PÅ FD: Dan Persson möter kritiken – visar räkneexempel på bengalproblemen

FOTBOLLDIREKT I SAMARBETE MED IDROTTENS AFFÄRER

Idrottens affärers Dan Persson spådde nyligen att problem med bengaler och störningar på fotbollsmatcher leder till minskade intäkter på 200-300 miljoner för allsvenskan. Krönikören fick snabbt kritik – i dag svarar han på hur han kommit fram till de mörka siffrorna.

– Jag är ingen fansens fiende. Alla kundundersökningar visar ju i dag hur ovärderliga fansen är för allsvenskan. Det vore för mig en katastrof om ståplats försvann, säger han till FD.

Bengalproblemen är en fråga som infekterat den allsvenska säsongen och problemen tycks bara allt mer hårdna.
Jämte har även våldet visat sig igen på slutet, från både fans och polis. En oroväckande spiral som riskrerar att bli kostsam för allsvenska storklubbar som AIK, Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg och Malmö FF.

Hur mycket till klarar det allsvenska varumärket av utan att skadas? Har det redan skadats? Hur stora riskerar de ekonomiska konsekvenserna att bli?
Stora, ansåg i går Idrottens affärers finansexpert Dan Persson. I dag utvecklar han sina farhågor om hur de allsvenska storklubbarna riskerar att gå miste om 100-tals miljoner om problemen inte försvinner.

– Det finns ju inga exakta svar när det handlar om uteblivna intäkter. Det handlar om uppskattningar genom en professionell bedömning utifrån modeller som använts i 30-40 år och utifrån det är siffrorna jag kommit fram till högst rimliga, säger Dan Persson till FotbollDirekt.se.

– Det här handlar om min bedömning. Det handlar om att titta på en helhet. Man tittar på intäktslagen; mediarättigheter, sponsorer, exponering och matchintäkter som alla påverkas. Man tittar på undersökningar, man tittar på vilka fakta som överhuvudtaget finns. Utifrån det så gör man en bedömning precis som inom näringslivet.

– Det är så mycket som ligger till grund för en sådan här analys och det är inte så enkelt som att räkna i hop 1+1. En del handlar om antaganden, självklart är det så. Men till människor som tror att man bara sitter och gissar fram sådana här siffror säger jag bara, lägg ner!

Men med en allsvenska kommersiellt mer framgångsrik än kanske någonsin – hur räknar du fram siffror som du nu har gjort i din aktuella krönika?

– Alltså, det är inte så komplicerat. Allsvenskan förbättrar sin image, ökar sin omsättning och har en positiv spiral – när tre -fyra matcher som urartar stör den bilden. Det är klart att det på sikt får ekonomiska konsekvenser om det fortsätter, säger han och lägger fram sina räkneskaper:

– Allsvenskan omsätter mellan 1,5 – 2 miljarder kronor. Så är det. Utifrån det har jag velat räkna försiktigt om allsvenskan drabbas av en negativ händelser. Lågt räknat är det då 10-15 procent av bortfall i minskade intäkter. Det är inget konstigt.

– Nu handlar det inte om några exakta svar. Uteblivna intäkter går inte räkna exakt. Det är återigen en professionell bedömning jag bygger genom många års erfarenhet och genom analysmodeller som har använts i 30-40 år, hävdar Idrottens affärers krönikör och pekar på tidigare erfarenheter:

– Folk fnös många åt mig när jag redan för fyra år sedan spådde Friends arenas ekonomiska problem. Till sist fick jag rätt näst in till på kronan.

Vidare pekar han på saker som fakta, Deloitte, kundundersökningar, årsredovisningar, nyckeltal med mera.
– Alltså, 64 procent av de som gillar fotboll och har ett favoritlag som inte går på fotboll i dag anger som huvudskäl till att man inte gör det problemen som finns med bengaler och våld i dag. Det är en väldigt hög siffra och oerhört många människor som är en potentiell intäkt för våra allsvenska klubbar.

Krönikören vill också styvt ta i styrkeförhållandet mellan så kallade hardcoreåskådare och sällanbesökarna, siffror som han också tydligt visar vilket outnyttjat sparkapital klubbarna riskerar att mista.
– Undersökningar visar att det finns 100 000-200 000 hardcore-åskådare i allsvenska fotbollen. Bilden av sällanbesökarna är 500 000 eller mer. Det säger sig själv; tänk om klubbarna lyckas få en större del av alla dessa människor att gå på, säg bara några matcher till per år och vad det skulle vara värt.

Men problemen med att nå den här delen av åskådaregrupper blir nu enligt Dan Persson allt svårare.
Dels för problemen med pyro och våldsinslag anser krönikören.
Men för sällanbesökare handlar det också mycket om att tid är pengar.

– För de som inte förstår det här. Jag säger bara titta på ishockeyn som till och med anser att det är värt att skippa en isspolning inför en straffläggning för att så långt det är möjligt garantera åskådarna en så säkerställd sluttid som möjligt. Nu sparar man bara 7-8 minuter på det viset men man anser ändå att det är så pass viktigt, säger Dan Persson och fortsätter:

– Om då den allsvenska klubbarna får sitta i kraftig rök och tvingas genomlida hur matcher försenas med 30-40-50 minuter när det är stormatcher, så förstår ju alla att det på sikt är katastrofalt för breddpubliken.

– Tid är pengar för människor i dag. Det kan man tycka vad man vill om men så är det. Det är så oerhört mycket som konkurrerar om människors tid och vardag. På det viset vill man vara garanterad en bra upplevelse, blir man inte det så väljer man till sist något annat.

Borde allsvenskan se och lära av SHL?

– SHL var lite före men det SEF nu gör på ett stort antal områden för att öka omsättning är bra. De skall lära av varandra, det finns en mycket begränsad konkurrens och mer fördelar att lära av varandra. SHL har större intäkter än de allsvenska fotbollsklubbarna för att man spelar fler matcher och kan bestämma sådant själva. SEF är låst av förbund och de korrupta UEFA och FIFA när det gäller att planera spelschemat.

Ett annat problem för Dan Persson är att allsvenska klubbar inte attraherar de avgörande stora företagen.

– Det finns som exempelvis nästan inga miljardföretag i den allsvenska fotbollen. Inga globala företag. Helt enkelt därför att den typen av företag är extremt försiktiga med vilka åtaganden man går in i. Det får inte vara förenat med för stora risker, oavsett bransch det handlar om. Man gör extrema riskanalyser och som allsvenskan ser ut just nu så är den typen av företag inte intresserade. Det är ju oavsett svårt att attrahera riktigt stora företag även utan dessa problem allsvenskan dras med. Här var man på väg att få rätt image när stöket återkom.

Men bilden av allsvenskan just nu är ändå att antalet åskådare ökar – och populariteten är så stor som någonsin – trots så många svarta rubriker?

– Så är det. Än så länge. Det är riktigt. Många av mina näringslivskontakter imponeras av mycket och ser en stor potential därför är det så olyckligt att det här negativa med bengaler och våld återkommer. Dels för risken att intresset dalar – men också för att allsvenskan inte omedelbart kan växa ytterligare med den potential som vi vet finns.

Du ses som en fansens fiende nummer ett av många, kompromisslös – hur ser du på det?

– Men nej jag är ingen fiende, jag är ju en pragmatiker. Alla kundundersökningar visar ju i dag hur ovärderliga fansen är för allsvenskan. Det vore för mig en katastrof om ståplats försvann och jag ser gärna att dessa biljetter är subventionerade, säger Dan Persson och tillägger:

– Nej, jag är ingen fiende men jag har svårt för negativ gruppsykologi, då reagerar jag – oavsett om det är religion eller firmor/fotbollsfans det handlar om. Så nej, klackar är jätteviktiga för fotbollen om den kraften bara används på rätt sätt.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: