Doktorn om FHM:s idrottskunskaper

Coronapandemin fortsätter att lamslå idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet, även om det nu finns ljusglimtar i fjärran. I podden “FotbollDirekt Vad är det som händer?” är Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi gäst och berättar om bristen på kunskap hos FHM när det gäller idrott och även om ekonomin spelar roll för beslut som tas.
– Jag tror att man har bristande kunskap på detaljnivå. Därför har man gjort samarbeten med idrottsrörelsen och tagit fram särskilda riktlinjer för idrottsutövare, då man är medveten om de positiva aspekterna med idrott och att människor är ute och rör på sig, säger hon.

Ännu en vecka är snart på väg att avslutas utan att någon fotboll spelas i Sverige och stora delar av Europa. Bara Färöarna är det som avser att starta redan till helgen och senare mot slutet av månaden väntas också Tyskland dra igång spelet igen, då utifrån ett mycket strikt dokument kring hur smittspridningen ska undvikas i mesta möjliga mån.


Emma Frans menar att det kan behövas lite råd och tips till experterna på folkhälsomyndigheten för att saker och ting ska kunna genomföras.
- De som fattar beslut är experter inom epidemiologi men samtidigt behöver de input från andra delar, expertis från andra områden, säger Emma Frans.

Finns det möjlighet att följa ett regelverk och motionera, fast på en fotbollsplan?
- Allting handlar om risker och sannolikheter. Försöka hitta olika strategier för att kunna göra det man vill göra och samtidigt minska risken för smittspridning. Hur man tar sig till matcherna finns olika möjligheter att minska smittspridningen den vägen. Den här typen av matcher kanske inte utgör något stort problem.

Ju längre allsvenskan skjuts upp riskerar allt fler lag få sämre ekonomi och bolag som betalat mycket pengar, mångmiljonbelopp för att få synas ihop med allsvenskan kan komma att börja ställa krav från sitt håll att spelet måste komma igång snart.

- Många menar att Sveriges mer försiktiga åtgärder handlar om ekonomin men folkhälsomyndigheten beaktar inte ekonomin. Det är ganska uppenbart när man ser det i andra länder när man låser in människor - att det har negativa effekter vad gäller folkhälsan

-  Just det ekonomiska tror jag inte ligger till grund för de beslut som fattas på nationell nivå. I förlängningen kan dock ekonomiska problem gå ut över människors hälsa. Det är en extremt komplex fråga och olika typer av negativa effekter som måste vägas mot varandra.

Detta och en hel del annat med gästen Emma Frans i podden FotbollDirekt - vad är det som händer?

Lyssna på avsnittet i spelaren överst i denna artikel eller via valfri poddplattform.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: