129 bjöds in, men inte allsvenskan – fick inte yttra sig
Fotbollen inkluderas inte i den nya pandemilagen. Det framkom nyligen.
Och fotbollen var heller aldrig tillfrågad när den nya lagen skulle tas fram.
Totalt 129 remissinstanser – fotbollsrörelsen fick inte frågan utan valde att på eget bevåg skicka in ett remissvar.
– Jag är kanske inte överraskad, men definitivt besviken. Fotbollen representerar en tredjedel av all idrott i Sverige, och det borde politikerna förstå, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.
Den nya pandemilagen ger inte fotbollen någon öppning för med anpassade evenemang.
En match på en arena som tar 5 000 åskådare kommer få samma publikkapacitet som en på en arena som tar 50 000.
Ordningslagen lyfts ner i pandemilagen och med det fortsättningsvis ett maxtak för publik på fotbollsmatcher, precis som det var under 2020.
Och när den nya lagen skulle tas fram så fick heller inte fotbollen några frågor - Sveriges största idrott fick inte plats bland remissinstanserna.
När man går igenom dessa på regeringens hemsida, så framkommer att det handlar om totalt 129 remissinstanser som skickat in svar angående den nya lagen.
Men fotbollen finns alltså inte representerad bland dessa.
Något man kanske kunde tro då SvFF, SEF och EFD i förra veckan gemensamt publicerade remissvar gällande den nya lagen.
Men det handlar om ett remissvar som fotbollen på eget bevåg valt att skriva och skicka in.
Bland de 129 som fått yttra sig finns bl a regioner, kommuner, landsting och andra myndigheter finns på listan.
Kultursektorn finns representerad med bl a Svensk Live (konsertarrangör) och Svensk Scenkonst (branschorganisation för musik, dans, teater, opera och nycirkus).
Om man ska hitta något som överhuvudtaget snuddar vid elitfotboll bland alla som fått svara så ligger kanske Stockholm Live (arenabolag, driver b la Friends Arena och Tele2 Arena) närmast till hands.
Enskilda idrotter som fotboll och ishockey står helt utanför listan. Utan samtliga svenska idrotter representeras av en enda remissinstans: Riksidrottsförbundet (RF).
Riksidrottsförbundets roll och inflytande under coronapandemin har diskuterats och kritiserats. RF har fått vara ensam samtalspartner till både politiker och representanter för Folkhälsomyndigheten, både i frågor om publik och om ekonomisk ersättning till idrotter under pandemin.
SEF:s generalsekreterare Mats Enquist är kritisk till att det sett ut som det gjort:
– Det säger sig nästan självt. Att RF skulle kunna föra talan ensamt för alla idrotters alla intressen och unika förutsättningar är omöjligt, säger Enquist till FotbollDirekt.se och fortsätter:
– Dessutom inte korrekt, eftersom varje specialidrott är suveräna rörande sin egen verksamhet. Lägg till att massor av idrott i dag bedrivs i verksamheter som inte ens ingår i RF så förstår man lätt att det blir fel.
Är du överraskad över att fotbollen inte fick vara med bland de 129 som yttrat sig?
– Kanske inte överraskad, men definitivt besviken. Fotbollen representerar en tredjedel av all idrott i Sverige, och det borde politikerna förstå.
Så sent som igår gick elva specialidrottsförbund (dock inte fotbollförbundet) ut med en gemensam motion om att de statliga anslagen ska omfördelas - 100 miljoner kronor (fem procentenheter) mer till specialidrottsförbunden.
Man vill också att RF slår fast en princip om att specialidrottsförbunden är bäst skickade att avgöra vilka satsningar som är viktigast för respektive idrott.
– RF har växt sig för starkt och bör ta ett steg tillbaka. För vår del är det viktigt att det som rör de specifika idrotterna sköts av föreningarna och respektive förbund. Om vi får mer pengar kan vi sköta vår egen verksamhet bättre och RF ägna sig åt det som vi anser att de ska ägna sig åt, säger Håkan Leeman och betonar att åsikten har stöd inte bara hos de elva förbund, vars ordföranden skrivit under motionen, säger Svenska motorsportförbundets ordförande Håkan Leeman till DN.
Leeman säger sig ha stöd från ett 30-tal specialidrottsförbund, och han tror att motionen har god chans att gå igenom vid Riksidrottsmötet i Uppsala 28-30 maj.
Den här artikeln handlar om: