25 procents kapacitet – då öppnar AIK upp hela arenan: “Självklart”
– Det är självklart att vi skulle släppa upp hela arenan i ett sådant läge, säger AIK:s vice vd Fredrik Söderberg.
Beskedet från regeringen i veckan blev ett icke-besked – fortsatt samma läge för allsvenska klubbar när det gäller publik. Nu återstår mindre än tio omgångar och det är frågan om någon publik alls kommer släppas in på allsvenska arenor i år.
I Italien, som tidigt drabbades hårt av coronaviruset, är läget ett annat. Ansedda La Gazzetta dello Sport rapporterade nyligen om att 25 procent av samtliga lags arenor ska kunna tas i bruk för publik. FotbollDirekt har gjort en sammanställning på vad ett sådant upplägg skulle göra för allsvenskans klubbar - hur många skulle kunna komma in - arena för arena. Och hur många årskortsinnehavare som kan komma in.
För AIK:s del så skulle det innebära att samtliga årskortsinnehavare skulle kunna komma in på Friends Arena - om man öppnar upp hela arenan, inklusive etage 3 som man stängde inför säsongen. AIK tog ett principbeslut om att stänga det översta etaget för att höja lägstanivån i publikantalen.
Det var innan coronaviruset. Efter att SEF-klubbarnas protokoll blev kända och med dem den omtalade övergångsfasen från ingen publik till full publikkapacitet, så gick AIK ut med "alla eller ingen". Klubben tänker inte hamna i en situation där man tvingas välja sin publik.
I ett scenario som det i Italien med 25 procent över hela linjen så skulle AIK få in 12 500 åskådare med hela arenan öppen, 7 500 åskådare om etage 3 är stängt. AIK har sålt cirka 11 000 årskort. Klubbens vice vd Fredrik Söderberg säger att man i ett läge med 25 procents arenakapacitet tillåten skulle skeppa principbeslutet om etage 3 överbord.
– Svaret är självklart ja. Det vore idiotiskt av oss att inte göra det i ett sådant läge. Stängningen av läktare 3 handlade om att vi ville höja vår lägstanivå publikmässigt. Det här är ett helt annat läge, det är ju närmast undantagstillstånd just nu med coronan. Det vore fullständigt självmål av oss att inte göra det, så det är inte ens en fråga, säger Söderberg till FotbollDirekt.
Samtidigt tror Söderberg att det är en bra bit bort med sådan publikkapacitet i allsvenskan.
– Jag tror det här kommer dra ut på tiden längre än vad vi tidigare trott och vi får nog vara beredda på att vara utan publik ett tag till. Vi i klubbarna kan inte lägga oss ned och dö utan det handlar för oss nu om att vara kreativ och försöka hitta andra intäktskällor.
Hur ser du på situationen generellt för er som en stor klubb med mycket publik... just nu ingen publik alls, vad gör det ekonomiskt i längden?
– Det här är något omvärlden behöver förstå: De klubbar som drabbas hårdast är de som har högst procentuell andel av sin budget kopplat till publik och matchevent. Klubbar som AIK, Malmö FF och Hammarby är de som det slår hårdast mot, även om det förstås slår hårt mot alla.
– Man bygger upp en kostnadsbudget mot sin potientella intäktsmassa under det kommande året. Om den är 40 procent av intäktsmassan blir det självklart jobbigare än om den är 10 procent som den kanske är för många andra klubbar med mindre publik. Det är därför vi blir väldigt hårt drabbade ur den synvinkeln. Men som sagt så får vi göra det bästa av situationen, försöka hitta andra intäktskällor för att parera den här situationen så gott det går.
Elvan omgång 21
Den här artikeln handlar om: