EKONOMI: ”Bajens satsning har gett maximal utdelning – en penningmaskin”

FOTBOLLDIREKT I SAMARBETE MED IDROTTENS AFFÄRER

En succé i alla bemärkelser. Hammarby byggde om organisation och lag och fick maximal utdelning i alla bemärkelser. Det blev en sportslig och ekonomisk jackpott.

Nanne Bergstrand sjunger med spelare och och fans efter att den allsvenska platsen har säkrats. 

I november slog bomben ned – Nanne Bergstrand blir ny tränare i Hammarby och Mats Jingblad ny sportchef.

Inte ett ord hade kommit ut i förväg. Hammarbys ledning med vd:n Henrik Kindlund, som själv anställdes bara ett drygt år tidigare, hade lyckats hålla förhandlingarna hemliga.

Ändå fick Mats Jingblad en första signal om Hammarbys intresse så tidigt som i september. Och Nanne Bergstrand, som hade tagit beslutet att lämna Kalmar FF efter alla år, blev då också kontaktad.

Förklaringarna!
Hammarbys satsning är omskriven, men hur offensiven kom till, vem som tog initiativet, vilka som garanterar de finansiella förutsättningarna, har aldrig framkommit. Där råder total hemlighet.

Där skulle man vilja veta mycket mera. Men det måste ha kostat en hel del.

En annan fråga är hur Anschutz Entertainment Group agerar som delägare i Hammarby Fotboll AB. Uppgifter gör gällande att AEG har investerat runt 40 miljoner under tio år, varav drygt 10 enbart det sista året, och nu är berett att satsa minst 10 miljoner för att Hammarby ska få ett konkurrenskraftigt lag även utanför Sverige.

Oavsett kan klubben räkna med ytterligare 7 miljoner från Svensk Elitfotbolls centrala avtal från spel- och TV-rättigheter och dessutom avsevärt bättre sponsoravtal.

Allt nytt utom kraven
Bergstrand och Jingblad är välbetalda. Att sedan rekrytera nya spelare och att lösa dem från deras klubbar och att säga upp kontrakten för ett stort antal av de dåvarande krävde sina miljoner.

Från det att Bergstrand och Jingblad presenterades i november har en omfattande renovering skett. Rekordstor, helt enkelt.

Spelare fick lämna föreningen och nya kom in i en jämn ström. Till slut blev det i proportion 10 spelare ut, 13 spelare in.

Något liknande har inte skett i någon elitklubb. Inte med det resultatet.

Dessutom, allt via nya ledare, nya rutiner, nya beteenden.

Men gamla krav.

Att bygga nytt omedelbart
Bergstrand och Jingblad hade en enda uppgift – ta upp laget till allsvenskan!

De lyckades, klubben lyckades. De sportsliga målen uppfylldes och likaså de ekonomiska. Det är en jackpott som överträffar allt annat. Det ena gav det andra.

Oavsett pengar och en stärkt trupp, det avgörande var förmågan att på kort tid bygga gemenskap och etablera ett spel. Många spelare fick säkert bättre löner än tidigare, men pengar är långt ifrån en garanti och hur många satsningar i olika lagidrotter har inte misslyckats.

Gamla lumparkompisar
Nanne Bergstrand och Mats Jingblad känner varandra sedan tidigare, vilket torde ha varit en förutsättning för att värva dem och se ett lyckat samarbete. De gjorde lumpen tillsammans och de var en gång lagkompisar i Halmstads BK.

Sättet på vilket de har lyckats bygga ett starkt lag imponerar och påverkar säkert många klubbledare även i andra sporter. Vad gjorde de annorlunda?

Stödet från supporters har stor betydelse, men det enorma intresset hade också kunnat upplevas som pressande och skapat ett tryck som aldrig hade lämnat Bergstrand och Jingblad i fred.

Då enades truppen
Men det har de lyckats bemästra och i takt med att laget har spelat allt bättre har arbetsvillkoren också blivit bättre. En bra balans gav harmoni, tidigt var laget på väg mot målet. Det måste ha enat truppen.

Fast det var rätt kul att se den alltid, åtminstone till synes, lugne Nanne Bergstrand vid söndagens avgörande. I första halvlek satt han stilla på bänken, men efter pausen var han ideligen uppe och delade ut förmaningar. Och vem hade inte gjort det?

Hammarby 2015 är ett unikt lag. I näst högsta division har de samlat publik var de än har spelat. Publikintresset på Tele2 Arena är sanslöst bra. Vem saknade Söderstadion? Vid åtta matcher (av 15 möjliga) har klubben haft mer än 20 000 åskådare!

En penningmaskin
30 129 personer i går, det var fullt och ändå hade velat många fler önskat att de hade kunnat vara på plats.

Hammarby har aldrig spelat hemma med färre än 10 000 åskådare. Snittat stannade vid 20 451.

Plus alla bortamatcher där Hammarby har bidragit till att höja snittet och ge hemmalaget bättre intäkter.

6 000 mer i snitt än MFF
Mycket har annars handlat om Malmö FF under fotbollsåret 2014. Men Hammarby har mer än 6 000 fler åskådare i snitt på sina matcher. Det om något visar det fanatiska intresset.
Nu tar de allsvenska klubbarna emot Hammarby med öppna armar. Tänk bara på betydelsen av fler Stockholmsderbyn.

Ingen annan klubb har varit så välkommen och ingen kommer att bli lika varmt mottagen. Intäkterna och intresset ökar avsevärt. Hammarby kommer med sina supporters, men har också fans runt om i Sverige, ungefär som Leksand, och övriga klubbar öppnar stora famnen för Bajen.

THOMAS EJDERHOV

 

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: