Unikt att komma tillbaka efter tre korsbandsskador: “Kommer inte på någon…”
Häcken valde i januari att satsa på Jasmin Sudic, trots mittbackens tidigare historia med tre korsbandsoperationer. Nu är den förre MFF-talangen ordinarie i Häckens mittförsvar. En närmast unik situation, att en spelare tagit sig tillbaka med den skadehistoriken.
– Det finns säkert någon mer som har gjort det. Men de är inte många, säger MFF-läkaren Pär Herbertsson till FotbollDirekt.se.
Jasmin Sudic debuterade i Malmö FF 2008, som 17-åring. Men karriären bromsades upp för den lovande mittbacken. Två korsbandsskador under de första fyra åren i MFF, och när han tagit sig tillbaka från sin andra skada så lånades han ut till Mjällby (2013). Men efter en lovande start där, så var olyckan framme igen på sommaren det året.
Tre korsbandsoperationer. Men nu är han – ännu en gång – tillbaka. Häcken valde att slå till på Sudic i januari. Nu har han tagit en ordinarie plats i Häckens mittlås tillsammans med Diego Lugano.
MFF:s läkare Pär Herbertsson har opererat Sudic när han skadat korsbanden, senast vid den senaste skadan 2013. Han kan inte komma på ett annat exempel på en elitspelare som kommit tillbaka en tredje gång.
– Han är ju opererad tre gånger. Det är inte många som har gjort det, men visst har det hänt. Nu är det ingen som bara poppar upp för mig så här just nu, ingen som varit på elitnivå. Det finns säkert någon. Men de är inte många, säger Herbertsson till FotbollDirekt.se.
– Det har hänt för vissa att senorna bara försvunnit, knäskålssenan och sedan hamstringsenan. Det är precis som att man har en autoimmun sjukdom, att de försvinner utan har man har stukat sig igen.
– Det är inte fallet med Jasmin, men det fina med Jasmin det är att han inte fått några meniskskador, hans menisker är hela. Det gör att han kan fortsätta, säger Herbertsson, som poängterar att antalet skador inte alltid är avgörande.
– Det är inte alltid avgörande, men här är det bara korsbandsskador. Sedan det mest fantastiska med Jamsin, det är inte operationerna, utan mer det mentala att komma igen. Tänk dig själv, du är borta från fotboll i sex-nio månader, och sedan tar du dig tillbaka, och sedan blir du skadad igen och det är sex-nio månader till. Och så händer det en tredje gång. Det ska mycket till för att du ska hämta dig från det.
Herbertsson lyfter dock fram en faktor som kan hjälpa den viljan.
– Förr i tiden när allsvenska spelarna inte var heltidsanställda, då var det annorlunda. Nu när de försörjer sig på fotbollen så blir det en helt annan drivkraft. Jag menar, till exempel Halmstad när Tom Prahl hade dem (1996-2001), då hade de flesta spelarna jobb på dagen och tränade på kvällen. Det är ju inte alls länge sedan.
– Medan nuförtiden så kan en allsvensk spelare lägga fokus på rehab i ett sådant här läge, och när det är ens levebröd så vill man ta sig tillbaka.
Så vi kommer få se fler exempel som det här i framtiden?
– Ja, det är mycket möjligt att det blir så. Du har det exemplet med spelare på damsidan, de är oftare drabbade av korsbandsskador och ofta i yngre år. Där slutar det ofta med att man slutar spela då. Men det finns heller inte samma drivkraft att ta sig tillbaka när inte möjligheten till försörjning finns där på samma sätt.
Vad trodde du efter den senaste operationen, trodde du på att han kunde ta sig tillbaka igen?
– Jag känner ju honom ganska väl, så jag var ganska övertygad om att han skulle komma tillbaka. Han har visat det tidigare att han har den drivkraften.
Det faktum att man med den historiken vågar ta sig tillbaka till fotbollen och gå in i närkamper fullt ut.
– Det är ju fantastiskt det ja. Det är otroligt att man kommer tillbaka, fast det måste sitta i huvudet lite grann att det kan smälla igen. Det är mycket mentalt att man kommer tillbaka.
Finns det någon större risk för honom för framtida men vid en ny skada, än det gör för andra spelare utan den historiken med tre korsbandsskador?
– Nej så länge meniskerna är hela och brosket är helt i knäet, så är det egentligen inte så.
Den här artikeln handlar om: