Överklagar polisneddragningar – vill se konkurrenter göra som AIK

AIK har infört en ny princip – klubben kommer överklaga samtliga av polisens neddragningar av publikkapaciteten i sina matcher. Nu har AIK anlitat jurister för att pröva fallet: 
– Vi vill testa det juridiska systemet, se om det finns några hål, säger klubbens tf vd Håkan Strandlund till FotbollDirekt.se.

Mycket fokus under fjolårets allsvenska på hur polisen stramat till det för klubbarna. Den s k villkorstrappan ledde till att flera klubbar fick se sin publikkapacitet dras ner inför matcher. 

AIK var en av klubbarna som drabbades. För AIK:s del innebar fjolåret också att dialogen mellan klubb och de organiserade supporterorganisationerna havererade. 

Nu meddelar AIK på sin hemsida, att man upprättat en handlingsplan. En styrgrupp har tillsatts och man har bland annat också tillsatt en strategisk SLO i Daniel Norlander, som  ska "arbeta fram en övergripande och långsiktig plan för supporterdialog" i samråd med supportergrupperingarna.

Vidare berättar AIK att klubben från och med nu kommer överklaga "alla kapacitetsneddragningar i nedåtstigande led". Har man fått publikkapaciteten neddragen i tidigare match och den ligger kvar så kommer man också överklaga till Förvaltningsrätten. 

AIK har redan överklagat neddragning vid en tidigare match, den mot Gif Sundsvall den 2 november. 

Till hjälp med detta har AIK börjat samarbeta med en juridikbyrå. Vidare ämnar man samverka med Hammarby och Djurgården kring detta. 

Att lägga fram en sådan här princip är inte minst ett sätt att testa juridiken, berättar AIK:s tf vd Håkan Strandlund. 

– Det är oklara motiveringar i de tillstånd som polisen utfärdar. Man ser inte riktigt kopplingar mellan tillstånden och effekterna, säger han till FotbollDirekt.se.

– Så det började i fjol med att vi framför allt ville pröva det här på en enskild match, då blev det matchen mot Sundsvall där vi fick kapaciteten på Norra stå neddragen. Sedan vill vi ha någon form av systematisering av vårt arbete. Att vi är uthålliga kring det här och inte släpper frågan. 

I november i fjol så gav Kammarrätten Djurgården rätt i en villkorsfråga. Förvaltningsrätten avslog Djurgårdens överklagande gällande klubbens eventuella ansvar för att pyroteknik infördes på arenan, detta i cupmatchen mot Hammarby. Men Djurgården fick sedan rätt i frågan. 

Håkan Strandlund säger att det inspirerade. 

– Vi har läst igenom det domslutet noga och dragit lärdomar av det. Vi såg i det fall där Djurgården fick rätt, att det kanske inte är helt vattentätt, systemet. Vi vill testa och se om det finns några hål i det. Så får man se var det landar. Vi vill utmana det här, får vi rätt så kan det ha stora effekter i den här frågan. 

Håkan Strandlund uppmanar nu andra allsvenska klubbar att göra likadant som AIK gjort. 

– Vi tror att klubbar som berörs av samma problematik som vi gör också ser över de här frågorna. Det är bra om vi alla är samlade, effekten blir större då. Så det är bara positivt om de gör det. 

Vi är mittemellan två allsvenska säsonger. I fjol när polisens nya arbetssätt blev känt så kom det som en överraskning för många. Därför ser AIK också en poäng med att gå ut med det här nu. 

– Det finns en risk för att systemet som polisen inrättade förra säsongen kommer fortsätta på samma sätt i år. Då är det bra att vara tidigt ute. 

När vet ni mer kring överklagandet i Sundsvallsmatchen?

– Vi bör få ett besked under den kommande månaden. 

AIK skriver vidare angående sin nya handlingsplan att man vill utveckla dialog med flera externa parter, såsom förbundet, Sef, SFSU, övriga Stockholmsklubbar (läs: Hammarby och Djurgården), polisen och Enable. 

Läs om AIK:s handlingsplan i sin helhet HÄR.





AIK meddelar på sin hemsida att man upprättat en handlingsplan 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: