Nyligen kom svensk fotboll med ett nytt planerat startdatum för allsvenskan: 14 juni.
En start som majoriteten klubbar i allsvenskan, bakom kulisserna, ser som orealistiskt – och där en huvuddel istället fått signaler om att en start är möjlig först i augusti.
– Jag tycker det finns signaler som går åt lite olika håll ute i fotbollsvärlden. Bundesliga kom nyligen ut med information om att man hoppas starta i maj till exempel, säger SEF:s sportchef Svante Samuelsson till FotbollDirekt.se.
Allsvenskan har flyttats fram ytterligare. 14 juni är det senast satta datumet som angivits från SvFF. Det beskedet gav förbundet efter det att Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten sagt sitt och förbjudit seniorfotbollsmatcher tills vidare.
Många allsvenska klubbledare som FotbollDirekt pratat med tror däremot inte alls på att det är möjligt.
Enligt FD:s källor ser man att den snarast rimliga starten på allsvenskan snarare ligger i starten på augusti.
Bakgrunden är enligt FotbollDirekts källor följande: det planerade datumet den 14 juni är främst tänkt att ha en lugnande inverkan på marknaden - på sponsorer och partners till klubbarna - det vill säga man kan peka på att det snart är fotboll igång igen när det finns en oro för att många sponsorer ska börja dra sig ur och stoppa utbetalningar.
Men förhoppningen är ändå officiellt fortsatt start i juni, i alla fall om man frågar SEF:s sportchef Svante Samuelsson.
Han känner inte igen bilden av att klubbarna släppt tanken på start såpass tidigt.
– Det är inte min bild. Vi har satt upp en lite justerad målbild till 14 juni allsvensk start. Jag tycker det finns signaler som går åt lite olika håll ute i fotbollsvärlden. Bundesliga kom nyligen ut med information om att man hoppas starta i maj till exempel, säger Samuelsson.
Just nu handlar allt i första hand om att visa Folkhälsomyndigheten att man kan arrangera matcher som är smittsäkra säger SEF-basen.
– Vi ska ta fram ett protokoll. Baserat på liknande protokoll som tagits fram i andra länder. Hur vi stegvis kan röra oss mot ett normalläge. Där första steget blir träningsmatcher utan publik, och så ta det därifrån. Vi vill visa att vi har förutsättningar för det, och sedan successivt bygga ut verksamheten därifrån i takt med att läget kring viruset blir bättre. Under förutsättning att läget kring viruset går åt rätt håll givetvis.
Man har här sneglat på andra länder som tagit fram liknande protokoll. Främst Danmark, som i sin tur hämtat inspiration från Tyskland och Spanien.
– I Danmark har de en dialog med sina politiker om det här. Och då ska vi komma ihåg att de länderna börjar utifrån ett läge där de har haft ett helt nedstängt samhälle i flera veckor, månader. Vi har egentligen bättre förutsättningar än dem i det här.
– Vi kan skapa rutiner i vår vardag kring hygien, städning, begränsa antalet människor som träffar spelarna, säkerhet kring resor... det finns många möjligheter för oss i vår professionella vardag, som vi inte tycker kan jämföras med exempelvis breddfotboll på seniornivå.
Samuelsson säger att protokollet ska kunna vara klart inom två veckor. Då återstår drygt en månad till allsvenskan, och cupen ska spelas innan dess. Det är oklart huruvida man hinner spela träningsmatcher innan det, med tanke på det pressade läget tidsmässigt om allsvenskan ska starta 14 juni.
Känns det verkligen realistiskt?
– Det är absolut en ambition att vi ska inleda med träningsmatcher innan allsvenskan. Men jag tror detta är ett år där alla får vara beredda på göra avkall på vissa saker, att vi får hjälpas åt att vara flexibla här.
Finns det diskussioner om coronatester av spelare, vet ni något om ifall det är möjligt?
– Vi fokuserar mest på att visa för myndigheterna att vi har en plan. Att börja ta stegen framåt mot en full verksamhet.
Samuelsson är förhoppningsfull om att man kan få ja på ett första steg när man lämnat in protokollet. Det vill säga att man ska få spela träningsmatcher igen. Det är förstås bara första steget. Med allsvensk start den 14 juni ser allt annat än att inleda serien inför tomma läktare långsökt ut.
– Det är fortfarande en ambition och förhoppning. Men vi fokuserar inte så mycket på den biten just nu utan vi ska ta det här steg för steg. Först visa att vi kan arrangera säkra matcher. Och att det går i takt med att myndigheterna godkänner fler verksamheter i samhället.
– Vi måste ha respekt för att Folkhälsomyndigheten måste göra vissa gränsdragningar. Och så ser vi mer att det är vår uppgift att visa dem att vi har en professionell verksamhet som kan möta de kraven som finns.
PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?
En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.