Nu får allsvenskan kramas lite mer: ”Så länge det inte blir tv-puckshög”
Och det är samma system som gäller i år – men nu är reglerna inte lika hårda:
– Säg att hälften av gänget firar och hälften inte gör det… där går väl gränsen ungefär, säger Leif Andersson, sekreterare i SEF:s disciplinutskott.
Det blev uppmärksammat när det blev allmänt känt, först i slutet av förra säsongen: Klubbarna i allsvenskan och superettan får böter för att spelarna firar mål med kramar.
280 anmälningar hade kommit in kring s k ej ansvarsfullt målfirande, att man firar mål alltför intimt.
Alla klubbar utom en - Trelleborg i superettan - straffades och fick betala böter för detta minst en gång under 2020. Att regler kring målfirande tillkom har givetvis med covid-19 att göra, och det fanns med i de protokoll som SEF tog fram för att kunna öppna för fotboll i fjol vår. Bötesnivån: 3 000 kronor för en allsvensk klubb, 1 000 kronor för en klubb i superettan.
På det stora hela finns reglerna kvar även i år. Men den som följt matcherna under första omgången av allsvenskan och superettan kan konstatera att det firas med kramar även 2021.
Men nu har också reglerna lättats upp - det berättar Leif Andersson som är sekreterare i SEF:s disciplinutskott.
– Vi har gjort smärre justeringar där. Fortfarande räknas det som ej ansvarsfullt målfirande när man hoppar upp på varandra och det är en större klungbildning. Så man har gjort en liten justering av tolkningarna. De här tv-puckshögarna... då är det klart över gränsen, säger Andersson till FotbollDirekt.se.
Men om det är ett par spelare som kramas, är det okej?
– Då ska det inte bedömas som ej ansvarsfullt. Men om det är hela laget, eller större delen av laget... säg att hälften av gänget firar och hälften inte gör det... där går väl gränsen ungefär.
Det blir en bedömningsfråga?
– Ja, så är det.
– Den här informationen har gått ut till klubbarna, och tolkningen är lite mildare än förra året. Man vill begränsa det så mycket som möjligt. Men det sitter såpass mycket i ryggmärgen, så det är väldigt svårt att få bukt med det hela i euforin och glädjen över ett avgörande mål. Så där gör vi vad vi kan helt enkelt. Att få bort det helt och hållet är kanske svårt.
Är det därav att ni har mildrat reglerna?
– Ja, att man gör en annorlunda tolkning. Internationellt har man inte den här bedömningen vad jag vet.
– Men vi får väl se sedan hur det ser ut framöver. Jag har inte gått igenom allting, men jag har sett några matcher. Och det finns väl tendenser att det här ligger kvar. Man blir väl ganska glad när man gör ett snyggt avgörande mål. 3-2 i Malmö va...
– Det är just det där spontana målfirandet, det ligger så pass djupt i ryggmärgen. Däremot försöker vi verkligen betona det här med social distansering där det går att påverka på annat sätt. Till exempel vid peptalk, står man då i en ring och håller om varandra inför matchen eller andra halvlek?. Då är det att betrakta som ej ansvarsfullt. Men står man i ring och inte håller om varandra, inte håller avstånd. Då är det väl okej.
Om det blir mer av ett normalläge i landet senare i år så kan reglerna komma att rivas upp helt, säger Andersson.
– Det får man göra en utvärdering av. Det är pandemin som styr, och de rekommendationer som gäller. Blir det lättnader, så följer vi det väldigt noggrant. Det gäller publikfrågan och även vad som gäller kring protokollen. Det går inte att säga nu. Men det är självklart att man alltid följer upp vad som sker.
– Helst vill man stryka hela corona-protokollet, och kasta det åt sidan. Men då måste det ändra sig ordentligt i samhället såklart.
Den här artikeln handlar om: