Landslagsframgångar – då väntar allsvenskt schemakaos: “Får spela fram till jul”

U21-landslagets uppladdning inför EM har kortats av ett tajt allsvenskt spelschema. Men går det bra för våra landslag så blir det ännu värre nästa år. EM- och OS-slutspel för Sverige – då får schemaläggarna något att bita i:
– Det är klart att det kommer bli väldigt komplicerat. Då måste vi spela fram till jul i stort sett, säger Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté, till FotbollDirekt.se.

Det allsvenska spelschemat ställer till det för U21-landslagets uppladdning inför EM. I går gick förbundskaptenen Håkan Ericson ut och kritiserade svensk fotboll för att inte ge hans landslag bästa förutsättningar inför EM.

En majoritet spelare i truppen kommer från en vecka med tre allsvenska matcher, och samling bara tio dagar innan premiär.

– Jag tycker att det är skit, så klart. Det är riktigt illa att jag inte fick några dagar till med något mer utvilade spelare, sade Ericson till DN i går.

Förbundets tävlingskonsulent Björn Eriksson fick gå i svaromål:

– Man måste se årsplan i sin helhet för att förstå.  Det finns röda dagar då det är Champions League och Europaspel, på de dagarna får vi inte spela allsvensk fotboll. På de gröna Fifa-dagarna, som är bokade för landskamper, får man inte heller spela fotboll. Vi har tryckt in allsvenska omgångar där vi kan för att över huvud taget få in 30 omgångar, sade Eriksson till DN.

Att sätta ett allsvenskt spelschema 2016 kan bli ännu tuffare. Detta då vi har goda möjligheter att nå både EM och OS 2016.

Möjligheterna för a-landslaget att nå EM-slutspel har förbättrats avsevärt i och med utökandet av antalet slutspelslag till 24. Två lag från varje grupp går direkt vidare och Sverige är för närvarande tvåa i Grupp G.

Och gör U21-landslaget det bra i det stundande EM-slutspelet, då kan det bli ytterligare ett mästerskap. Går Sverige vidare från sin grupp så är det biljetten till Rio klar.

Två mästerskap (EM spelas 10 juni-10 juli och OS 5-21 augusti) kan det alltså bli under sommaren nästa år.

Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté, medger att det blir en tuff nöt att knäcka vid allsvenska schemaläggningen till nästa säsong.

– Det är fortfarande lite hypotetiskt, vi får se hur det går i U21-EM först. Med det sagt så har vi redan nu lyft frågan och diskuterat den, och Sef har den också på sitt bord, säger Sager till FotbollDirekt.se.

– Det vi kommit fram till är att vid ett sådant scenario så ska EM prioriteras. Vad det innebär konkret är lite tidigt att uttala sig om nu. Men klart är, att om det går så bra i U21-EM att vi tar oss till OS, då får vi sätta oss ned direkt och börja arbeta med planeringen inför 2016.

Om det skulle bli så att ni når OS och EM, vad skulle det innebära för allsvenskans schema?

– Det är klart att det kommer bli väldigt komplicerat. Då måste vi spela fram till jul i stort sett. Vi kanske skulle kunna börja tidigare också, men då är frågan hur det blir med svenska cupen, då får den i så fall skjutas bakåt ytterligare.

– Vi kan inte ha fler än sex-sju allsvenska matcher för varje lag på en månad, och det finns också som alltid Fifa- och Uefa-datum att förhålla sig till. Den enda möjligheten som jag ser det är att sträcka ut säsongen, börja tidigare och/eller sluta senare.

Om Sverige går till EM så kommer vårsäsongen ta slut tidigare än den gjorde i år, det står helt klart.

– Det brukar ju vara så att vi slutar tidigare på vårsäsongen om landslaget tagit sig till VM eller EM, och så kommer det bli nu också.

Det skulle vara en helt unik situation?

– Det är det ju. Vi var med i OS 1992 och hade EM i Sverige samma sommar. Men det var inte alls samma situation då. Vi spelade färre matcher i allsvenskan. Det här blir långt mycket mer komplicerat. Det gäller att få med Sef-klubbarna på det här också. Men vi har sagt att vi ska prioritera landslagen.

Lagen i OS-turneringen ska (med undantag av max tre överåriga spelare per lag) vara landens U23-landslag, och vid ett svenskt avancemang dit så lär ett gäng allsvenska spelare vara med. Lagen kan då komma att tvingas släppa spelare dit – men om det rent av blir ett till uppehåll i allsvenskan i augusti är oklart.

– Det får bli en överenskommelse mellan förbundet och Sef där hur vi ska göra, men generellt kan vi ju inte stoppa spelare.

Däremot så ska det inte finnas några formella hinder för allsvenskan att fortsätta spelas samtidigt som OS-turneringen, säger Sager.

– Nej, det brukar ju exempelvis spelas kval till Europacuper under samma period som det är OS också. Vi kan bestämma att fortsätta spela som vanligt om vi vill det.

Sager lägger till att det i grunden inte finns någon intressekonflikt mellan klubb- och landslag.

– Vi vill ju att det ska gå bra för våra landslag, det gynnar svensk fotboll. Så vi hoppas att det blir så här komplicerat. Det är någonting vi får lösa.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: