Psykologen som gör Djurgården unikt

Djurgården går i bräschen och satsar på en heltidsanställd idrottspsykolog. Nu berättar Johan Fallby om första tiden i klubben, satsningen och varför det är fel att ta in en psykolog endast under ett guldrace.
– Det är lite löjligt att göra så. Du tar ju inte in en fystränare med fem omgångar kvar för att förbättra konditionen, säger han i en lång intervju med FotbollDirekt.se.

I december blev det klart. Då tog Djurgården ett stort steg framåt kring den mentala delen av fotbollen, då man blev första svenska klubben att anställa en idrottspsykolog på heltid – Johan Fallby. Klubben valde då att skrota planerna om ett träningsläger utomlands för att kunna plocka in honom.

Satsningen är alltså stor på det psykologiska och Fallby jobbar nu med både a-laget (20 procent) och ungdomsakademin (80 procent). Kontraktet är skrivet på tre år och 44-åringen kommer närmast från Svenska Fotbollförbundet, där han var riksinstruktör med inriktning beteendevetenskap.

Fallby, som har varit rådgivare för idrottare sedan 1996, har en filosofie kandidat-examen i idrottspsykologi vid Lunds universitet och en grundutbildning som kognitiv beteendeterapeut i samarbete med Riksidrottsförbundet. 2004 började han arbeta på heltid inom fotbollen med rådgivning, forskning och utbildning. Dessutom har han lagt ner tid på en ännu inte avslutad doktorsavhandling vid Stockholms universitet: ”Psychological factors and elite performance”.

Men Fallby är egentligen ingen fotbollsspelare. Istället var det bordtennis som han satsade på under sin aktiva idrottskarriär och det hela resulterade i EM- och VM-spel med Sveriges landslag.

– Jag fanns med bakom Jörgen Persson och J-O Waldner, så jag vet vad elitnivå handlar om. Jag vet hur det är att stå där innan avsparken i de viktiga matcherna. Jag förstår vad det kostar av uppoffring, möda, träning och koncentration att spela på den här nivån. Det hjälper mig ganska mycket i jobbet och att jag har jobbat med många olika idrottare som psykolog hjälper mig ännu mer. Det ger mig en styrka och en förståelse, förklarar Fallby för FotbollDirekt.se.

Det var också just bordtennisen som fick in den sympatiske Fallby på psykologspåret.

– Jag var ju med i landslaget i pingis och sedan fick jag en skada, samtidigt som jag hade väldigt höga krav på mig själv. Så när jag fick skadan kände jag att jag hade lite att fundera på och under skadeperioden började jag titta på var man kunde studera. Men sedan gick det några år och då bestämde jag mig för att söka in till högskolan i Halmstad. Det blev helt enkelt mer idrottspsykologi och mindre pingis med tiden.

Fallby under damlandslagets Algarve Cup 2004. FOTO: Bildbyrån

Fallby under damlandslagets Algarve Cup 2004. FOTO: Bildbyrån

 

Nu har han alltså hamnat i Djurgården, där han kommer att syssla med lite allt möjligt.

– Jag har en väldigt bred roll. Den största tiden lägger jag på akademin och det handlar om att stötta både ledare och spelare. Mig veterligen är det första gången någon idrottspsykolog är heltidsanställd i en svensk fotbollsförening, så det här är jätteintressant och spännande för mig – att jag får den här möjligheten till att vara med och påverka.

– Det är jätteroligt att få jobba praktiskt med det som man är utbildad för. Det är lite skillnad här om man jämför med förbundet, där blir det lite mer strategiskt jobb. Jag och Djurgården har ju haft en dialog innan vi kom överens och jag kände då att klubben kommit väldigt långt i vissa frågor. De passar bra in i mitt tänk. Jag känner att det finns en väldigt bra grund när det gäller det idrottspsykologiska stödet kring ungdomar och seniorer här.

Hur har första tiden varit i Djurgården för dig?

– Jag känner ju en del spelare sedan ungdomslandslagen och jag har fått en mjukstart kan man säga. Det här är en långsiktig satsning där jag ska finnas med som stöd och det är inget vi rusar i väg med. Vi börjar med att ta en bit i taget för att bygga långsiktigt. Men det har varit en bra start och vi har lärt känna varandra. Sedan har vi hunnit jobbat med lite olika småbitar.

– Jag har pratat med ledarna först och sedan har jag haft individuella samtal med spelarna. Därefter skapar man en behovsanalys och sätter en plan för allt eftersom. Det här ska stärka hela verksamheten långsiktigt.

Fallby tycker att en idrottspsykolog i en fotbollsförening borde vara en självklarhet, men trots att det inte är särskilt många klubbar som satsar stort på den typen av hjälp ser han positivt på utvecklingen i Sverige.

– Jag tycker ändå att det har hänt rätt mycket under den senaste tiden. Det går långsamt, men säkert, framåt. Kunskapen kring psykologin bland klubbarna är inte hundra procent och därför prioriterar man väl inte det i första läget. Men förra året valde fem av de sex lagen i toppen av allsvenskan att systematiskt arbeta med en utbildad idrottspsykolog. Det kan vara en slump, men det känns ändå som att det finns något i det som säger att det blir bättre.

Hur viktig känner du att den psykologiska och mentala biten är för en fotbollsspelare?

– Alltså, det handlar ju om människor och om människor som ska samarbeta, så självklart är psykologin en del av det. Det tycker jag inte behöver diskuteras. Men sedan hur stor del den egentligen har går inte att säga. Det är en del av helheten och om man får människorna att må bra, trivas tillsammans och bli mer medvetna så kan prestationerna bli bättre i slutändan. Man kan nog tjäna någon procent här och där, som får effekt på laget.

– En av sakerna man kan peka på är väl att det kanske ger jämnare prestation om man jobbar långsiktigt med psykologi, förklarar Fallby.

Fotbollsspelare får ju ofta stämpeln att de inte är särskilt smarta. Hur ser du på det?

– Jag får den frågan ibland och då brukar jag säga att om man är en skicklig fotbollsspelare, hanterar den pressen som de gör när de spelar inför 10 000 till 30 000 åskådare i allsvenskan och går ut på planen och gör de där fantastiska prestationerna – då har man egenskaper utöver det vanliga. Man kan se intelligens på olika sätt och man ska inte underskatta fotbollsspelare. Det är ungefär samma genomsnitt inom fotbollen som i övrigt skulle jag tro. En del är inte så intellektuella, medan andra är väldigt intellektuella. Det är en spridning.

Idén om en psykologhjälp på ungdomssidan har funnits länge hos Djurgårdens akademichef, Tommy Davidsson. Davidsson har känt Fallby i tio år och nu jobbar idrottspsykologen med Dif-ungdomar ända ner i tioårsåldern.

– Djurgården har hittat en modell som är väldigt bra och klubben är en bra bit på vägen mot att skapa en sund miljö för spelarna och ungdomarna. Jag tror att man som ungdom kan lära sig mycket om hur man själv fungerar och hur man ska möta de sakerna som dyker upp under en karriär. Det är ju samma sak som med vilken utbildning som helst. Får man en god utbildning och erfarenhet så har man också en större arsenal att plocka av när man ska visa vad man kan. Jag tror att man kan utveckla spelarna mer ju tidigare man börjar med det här.

Ser du några problem med att gå ner så lågt i åldrarna med psykologin?

– Nej. Det jag gör är att jag jobbar mycket med ledarna i akademin. Vi ska ha väldigt välutbildade ledare som vet hur de ska jobba med barn och ungdomar. Det är en sådan viktig sak som vi ska trycka på.

– Jag tror att vi kan vara mer effektiva, så att ungdomarna lär sig beteendemönsterna tidigt.

Känns det svårt att jobba i en fotbollsförening på heltid så som du gör? 

– Det som görs i akademin ligger väl i tiden med vad idrottspsykologin förespråkar och vad jag står för. Samtidigt är Magnus Pehrsson (Djurgårdens a-lagsmanager) väldigt lyhörd och nyfiken. Han vill utvecklas hela tiden. Klubben har redan kommit en bit på vägen och nu vill jag förstärka de processerna. Så det känns inte så svårt, utan snarare mer inspirerande och redan nu känns det som en spännande resa.

Johan Fallby berömmer Djurgårdens manager Magnus Pehrsson. FOTO: Bildbyrån

Johan Fallby berömmer Djurgårdens manager Magnus Pehrsson. FOTO: Bildbyrån

 

– Intresset från klubbarna kring psykologin ökar hela tiden och engagemanget blir större och större. Nu har Djurgården tagit klivet fullt ut när man anställer en idrottspsykolog på heltid. Man går i bräschen och det här känns otroligt nytt och fräscht. Det finns många spännande idéer här.

Fallby kan inte sluta ösa beröm över det som Djurgården har på gång.

– Känslan av att det är seriöst och professionellt har bara förstärkts under min första tid här. Det finns ett modernt tänk och kring akademin har det hänt väldigt mycket. Det här kommer att sluta i en stor framgång för Djurgården.

Psykologen kommer att finnas tillgänglig för spelarna för individuella samtal om det behövs. Han kan alltså användas som en sorts mentor eller kurator, men något speciellt arbetssätt kring stormatcher kommer man inte satsa på enligt de planer man har i nuläget.

– Jag kommer att vara med kring a-laget regelbundet, men inga matcher är viktigare än andra. Vi satsar på att prestera bra under hela säsongen, så det är mer långsiktigt än bara en match. Jag kommer vara närvarande och stötta spelarna och ledarna hela tiden.

Hur ser du på att vissa klubbar tar in psykologer tillfälligt under guldrace och liknande perioder? Är det bra eller dåligt?

– Jag tror inte på quickfix-varianter. Det är rätt meningslöst att ta in någon med tre eller fem omgångar kvar. Jag tror mer på långsiktighet. Du tar ju inte in en fystränare med fem omgångar kvar för att förbättra spelarnas kondition, så det blir lite löjligt och oseriöst om man gör på det sättet. Men satsar man lite mer långsiktigt och framförallt tar in utbildade personer – då finns det bitar som man kan spetsa till.

Fallby har också skrivit flera böcker om den mentala biten inom idrotten. Bland annat har han och AIK:s tränare Andreas Alm jobbat fram boken “Se på spelet”, som handlar om spelförståelse.

– Spelförståelse består till stora del av perception. Det handlar om hur man samlar upp signaler och använder dessa. Så spelförståelse har mycket med psykologi att göra. Andreas hade en idé om att göra en bok och jag hade en idé, så då gjorde vi en tillsammans, säger Fallby och berättar vidare om varför han gillar att skriva böcker:

– Jag tycker att det är intressant att sammanställa forskningen. Det ligger mig varmt om hjärtat, att överföra från forskning till praktik, så att det inte blir ett så stort mellanrum. Jag känner också att jag blir bättre och bättre på att översätta, och det är ett av syftena. Jag vill sammanställa kunskap och försöka sprida den.

Tror du att man som spelare blir mer medveten om psykologins betydelse ju äldre man blir?

– Ja, det tror jag faktiskt. Man lär sig mer och mer och självklart handlar det om erfarenhet. Det går ju bara att jämföra med någon annan yrkeskarriär. Ju mer du kan, desto skickligare blir du och desto mer tankar får du.

AIK:s tränare Andreas Alm har skrivit en bok tillsammans med Johan Fallby. FOTO: Bildbyrån

AIK:s tränare Andreas Alm har skrivit en bok tillsammans med Johan Fallby. FOTO: Bildbyrån

 

Hur är du som person, är du fotbollsintresserad?

– Ja, men jag kan inte påstå att jag spelat själv. Man gjorde väl någon träning för många år sedan, men jag har alltid varit väldigt intresserad av fotboll och sett mycket matcher.

Hur är du när du kollar på en match då, tänker du bara på det psykologiska då eller kan du njuta av matchen?

– Jadå, jag kan koppla av. Men det beror ju på vilka glasögon jag har på. Har det relevans för mitt arbete så kan jag kolla mycket på kroppspråket hos spelarna och titta på arbetsinsatsen, speciellt om man tittar på ett lag som man känner spelarna i. Då ser man hur de reagerar i olika situationer och det är självklart att jag ser sådana saker. Men när jag tittade på Arsenal-Bayern München i tisdags kunde jag ju koppla av, till exempel.

Kanske får Johan Fallby passa på att njuta av helgens fotboll. På måndag börjar allvaret. Då drar Djurgårdens tävlingssäsong i gång och fokus riktas mot matchen i svenska cupen mot Umeå den 3 mars.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: