AVSLÖJAR: Planen för att rädda intäkter från säsongskort
Det kan bli tomma läktare under stora delar av 2020.
Tiotusentals supportrar har redan betalat stora pengar för säsongskort. En svår fråga för allsvenska klubbarna att hantera.
Enligt uppgifter till FotbollDirekt så jobbar SEF-klubbarna med en gemensam policy för att hitta en lösning.
– Det stämmer att klubbarna tittar på det här, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se.
Fotbollen får besked från Folkhälsomyndigheten på fredag. Det kan bli grönt ljus direkt – och då kan allsvenskan dra igång som planerat 13-14 juni. Det blir då start inför tomma läktare.
Och då återstår många tuffa frågor för elitklubbarna. En väldigt svår nöt att knäcka: Hur ska man agera i förhållande till de tiotusentals människor som köpt säsongskort för 2020? Intäkter som redan är ”hemma” för klubbarna, men man riskerar att inte kunna ge publiken valuta för pengarna.
Och med det riskerar många ytterligare en ekonomisk smäll, om säsongskortsinnehavare vill ha sina pengar tillbaka.
Enligt uppgifter till FotbollDirekt så jobbar klubbarna i allsvenskan och superettan på en gemensam policy för hur man ska hantera frågan. Det är en av de största frågorna i SEF-forumet just nu.
Klubbarna diskuterar utifrån två huvudprinciper, om man på fredag får besked om start direkt.
* Vad gör man med de som köpt förköpsbiljetter eller säsongskort om hela eller delar av säsongen blir publikmässigt inställd? Hur hanterar man situationen med alla de som köpt biljetter, om ett antal matcher, eller alla, inte går att leverera. Det kan vara i omgång 1-15 eller rentav omgång 1-30. Hur kan man kommunicera kring att få supportrar att efterskänka säsongskort om de inte får se enda match på plats i år?
* Om man efterhand får släppa på publik i begränsad form, hur hanterar man det? Vilka ska få företräde? Här är sponsorer en del, vanliga köpare del, och de mest lojala supportrarna som köpt säsongskort en del.
Synpunkter från SFSU (Svenska Supporterunionen) har tagits in, och det återstår att se om alla klubbarna kan komma överens om en gemensam hållning. Klart är att AIK sedan tidigare gått ut med ett eget principbeslut i frågan om begränsad publik – det är ”alla eller ingen” som gäller i övergångsperioden.
SEF:s generalsekreterare Mats Enquist bekräftar att diskussionen pågår.
– Det arbetas på det här bland klubbarna. Sedan är det viktigt att understryka att det här är isåfall blir ett klubb-beslut och inte ett SEF-beslut. Vi kan inte ta något beslut om det utan det är upp till klubbarna att komma överens, säger Enquist.
– Det är en svår fråga och jag tror det är viktigt att man vänder och vrider på alla stenar. Men allt står och faller med om vi får klartecken att börja spela på fredag och i så fall när. Först då kan klubbarna ta de här frågorna vidare.
Den här artikeln handlar om: