AVSLÖJAR: ”Kan få effekter på samarbetet med SEF”
Regeringens förslag om åtgärder mot spelmarknaden kan slå hårt mot fotbollen.
Svensk Elitfotbolls tunga partner Unibet varnar nu för att utbetalningar till elitklubbarna kan påverkas.
– Det här lagförslaget är faktiskt något som kan få effekter på vårt samarbete tillsammans med SEF, säger Unibets Sverigechef Per Carlander.
I förra veckan förklarade socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi att man vidtar åtgärder mot spelmarknaden på grund av den rådande coronakrisen. Anledningen är att regeringen ser en ökad risk för arbetslöshet, sjukskrivningar och ekonomisk osäkerhet vilket enligt dem kan skapa stora risker för spelkonsumenter.
Åtgärderna innebär bland annat att spelarna måste ange gränser för speltiden vid spel på kasinospel online, att värdeautomater och bonusar får vara högst hundra kronor och att insättningsgränsen för kunderna sänks till 5 000 kronor i veckan.
I samband med att åtgärdspaketet presenterades var FotbollDirekt i kontakt med Svensk Elitfotbolls viktiga spelpartner, Unibet, för att ta reda på om detta kan få konsekvenser för det avtal som ska inbringa omkring 700 miljoner till svensk elitfotboll varje år.
”Vi måste sätta oss in i vad regeringens utspel innebär. Sannolikt kommer detta ha ytterligare negativ påverkan på kanaliseringen, som redan är låg. Vi kan återkomma lite senare”, meddelade de då.
Nu en vecka senare konstaterar Unibets vd Per Carlander att förslaget hotar penningströmmarna till idrotten rejält.
– Idrotten riskerar att bli en stor förlorare på sikt. Vi har haft som strategi sedan avtalet skrevs med SEF 2018 att en stor del av vårt överskott kommer och ska gå tillbaka till idrotten. Om marknaden fortsätter krympa och det här lagförslaget blir verklighet så kommer det allvarligt riskera vårt stöd, så enkelt är det tyvärr, säger Per Carlander.
Kan lagförslaget komma att påverka utbetalningarna till klubbarna redan i närtid?
– De direkta effekterna av pandemin har inte påverkat vårt samarbete på något sätt och vi kunde till och med tidigarelägga utbetalningarna till klubbarna för ett tag sedan, säger Per Carlander och fortsätter:
– Men det här lagförslaget är faktiskt något som kan få effekter på vårt samarbete tillsammans med SEF. Ministern har egentligen fokuserat på att försvåra för de bolag som har svensk licens och underlätta för dem som inte har det, hela den trenden förstärkt av de ytterligare inskränkningarna som jag knappt vet vad de bygger sin fakta på.
Unibets vd känner inte igen sig i den bild som socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi målade upp på presskonferensen förra veckan och menar att de riskkonsumenter som finns kommer börja spela hos bolag utan svensk licens.
– Vi har såklart väldigt bra koll på beteendet hos våra kunder och vi ser inga tecken på ökat problemspelande nu under covid-19. Jag har sett uttalanden från andra spelbolag, både privata och statliga som egentligen säger samma sak. Åtgärder borde bygga på information från alla aktörer med svensk licens, inte utifrån lösa spekulationer eller antaganden.
Regeringens förslag föreslås träda i kraft den 1 juni och upphöra i slutet av 2020. Per Carlander menar trots det att förslaget kommer bli ett problem för Unibet på längre sikt, vilket i sin tur även skulle kunna påverka avtalet med SEF.
– Jag är orolig att förslaget kan få allvarliga konsekvenser på sikt för den svenska spelmarknaden och i sin tur stödet till idrotten från svensklicenserade spelbolag.
Även om förslaget slutar gälla i slutet av 2020?
– Förslaget är tillfälligt men effekterna som det ger, de kommer absolut bli permanenta. Det som kommer ske är att man driver kunder bort från den svenska regleringen till andra bolag inte lyder under svensk lagstiftning.
Ökar detta pressen på avtalet mellan er och Sef att komma igång som planerat det 14 juni?
– När seriestarten blir lägger vi oss inte i. Det är en diskussion mellan SEF, förbundet och Folkhälsomyndigheten och när de bedömer det säkert att spela matcher så kommer vi bli glada över att det beslutet tas. Vi har en bra dialog och vi sätter ingen press från vårt håll.
– Men lagförslaget är jag orolig för.
Den här artikeln handlar om: