FD EXKLUSIVT: Bosse Andersson om helvetet fram till glädjerapporten
Efter flera år i skymundan så gjorde Bosse Andersson comeback i Djurgården inför förra säsongen. Men han kom tillbaka till ett Dif på en brant. Därför en hel del känslor över det succéartade bokslutet som visades upp i förra veckan.
– Det var en en otroligt tuff situation förra sommaren. Det värsta jag varit med om. Nu är jag bara stolt över hur vi har kommit tillbaka, säger Djurgårdens sportchef till FotbollDirekt.se.
– I somras stod vi under tufft tryck och hade ett stort åk på oss, besluten var tuffa men fullständigt nödvändiga, men vår tro var stark att det skulle bli långsiktigt bra, fortsätter Andersson.
När Djurgården i mitten av förra veckan lade fram ett bokslut värt 4,5 miljoner för 2014 så var det första plusresultatet på fem år – en period där Djurgården fått se 100 miljoner försvinna.
Förlorade år för Djurgården som inte alls var i närheten av att kunna leva upp till guldåren som byggde en dynasti i början av 2000-talet.
En radikalt annorlunda och ny verklighet för bland andra legendariske djurgårdsledaren Bosse Andersson.
Året innan han gjorde comeback efter flera års frånvaro hade det slutat med iskalla siffror, ett minus på 12 miljoner – siffror som hade skenat i väg på uppemot 30 miljoner – om det inte varit för gåvopengar som dämpade.
Men den svåra utvecklingen hade Djurgården ännu inte tagit sig igenom.
Allt annat än så.
Förra sommaren blev situationen snarast så pass farlig att ledningen tvingades ge Bosse Andersson instruktioner om att sälja av flera av Dif:s största namn.
Ställda mot väggen och med fara för konkurs så agerade nu Andersson där efter. Och det behövde gå snabbt.
Flera transfers sattes på kort tid i verket. Ett till synes vandrade på slak lina.
Men det var affärer som under press skulle visa sig bli ett par av Djurgårdens största genom tiderna.
Daniel Amartey gav uppskattningsvis mellan 17-18 miljoner och Erton Fejzullahu 13 000 000-14 000 000. Uppgörelser som nu för första gången på många år givit Djurgården en ekonomisk succé.
Bosse Andersson och vd Henrik Berggren har suttit i den skottlinje som har varit.
I dag stor lättnad över en på många vis äventyrlig operation som har räddat Stockholmsklubben.
– Klart att jag känner lättnad. Men det här handlar långt i från bara om mig. Jag hade inte klarat det här utan Henrik Berggren och det team jag har runt mig Pelle Olsson, med Tommy Davidsson och Mats Jansson. Jag är tacksam för hur vi tillsammans har lyckats med det vi har gjort, säger Andersson till FotbollDirekt.se som nu är inne på sitt totalt trettonde år som Djurgårdens sportchef/klubbdirektör.
– Nu finns enbart en stor framtidstro i föreningen. Vår sportsliga organisation och vår styrelse har verkligen alla satts på prov, säger den forne guldmakaren, tre SM-guld, och kommer in på stödet han känner i från ledningshåll:.
– Henrik och jag är olika som personer, men vi kompletterar varandra bra eftersom vi har jobbat länge ihop. Vi delar ju kontor och det tror jag är bra att vi hela tiden har en kommunikation och dialog, det medför bra genomtänkta beslut.
Det är bara åtta-tio månader situationen var som jävligast, hur minns du situationen förra sommaren?
– Det var tufft men valet var lätt och vi tog fullständigt ansvar för besluten. Vi hade ingenting välja på. Vi hade kunnat ducka men då hade Djurgården varit illa ute i dag, kan jag säga.
– Det var många tuffa beslut vi tog, men det var ett måste för att klara de krav som jag och Henrik hade på oss, bara ett måste att göra det vi gjorde för att kunna få en budget i balans till 2015. Vi hade ingenting att välja på. Ingenting, betonar Bosse Andersson och fortsätter:
Då förra sommaren satt han bokstavligen i ett smärre järngrepp och det är ingenting han nu försöker tona ner nu så här dagarna efter det framgångsrika årsmötet. En obehaglig tid.
– Det har varit en tung press. Klart att det är så. Det har varit tungt på våra axlar, ah, jävligt tunga dagar, säger han när han ändå likafullt vill understryka en grundtrygghet som på något märkligt vis i stort sett genomgående funnits kring och Dif:s innersta krets:
– Hur svårt det än har varit så har vi ändå hela tiden tagit beslut för Djurgårdens bästa. Vi har trott på det vi har gjort. Visst, har flera beslut varit svåra och kännbara men vi har hela tiden varit övertygade om att vi har haft sportsliga marginaler i behåll.
Tunga negativa bilder för Djurgården.
Nu är det emellertid dåtid. Klivet över tröskeln som slutgiltigt säkrade ett ekonomiskt lyft blev Erton Fejzuallahus Kina-flytt.
– Ja, Erton till Kina blev sista pusselbiten vi behövde för att rädda vår ekonomi. När han gick till Kina. När lånet blev en affär så var det det sista vi behövde. Där var vi räddade. Nisse (Nils Wiberg, Prioritet Finans) och Erton var två viktiga personer 2014.
Hur ser du på att ni klarat av att göra två stora affärer som ni gjort, ställda mot väggen? Affärer under press blir sällan lyckade…
– Vi har tagit många beslut som hade kunnat få starka konsekvenser. Klart att vi har haft en del tur, medger Bosse Andersson och förtydligar:
– Men samtidigt har varje svårt beslut vi har tagit på något vis gett oss alla energi. På något vis har vi alla varit fullständigt övertygade om att besluten vi har tagit har varit fullständigt det rätta. Ja, vi har varit fullständigt övertygade om det.
Svindlar det nu lite att se hur ni gått från ett minus på 12-13 miljoner till ett positivt på närmare 5 miljoner?
– Vi hade ett tufft uppdrag att stabilisera laget, göra ett bra ekonomiskt resultat och samtidigt ha en budget i balans för 2015, och det är ju klart att man lyckas med så känner sig man sig stolt. De trodde vi nog aldrig under förra året, mer nog en dröm.
Året som väntar ser nu så pass kontrollerat ut så att Djurgården i stort sett säger nej till nya transfers.
Kalkylen byggs inte på att sälja av fler namn.
Sportchefen som satt sitt namn på tiotalet nya namn i år vill helst inte sälja en enda under 2015. Marginaler ska redan finnas för pränt för en bit över ett nollresultat.
– Vi har en ekonomi och budget i balans. Vi är relativt trygga. Det ser ljust ut. Nej, ingen är till salu. Det kan jag säga; vi behöver inte sälja någon och ska inte göra det.
Och så avslutningsvis mer lättsamma ordalag från en garvad ledare som gått igenom det mesta i sin livsgärning för Djurgården – från sitt första SM-guld för 13 år sedan fram till i dag.
– Klart att det är värt att fira med tårta. Men mest är det mycket arbete som ligger och väntar på oss. Det här är bra men vi ska bli ännu bättre. Nu ska vi arbeta hårt för att göra ett fantastiskt Djurgårdsår 2015. Jag vill uppleva mycket med det här laget och den organisation vi har.
Den här artikeln handlar om: