LÅNG INTERVJU – ANDREAS ALM: ”Vi har medvetet brutit den röda tråden”
DUBAI. Tvåa, fyra, tvåa, trea. Det är AIK:s placeringar de senaste fyra åren. FotbollDirekts Mårthen Bergman har träffat chefstränaren Andreas Alm i ett längre samtal om lägret i Dubai, skadeproblemen, spelformation och att utmana Malmö FF
AIK har precis avslutat den sista av tio dagar i Dubai. En ledarmatch avslutade lägret och laget där Andreas Alm ingick i vann med 3-1 efter bland annat två baljor av fystränare Johnny Nilsson.
Alm själv är inte jättesugen på att snacka om sin egen prestation.
– Skitsamma, det är inte viktigt, säger han när vi slår oss ner i parasollskuggan bredvid träningsplanen.
Hur sammanfattar du det här lägret i Dubai?
– Det har varit ett bra läger tycker jag. Vi har haft en bra verksamhet med matcher och sådär. Vi har kommit längre fram i vår utveckling, definitivt, det känner jag tydligt. Dels gör ju tiden att desto närmre tävlingssäsong vi kommer så höjs ribban mentalt. Vi har hunnit göra en del saker här nere som kommer bli viktiga framöver.
Hur tycker du att det här lägret har varit jämfört med tidigare? Ni har ju valt väldigt olika platser att åka till.
– Det är en idé vi har. Vi ska kunna packa upp AIK-väskorna och vara bra var vi än är. Det är erfarenheter, nu har vi återigen fått vara i en ny kultur också, vilket jag tycker är häftigt. Vi har fått en god insikt i det, både genom människor då vi i går (måndag) var på ett kulturcentrum i går som jag tycker var fantastiskt bra för spelarna, där de fick lite större bild av allt.
Hur viktigt är det som är runtomkring och som spelarna får vara med om på fotbollsplanen när ni är iväg såhär?
– Det går ju inte att mäta i procent i insatser och så, men vi är ju människor och alla människor tycker ju om erfarenheter och att vara på olika ställen och träffa nya människor. Det är viktigt att klara av det, även för oss i ledarteamet att var man än är kunna hitta att ”det här vill vi ha”.
AIK har haft stora skadeproblem under säsongen. Panos Dimitriadis, Patrik Carlgren och Sam Lundholm kom in i säsongen med skador medan Mohamed Bangura anlände efter en operation. Även Fredrik Brustad kom med hälseneproblem och Dickson Etuhu anlände långt från full form.
– Vi har en tredjedel av truppen som kom in i säsongen med skador eller inte i full träning. Och nu är det färre, och det är bra. Men det har bara gått fem-sex veckor så till allsvensk premiär har vi en bit kvar, säger Alm.
– Men vi kan konstatera att som det ser ut nu, vi kommer att ha en vår där vi kommer behöva vara jävligt flexibla och ibland till och med uppfinningsrika vad det gäller att tackla motstånd som kommer. Vi är en bra och stabil trupp men vi har ett gäng spelare som inte är där ännu, det vill säga som är på 90 minuter. Det är ganska många faktiskt och in mot allsvensk premiär kommer det vara ett jobb där vi får vara innovativa.
– Vi kommer få ändra i startelvor och sånt hela vägen fram, kanske även i början av den allsvenska säsongen. Sen är det ju en konkurrenssituation, den som gör det bra har förstås stor chans att slå sig in eller behålla platsen, hur man nu ser det. Men vi kommer hela tiden behöva ändra på och vara öppna för nya lösningar.
– Det låter märkligt att säga men vi är till viss del skadekänsliga utifrån att vi har ganska många som inte är 100 procent. Ju fler som kommer dit, till den skadelistan, desto besvärligare blir det. Jag tycker spelarna svarade på ett bra sätt senast men vi kommer få anpassa både spelet, taktiken och allting utifrån det för att kunna vara riktigt, riktigt, riktigt starka i matcherna.
Hur långt fram är ni mot var du hade velat vara?
– Ja, velat vara… jag tror inte det går att säga så. Säg att det kommer vara ändringar i startelvan hela vägen fram och så kommer det förmodligen vara i cupen också. Tävlingsmatcher gör ju att man utvecklas mest och vi kommer vara där vi behöver vara när första cupmatchen är oavsett vilka som spelar. Sen får man utifrån det materialet och de spelarna välja den taktiken vi behöver.
– När vi säljer såhär många spelare, det är ingen idé att hålla på och… vi har många bra fotbollsspelare, så då får vi lösa det därefter.
I de tre första träningsmatcherna spelade ni med två defensiva och en offensiv på innermittfältet men i matchen mot Olimpik Donetsk senast vände ni på den triangeln vilket resulterade i en väldigt kompakt defensiv.
– Det är så himla populärt att sätta upp det i siffror, eller om det är med spetsen neråt eller spetsen uppåt. Men jag ser det mer som ett väldigt rörligt centralt mittfält. Jag tycker att när Johan Blomberg spelar så går det lixom inte att säga var han är och så vidare hela tiden, sen har man lite olika uppgifter.
– Vi har spelat men en central forward men jag är säker på att vi kommer spela 4-4-2 också under säsongen.
Det är aktuellt alltså?
– Ja, ja, absolut! Vi blandade i fjol. De fyra sista matcherna spelade vi hälften 4-4-2 och hälften 4-3-3 så det är ingenting nytt det här. Vi kommer behöva göra både och, det tror jag också är en del av vår utveckling att klara av att göra både och.
Vilken formation vill du helst spela med om du hade alla spelare tillgängliga?
– Det beror på vad vi behöver i den perioden och den matchen, vilka spelare vi har och vilket motstånd vi har. Mot BP borta i fjol spelade vi 4-3-3 och mot Åtvidaberg hemma spelade vi 4-4-2 rakt, borta mot Kalmar igen 4-3-3 så det är väldigt beroende på hur just den matchen ser ut. Ibland kan det ha att göra med vilka spelare som är tillgängliga men så har det inte varit hittills i år.
Vilken är er målsättning i år?
– Eftersom vi kom topp tre igen i fjol så är det en rimlig målsättning tycker jag. Sen är det så att vi har en ekonomi som är stabilare än när vi inledde i fjol men fortfarande så är den ansträngd och vi kämpar varje dag att få den i balans. Vi har goda förutsättningar, vi har många unga spelare som ska ta klivet också.
Med de ekonomiska förutsättningar ni haft innan. Har ni haft alla förutsättningar ni behöver för att vinna guld?
– Alla förutsättningar vi behöver?
Om ni säljer en viktig spelare för att ni måste sälja honom, och sen kan ni inte använda de pengarna till att täcka upp den luckan, känner du att du har förutsättningarna då att gå för guldet?
– Om vi säljer Eero Markkanen, bäste målskytt, och Robin Quaison till Serie A under sommaren och sen inte ersätter med någon utifrån att vi inte har pengarna för det. Jag vet inte, det är klart att det förändrar de sportsliga förutsättningarna.
Känner du när det händer att det ändå är guldet ni går för eller blir det då en för orimligt hög målsättning?
– Nu har ju Malmö vunnit två år i rad, men utifrån hur allsvenskan har sett ut så har det inte funnits någon klubb som haft någon anledning att utesluta guldet. Jag måste säga att, det här med vem som ska tippas, Malmö och förhandssnacket… det är ju faktiskt väldigt mycket bortkastad tid och energi. De här spekulationerna innan är ju möjligtvis lukrativt för de som skriver om det men för oss är det en väldigt låg verkningsgrad att prata om vilka som är favoriter, förutsättningar och så vidare.
– Vilka motståndare har du i träningsmatcherna? Hur ser det ut 10:e februari i de olika lagen? Det har ju liksom noll… det är ingen som vet om det är bra eller dåligt. Så att värdera det här, ja… Malmös framgång och det de byggt upp är det ju ingen som kunnat förutse så varför ska jag gissa om det andra?
Känner du att Malmö FF är ett snäpp före er?
– Vad är ett snäpp före då? På vilket område? De har ju vunnit två år i rad så svaret är ja, sportsligt. Om jag känner det eller inte tror jag inte spelar någon roll. De har ju vunnit två år, det är fakta liksom. De var två snäpp före oss i fjol för vi kom trea. Det går inte att känna någonting om det, det är ingen som behöver känna något om det. Det är ju så.
Tiden fram till cupen börjar, var ligger ert fokus?
– Det är samma. Vi har en cykel och det har vi gjort i fem år nu. Vi har en cykel där det är fotboll året runt. Vi spelar elva mot elva första träningen efter ledigheten. Det är så vi är. Som du ser på våra träningar så är det inte försvarsspel i två dagar och sen anfall i två dagar utan det är ständigt en mix av saker. Vi har medvetet brutit den röda tråden för vi tror att inlärningen blir större om man inte har en röd tråd. Det är så vi jobbar.
Den röda tråden är alltså att inte ha någon röd tråd?
– Man kan fortfarande ha ett syfte utan att ha en röd tråd. Varje del i träningen kan ha ett klockrent syfte men det behöver inte vara så att man tänker försvarsspel i uppvärmningen, försvarsspel i nästa övning och sen försvarsspel i den sista övningen. Sådan röd tråd behöver det inte vara utan den röda tråden är över tid vad vi vill ha i anfallsspel och försvarsspel. Det tror jag ger bäst inlärning över tid och det tror vissa som forskar också.
Under tiden som du haft huvudansvaret här, är det någon större grej som du ändrat i träning, upplägg eller så som du körde på i början men ändrade sen?
– Det är ändå rätt många saker. Både vår mjölksyraträning och explosivitetsträning har ju ändrats vartefter. Men från ett år till ett annat, andra saker vi gjort…
Alm funderar.
– Vi har ändrat vårt djupledsspel. Radikalt. Jag vet att det faller i skuggan av Malmö men om vi säger att Malmö var fantastiska i fjol så gjorde vi lika många mål i svenska ligan. Och vår målförmåga i allsvenskan tidigare har inte varit känd som den bästa så det är ju en otroligt stor förändring. Från att vara försvarstätast till att göra flest mål i allsvenskan ifrån djupledsspel. Sen får vi se om det är dit vi ska gå i år eller om vi ska hitta några andra lösningar.
Går det att hitta båda, eller kommer det alltid vara så att om du ska göra extra mycket mål så kommer du också släppa in fler?
– Det beror på hur bra lag du har. Är du överlägsen i en serie gör du både och. Det är det ju många lag som gör ute i Europa. Sen måste du inte vinna på det sättet men det går.
Nu när ni testat båda grejerna, vilken väg vill du ta?
– Jag tror det blir en tredje grej. Jag tror inte att ”dit ska vi gå tillbaka” utan jag tror att det handlar om fortsatt utveckling från där vi är. Sen byter vi fem spelare i startelvan så det gäller att dra nytta av det och utnyttja det vi har. Det är en skön blandning.
Den här artikeln handlar om: