Publikkris – men 12-lagsallsvenska nobbas

Publiksnittet har gått ner i allsvenskan de senaste åren. Men att banta allsvenskan till färre lag är ingen lösning, enligt elitklubbarnas intresseorganisation.
– Vi vill bygga ett intresse på lång sikt och det handlar inte om att driva upp ett visst publiksnitt, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se.

Allsvenskans publiksnitt har sjunkit med en femtedel sedan 2004. Snittsiffror runt 9 000 i mitten på 00-talet med en toppnotering 2007 på 10 258 – i år låg totalsnittet på 7 672 inför söndagens matcher i allsvenskan, enligt en sammanställning i Expressen.

Toppåret 2007 var också det sista året med 14 lag i allsvenskan – året efter utökade man till 16 lag. Frågan om antal lag har lyfts flera gånger sedan dess. I fjol gick till exempel IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild ut och föreslog 12 lag i allsvenskan.

Då i första hand ur sportslig synvinkel, men frågan om ligans storleks påverkan på publiksiffror har också dryftats. En återgång till färre lag är dock inget som diskuteras i någon större utsträckning numera, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

– Frågan om färre antal lag i allsvenskan var uppe och vände när vi startade den så kallade framtidsutredningen för svensk fotboll för tre år sedan. Den ligger och vilar nu kan man säga. Det finns viktigare faktorer i förhållande till publiksiffrorna på lång sikt, säger Enquist till FotbollDirekt.se.

Antalet lag ger en viss effekt på publiksnittet medger Enquist – men han tycker samtidigt att frågan är felställd. Intresset för allsvenskan, och därmed i längden möjlighet att förbättra ligan sportsligt, ska byggas mer långsiktigt.

– Det handlar inte om att driva upp ett snitt utan att se till så att höja upp publiksiffrorna i absoluta tal. Hade vi bara spelat en match i allsvenskan i år – AIK-Syrianska – så hade vi haft ett snitt på 44 000.

– Vi vill bygga ett intresse på lång sikt och det handlar inte om ett visst publiksnitt utan mer om vi kan få upp antalet besökare från, säg, 2,5 miljoner till 3 miljoner.

Vissa hävdar att flera av de minsta klubbarna med minst publik skulle få svårt att hävda sig sportsligt i en bantad liga. Att man på så vis skulle få publikstarka klubbar kvar?

– Det är ju ingen självklarhet att de som ligger i topp är stora klubbar publikt, det har vi sett under lång tid. Ett publiksnitt hänger inte med självklarhet ihop med sportslig framgång på det viset.

Samtidigt anser Sef-basen att rubriker om publiksvek och dalande siffror är missvisande.

– Att det skulle vara en publiknedgång är fel. Jag menar tvärtom att vi är på uppgång – vi är på uppgång jämfört med konkurrerande ligor, vi är på uppgång jämfört med konkurrerande sporter. Vi har fler antal besökare totalt sett hittills i år mot i fjol.

Men kampen om publiken och risken för att tappa åskådare tas på allvar. Just nu genomför Sef en stor undersökning kring publik i samarbete med med analys- och strategiföretaget United minds. Syftet är att kartlägga publikvanor och ett resultat av undersökningen väntas presenteras i höst.

– Samtidigt är det ett farligt läge där besökare på arenaidrott generellt går ner. Så det är en fråga som vi tar på stort allvar. Vi vill göra allt vi kan för att utreda det här och på så vis ligga steget före och göra rätt åtgärder. Därför gör vi den här undersökningen.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: