Allsvenskt stålbad – halverade löner och omsättning: ”Antingen går man under eller så överlever man”

Mjällby i superettan 2015. En helt annan verklighet ligger nu och väntar efter fem raka allsvenska år. Besvikelsen sitter i men trots mörkret så tar Mjällby nu kraftag – allt för att säkra elitlicens:
– Uppskattningsvis handlar superettan om att minska våra löner med 50-60 procent och att vår omsättning minskar från 35 till 20 miljoner, anser klubbdirektör Jörgen Martinsson för FotbollDirekt.se.

– Det känns förjävligt, utbrast tränaren Anders Linderoth efter den allsvenska avslutningen som slutade med att Mjällby föll ur allsvenskan.

Fem år av allsvensk svit bröts för Mjällby och det var tunga sinnen efteråt. Streckstriden mellan Falkenberg, Gefle och Mjällby – blev dramatisk in i det sista.
– Vi mår illa naturligtvis. Det är inte skoj det här såklart. Det känns förjävligt, sade tränaren Anders Linderoth.
– Det är tufft och tungt, sade stjärnan Christian Wilhelmsson.

I dag har två veckor gått sedan det där slutet och nu är ett tungt uppbyggnadsarbete i gång – men i det tysta.

Klubbdirektör Jörgen Martinsson som varit i Blekingeklubben sedan 1997, möter i dag FotbollDirekt och hans bild går åt olika håll.
Å en sida en skakad klubb som i nuläget söker hitta lösningar så att man ska fungera finansiellt på kort sikt men även där en budget ska neddimensioneras för 2015.
– Vi har oerhört mycket att göra. Men vi har jobbat med både allsvenskt- och ett superettanscenario i flera månader, säger Jörgen Martinsson till FD och sätter ord på så mycket det kostar ekonomiskt att gå mellan allsvenskan och superettan:

– 35 miljoner i omsättning minskas nu till cirka 20 miljoner. Det är den mest kvalificerade gissning jag kan komma med nu. Och spelarlöner minskas med 50-60 procent.
– Men vi har en gynnsam kontraktssituation, säger han och förklarar: Dels har vi utgående kontrakt, dels har vi kontrakt som bryts för vissa spelare vid spel i superettan och i andra kontrakt har vi klausuler där lönen ändras om vi åker ur allsvenskan.

Men trots en svår situation så är ni förberedda – elitlicensen kommer att räddas?
– Det ska vi klara av. Men jag vill inte säga mer just nu i och med att vi sitter mitt i arbetet för räkneskapsåret 2014. Vi vet ännu inte exakt hur det kommer att se ut. Och på det ska vi skapa en ny hållbar budget för 2015.

Hur står ni förberedda för det här jämfört med när ni gick upp i allsvenskan?
– Vi har utvecklat mycket. Vi har en utvecklad arena som är mycket finare än när vi gick upp. Vi har en talangutveckling på en helt annan nivå i dag. Vår ekonomi är utvecklad men det är klart att det i dag kostar mer än 2009 att driva en klubb.

Hur vågar ni sportsligt se på superettan – vågar ni tro på att gå upp direkt, vis av som exempelvis Hammarbys problem i så många år…?
– Alltså, vi vet ju hur svårt det är att vinna en serie även om man inte behöver vinna superettan för att gå upp i allsvenskan. Men vi ska vara kloka i vår målsättning. Vi är många kloka människor här. Vi ska vara med på en övre halva. Det är så vi ska börja. Därför att… titta på problemen för klubbar som Hammarby, Öster och Landskrona. Ah, det gäller att vi är ödmjuka.

Hur mår du själv så här med lite distans?
– Inte så bra. Men antingen går man under eller så ruskar man av sig. Nej, jag ger personligen inte upp. Jag är ingen legoknekt som bara flyr. Jag har varit här sedan 1997 och fortsätter om klubben vill det, och det verkar den vilja.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: