PÅ FD: Rekordmånga egna spelare i guldjagande Peking – så ska de lyfta ÄNNU fler talanger

När IFK Norrköping jagar SM-guld så gör man det med en halv startelva egna produkter. Peking ser ut att klara av det allsvenska klubbar drömmer om – kombinera sportsliga framgångar för a-laget med en talangutveckling i toppklass. Nu ska klubbens hyllade ungdomsverksamhet ta ytterligare steg.
– Förhoppningen är att vi kan fortsätta lyfta upp en eller två egna spelare i a-laget varje år, säger ungdomstränaren Christoffer Larsson till FotbollDirekt.se.

IFK Norrköping är trea i allsvenskan med åtta omgångar kvar att spela. Peking har bara två poäng upp till serieledande IFK Göteborg. 2015 ser ut att bli klubbens klart mest framgångsrika säsong sportsligt sedan storhetstiden i början på 1990-talet.

Succén har till mycket stor del byggts med egna talanger.

Hela nio egna produkter: David Mitov Nilsson, Linus Wahlqvist, Christopher Telo, Filip Dagerstål, Alexander Fransson, Christoffer Nyman, Andreas Hadenius och Gentrit Citaku och Tesfaldet Tekie* har fått speltid i allsvenskan den här säsongen.

Av dessa är fem (Mitov Nilsson, Wahlqvist, Telo, Fransson och Nyman) att betrakta som startspelare – alla har startat i 17 matcher eller mer i årets allsvenska. I stort sett en halv startelva egna produkter.

Lägg därtill att Norrköping på senare år tagit fram spelare som Kristoffer Olsson och Muamer Tankovic och sålt till utländska klubbar.

Nu vill man ta ytterligare steg. Med influenser från bland annat Serie A-klubben Empolis ungdomsverksamhet.

Christoffer Larsson tränar Norrköpings U16-lag den här säsongen. Efter nio månaders tränarutbildning i Italien, och praktik hos Janne Andersson i början av det här året så erbjöds han kontrakt av Peking.
Nu är han med och utvecklar ett nytt träningsdokument. som ska gälla för samtliga ungdomslag i klubben – ett träningsdokument där han hämtat inspiration från tiden i Italien, men även från besök i klubbar som Espanyol, Valencia, Liverpool och Chelsea.

– Tanken är att det ska bli den bästa i Sverige. Vi har tagit influenser från runtom i fotbollseuropa. Jag hade mycket av min tränarutbildning i Empoli, det är en klubb som slutade i mitten av Serie A förra säsongen med 50 procent egna produkter i truppen. Det är en av de mest moderna klubbarna därnere vad gäller talangutveckling och de satsar hårt på egna spelare för de har inte råd att värva utifrån, säger Larsson till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Sedan var min lärare i Italien portugis. Så det är mycket inspiration från den portugisiska skolan också. Tittar man på Portugal, de har ett antal spelare på hög nivå i de största ligorna, och det är ett land med i stort sett lika många invånare som Sverige. Förut kunde vi skylla på klimatet, med fler konstgräsplaner och inomhusanläggningar duger inte den bortförklaringen längre. Får vi fram bättre utbildade ungdomstränare så ska vi kunna vara på samma nivå som ett sådant fotbollsland när det gäller talangutveckling.

Just Portugal ser han som ett föregångsland för Sverige för att man där satsat hårt på tränarutbildning.

– Förra årets ligasegrare i England, Grekland, Ryssland, Schweiz och Portugal har hade alla portugisiska tränare och du har dessutom Monacos Jardim och Valencias Nuno som också gör bra resultat. Portugisiska tränare i är i topp i nästan varje land och i Sverige är vi inte i närheten. De får fram många topptränare tack vara att de satsar hårdare på tränarutbildning.

Svenska klubbar har en del att lära framför allt i hur vi tränar, anser Christoffer Larsson. Våra yngre spelare är tekniskt skickligare i dag än unga spelare var förr, men det innebär inte att dagens talanger alltid vet vad de ska använda tekniken till.

– Tittar man internationellt skiljer det mycket mellan Sverige och andra länder. Vi kan mäta oss tekniskt med många länder numera, och det har nog med konstgräset att göra. Men vi behöver bli bättre på att använda vårt tekniska kunnande i matchspel. Så att vi får tänkande, smarta spelare, som kan utföra tekniska saker i väldigt hög fart. Vi är bra när det gäller isolerad teknik. Men den tekniken är egentligen totalt ointressant om du inte vet hur du ska använda den till att vinna matcher.

– Det vi gjort i Sverige tidigare är att vi tränat en sak i taget. Man tränar teknik för sig, fysik för sig och så vidare. Vi har kommit en bit på vägen där. Nuförtiden är man inte längre ute och springer varv efter varv på en grusplan på försäsongen, som man gjorde förr. Fysträningen är integrerad i bollträningen. Men vi kan bli ännu bättre på att integrera allting.

Hur jobbar ni mer konkret med det? 

– Vi ska jobba med värdering och beslutstagande mycket tidigare i åldrarna. I varje träningsövning från sex års ålder och uppåt. I alla övningar vi bedriver måste vi fråga oss “Händer detta i en match?” Mer realistisk fotbollsträning i matchtempo är nyckeln.

– Vi har ju tränat mycket så i Sverige tidigare, med isolerade moment. Att man gör passningsövningar där man nöter och repeterar, spelarna står och slår 50 identiska passningar fram och tillbaka. Då blir du bra på det, fast du har ingenting ut av det på match. Du står vid plats A, ska slå bollen till plats B, utan egentligen tänka över varför. Allting på match är väldigt “random”. Slår du en passning i en match så slår du knappast exakt samma pass en gång till, för det är situationsbundet. Du måste ha en motståndare i alla moment, någonting att referera allting till.

Han exemplifierar med den klassiska “kvadraten”-övningen, där ena laget är bollförande och andra laget jagar boll.

– Många kör en possession-övning, att hålla bollen inom laget har man kört tidigare. När det laget som jagar bollen vunnit den så finns det ingen vidare instruktion, “vad gör vi i nästa steg”? Där vill vi få in ett matchlikt moment. I en possession-övning så bör vi ha riktning, mål och något taktisk inslag i sig. Det optimala är att allt man får göra på träning ska man kunna ha användning för under match.

En invändning skulle i så fall vara att det är lika bra att spela tvåmål hela träningen?

– Jag förstår den tankegången, och vi har tvåmålsspel inbakat i varje träning också. Samtidigt kan det bli svårt att tänka på vissa delar i spelet om du bara går ut och kör tvåmål varje gång. Många av våra övningar består av målvakter och två mål, men syftet är att medvetandegöra spelarna, att de förstår sin roll. Det handlar om att spelarna ska kunna reflektera över vad de gör på planen.

– En metod för det är en träningsvecka där man får det mer matchlikt på träning ju närmare matchen man kommer. Man kanske börjar med spel fyra mot fyra på måndagsträningen och sedan ökar antalet spelare dag för dag; att det är sju mot sju på onsdagen och sedan nästan fulla lag som möts sista träningen innan match.

IFK Norrköpings ungdomsansvarige Daniel Bäckström är huvudansvarig i arbetet kring det nya träningsdokumentet. Han ser positivt på den skjuts som Norrköping nu fått i och med a-lagets framgångar, och lyfter fram en faktor som han tror kommer hjälpa klubben ytterligare: att unga spelare i klubben nu får möjlighet att spela a-lagsfotboll på en relativt hög nivå. Detta genom samarbetet med IF Sylvia. Alla U19-spelare som inte är med i a-truppen får istället spela i Sylvia.

– Samtliga våra U19-spelare spelar division 2-fotboll i Sylvia. De får känna på seniorfotboll, det är väldigt bra för utvecklingen. Det kan annars bli ett vakuum för spelare i de övre tonåren som inte hunnit komma upp i a-laget. I den åldern behöver de utsättas för konkurrens och tuffa matcher. Nu får alla de här spelarna det, säger han.

En annan resurs för IFK Norrköping finns i idrottspsykologen Daniel Ekwall – med hjälp av honom kommer klubben ta fram en idrottspsykologiutbildning som ska lanseras nästa år.

– Daniel Ekwall är ansvarig för ett projekt, att sätta ihop en spelar- och ledarutbildingsplan. Han är idrottspsykologisk rådgivare hos oss men också hos förbundet där han är inblandad i tränarutbildningen på förbundsnivå. Det är förstås extra intressant för oss, att ha en sådan resurs i huset. Det försöker vi dra nytta av, säger Daniel Bäckström och utvecklar:

– Utbildningen utgår från beteendeförstärkning – att guida ledare i att ta fram vissa önskvärda beteenden hos spelarna. Att få dem att göra rätt saker. Man kan förstärka vissa beteenden hos barn när de är små, beteenden som gör att fotbollen blir extra roligt för till exempel en sjuåring. Förhoppningsvis kan de ta med sig det beteendet upp när de blir äldre och spelar på högre nivå. Det här bygger på den senaste forskningen inom idrottspsykologi, så det är väldigt spännande.

Vad kan allt det här utmynna i, kommer IFK Norrköping fortsätta ha lika många egna produkter i a-laget och samtidigt fortsätta konkurrera om SM-guld även i framtiden?

Någon siffermässig målsättning, att x antal procent av a-truppen ska vara egna produkter, finns inte. Men den egna ungdomsverksamheten ska fortsätta generera spelare som gör skillnad i allsvenskan. Att det fortsätter komma fram nya Nyman, Fransson och Wahlqvist  – spelare som inte bara samlar minuter i a-laget utan också spelar avgörande roller.

– Jag tror att vi kommer få fram minst en a-lagsspelare varje år, en som lyfts upp i truppen i alla fall. Men sedan är det också så att ju starkare a-lag man har desto svårare är det att få fram en a-lagsspelare. Med större framgångar kommer större resurser men också större krav utifrån att förstärka med större namn, säger Christoffer Larsson.

Daniel Bäckström säger att Norrköpings ungdomsverksamhet ska hålla den nivån att den fungerar som en ständigt alternativ källa, oavsett vad klubb klubbstyrelsen och a-lagets sportsliga ledning sedan väljer att göra med truppen.

– Det är alltid svårt att sia om hur många som kan komma upp. Har vi en eller två från varje kull som är med i diskussionen i en a-lagstrupp, så är det något vi är tillfreds med.

– Det vi kan göra här är att se till att jobba med spelarna. Behövs det så hoppas vi kunna ta fram så pass bra spelare att det alltid finns ett alternativ härifrån. Sedan är det Janne (Andersson) som huvudansvarig som tar det slutgiltiga beslutet. Men vi ska göra det vi kan för att ge honom det alternativet.

Hur ser återväxten ut bakom de egna produkter som är uppe i a-laget nu?

– Vi har U17-laget som ligger i topp i U17-allsvenskan. Det ser också väldigt bra ut i U16. Sedan om vi tittar yngre åldrar än det, där är det mindre resultatinriktat ännu. Men vi har en väldigt bra verksamhet med välutbildade tränare och väldigt bra förutsättningar för att bedriva kvalitativ träning. Sedan är det alltid svårt att säga hur bra 13-14-15-åringar blir om några år, säger Christoffer Larsson.

Daniel Bäckström:

– Vi har en kull med spelare födda 1998 som är väldigt intressant, det ska bli kul att se hur det går för dem. Det är ett par killar där som vi följer med spänning.

Den hajp som är kring a-laget, och med så många spelare från stan… hur pass inspirerande är det för er som jobbar med ungdomsverksamheten?

– Vi upplever en skjuts nu i IFK Norrköping, och vi som jobbar med ungdomssidan får förstärkning och bekräftelse av a-laget. Att det är så många egenfostrade killar i ett lag som slåss om guld är förstås fantastiskt, säger Daniel Bäckström, men fyller snabbt i:

– Men det här innebär också att vi måste gasa, vi som jobbar med ungdomsdelen. Vi måste kontinuerligt utvärdera oss själva och vad vi håller på med. Vi måste se till att hela tiden sträva efter att bli bättre och bättre för varje år. Så fort man stannar upp så blir omsprungen.

FOTNOT:

* Tesfaldet Tekie räknas in som egen produkt hos IFK Norrköping, han har dock Marieholms BOIK från Göteborg som moderklubb men kom till Norrköping och Sylvia när han började på fotbollsgymnasiet).

MISSA INTE!

Allt om IFK Norrköping – Gå till FotbollDirekts IFK Norrköping-sida
Pekingfansens intitiativ – ordnar biljetter åt flyktingar
 Kujovic stannar i Norrköping: “Skönt veta hur det blir”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETER OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

 

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: