AIK vill inte andas ut – ”Ett sår som kräver tryckförband”

Det statliga stödpaketet för allsvenskan har i dag blivit officiellt.
Totalt är det 65 miljoner som ska fördelas.
Stora pengar, men ändå långt i från tillräckligt och AIK:s vd meddelar att det behövs mer. Mycket mer.
– Det är ett plåster på ett sår som kräver tryckförband och kompress, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se

Nu står det alltså klart hur stor del av halvmiljardstora stödpaket som går till allsvenskan.

Det var för flera månader sedan som regeringen gick ut och garanterade ett stöd i den storleken.
FotbollDirekt och Idrottens affärers krönikör Dn Persson kunde även vid den tidpunkten redogöra för att det skulle handla om den summa som alltså i dag har blivit känd.
Det handlar om tre olika potter, ett grundbidrag på en halv miljon kronor och sedan klubb för klubb efter proportion kring omsättning och publikbas.
Detta ska nu i ett första led kompensera förluster för perioden 12 mars till 30 juni.
Men vilken skillnad gör det här i praktiken för allsvenska klubbarna.
Marginellt, eller mer än så?
AIK:s vd Björn Wesström möter dagens officiella besked så här för FotbollDirekt.se, AIK som får 7,5 miljoner av 65 miljoner. 
– Jag har känt till storleken på det här bidraget i cirka en vecka. Det är vi klubbar som röstat om hur fördelningen ska se ut och jag tycker att SEF och Förbundet har hanterat det här snabbt, bra och logiskt säger AIK:s vd Björn Wesström till FotbollDirekt.se.
– Tyvärr är det ju långt i från tillräckligt, men jag har stor respekt för det arbete som gjorts och ser hur komplext och rörig process det har varit. Det är omöjligt att det göra den här fördelningen på ett sätt så att alla blir nöjda.
Hur ser du på den del AIK får?
– Tilldelningen för AIK Fotboll är 7,5 miljoner. Verkligheten är att det täcker en väldigt liten del av dom förluster vi gör när vi tvingas till spel utan publik, säger AIK:s vd och fortsätter:
– Det är inte på den nivå att vi kan återgå till något som liknar ordinarie verksamhet. Det är ett plåster på ett sår som kräver tryckförband och kompress.

För att ytterligare sätta detta statliga stöd i proportion för som exempelvis en klubb som AIK så räcker det möjligen med att titta hur bara publikintäkterna, enligt bokslutet från i mars, uppgick till 50 miljoner för 2019. 

Stora pengar, i synnerhet sett till den totala basen som handlar om en omsättning på cirka 150 miljoner.
Det krävs helt enkelt nya statliga insatser – hur snart måste det komma anser du?
– Så snart det är möjligt, sedan vilka nivåer och vad kompensationen skall täcka återstår att se. Men ju snarare ju bättre, så är det.
Hur exakt helhetsbild har ni av vad det ekonomiska resultatet kan bli för 2020?, Hammarby fruktar ju som exempelvis ett minusresultat kring 60 miljoner…
– Vi arbetar med olika scenarios. Men jag kommer inte att spekulera i siffror, vi kommer att redovisa dom enligt det regelverk vi sorterar under.
Har ni som det är i dag redan tagit höjd för det värsta av scenarios?
– Vi var tidiga med att vidta åtgärder, det gör att vi inte varit tvungna att tvärnita utan snarare hålla foten på bromsen och handen på handbromsen, planen är fortsatt att AIK Fotboll ska kunna planera för fortsatt satsning in i 2021.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: