Backar MFF – vill få bort konstgräs senast 2020: ”Kan ge cancer och förstör miljön”
Nio av 16 allsvenska klubbar har konstgräs som underlag. Det finns de som vill ändra på det – Malmö FF föreslår nu ett konstgräsförbud. Projektet “Gräs 2020” backar förbudet och har som mål att utrota konstgräset i svensk fotboll. Målet är enbart naturgräs i allsvenskan senast säsongen 2020.
– De beslutade om förbud mot konstgräs för Ligue 1 i Frankrike nyligen. Varför skulle inte vi kunna göra det här i Sverige också, säger Sven-Olof Bernhoff som står bakom projektet, till FotbollDirekt.se.
Debatten om naturgräs eller konstgräs rullar mer eller mindre konstant i Sverige. I går fick den ny fart när det framkom att Malmö FF ska lägga en motion om konstgräsförbud i allsvenskan och superettan.
Men det finns också aktiv lobbyism i bakgrunden. I fjol startades projektet “Gräs 2020”, med visionen att allsvenskan ska spelas helt och hållet på naturgräs säsongen 2020. Bakom projektet står företaget Skånefrö. En av grundarna och delägarna i företaget heter Sven-Olof Bernhoff. Han fick idén till projektet i fjol när hans företag började motta klagomål från olika håll.
– Det kom in klagomål från spelare, från föräldrar vars barn skadat sig på turneringar där de spelat på konstgräs… vi fick klagomål för att vi inte gjort något åt det här, säger Bernhoff till FotbollDirekt.se.
Ni har väl inget ansvar i det?
– Nej, men folk känner till oss som naturgräsleverantör och vill att vi ska agera. Vi började undersöka konsekvenserna med konstgräs, och det finns flera negativa aspekter: förutom det rent fotbollsmässiga så fann vi att det är miljöfarligt. Det finns flertalet forskningsrapporter som slagit fast det.
– Efter att vi undersökt miljöaspekten i det här så kände vi att vi måste göra någonting. Det är en fråga för framtida generationers fotbollsspelare i Sverige.
Han utvecklar:
– Konstgräs innehåller plast, alltså olja, som sedan rinner ut i haven. Staten och kommunerna har en miljöpolicy om att minska användandet av fossilt material. Så här går man emot sin egen policy. Det är emot allt sunt förnuft.
– Förutom det så finns det forskning som visar att det finns cancerogena ämnen i plasten. Det är något som kan drabba framför allt målvakter som slänger sig mycket och därigenom är i kontakt med plasten. Det finns så många rapporter om det här, om man läser lite så inser man hur miljö- och hälsofarligt det här är.
Skånefrö har varit med och lagt om gräsmattan på Swedbank Stadion i Malmö och förutom det bland annat gräsmattor i Landskrona, Växjö och för Mjällby.
Det är dock ingen stor del verksamheten som riktar sig mot fotboll, säger Bernhoff. På hemsidan beskriver man sig som ett “Utsädesföretag med produktion av lantbruksutsäde, grönyte- och vallfrö”.
Sven-Olof Bernhoff medger dock att man framstår som jäviga. Det är alltså endast Skånefrö själva som står bakom projektet. Men han bedyrar att “Gräs 2020” inte startats utifrån kommersiellt egenintresse. Han beskriver sig själv som fotbollsintresserad sedan barnsben och har själv varit aktiv spelare.
– Vi säljer naturgräs, det sticker vi inte under stolen med. Vi är öppna med det. Vi är jäviga på det sättet, men det här är viktigt för oss, det är en fråga för framtiden. Vi har dels den fotbollsmässiga biten, där vi tappar sportsligt mot andra länder. Fotboll på naturgräs och på konstgräs… det är som två olika sporter. Vi har skaderisken som är klart större på konstgräs. Och så har vi miljöaspekten.
Hade det inte varit bättre att gå ut bredare med ett sådant här projekt… involvera personer och organisationer som inte har någon kommersiell koppling?
– Vi har absolut ingenting emot att andra kommer in utifrån. Vi tar emot all hjälp vi kan få, från alla håll. Vi välkomnar alla som vill att bidra, vi är inte ute efter att synas själva. Det här är en såpass viktig fråga, vi vill få till en förändring. Vi jobbar med det just nu, säger han och motiverar:
– Vi har skickat folders till alla allsvenska klubbar, samt alla kommuner i Sverige. Det är folders med bland annat forskningsrapporter kring riskerna med konstgräs. Vi har skickat ungefär tio kopior till varje kommun med kopior till olika förvaltningar och ansvariga personer. Närmare 2 000 kopior totalt. Så ingen kommun kommer kunna hävda att de inte fått det här av oss.
Det handlar om att upplysa ansvariga om det som hävdas, att konstgräs är miljö- och hälsoskadligt. Kunskapen om detta är låg bland beslutsfattare, säger Bernhoff.
– Det är generellt en stor okunskap om det här bland kommunpolitikerna. Det man gör är att rulla ut fossilt material på fotbollsplaner runt om i Sverige. Men man känner inte till riskerna, så utbredningen fortsätter.
– För det är ju inte klubbarna som driver den här utvecklingen, utan det är kommunerna. Det är kommunerna som äger planerna och arenorna. Klubbarna vill inte ha den här utvecklingen. Jag har ett exempel från Hässleholm där två division 2-klubbar och ytterligare en klubb i lägre division delade på en plan. Samtliga klubbar var emot omläggning, men kommunen tog beslut ändå.
Nästa steg i arbetet är enligt Bernhoff att få upp frågan på förbundsnivå, och därigenom få ett beslut om totalförbud.
– Det är nästa bit, vi kommer ta kontakt med fotbollförbundet. Det material vi skickade ut till kommunerna, det fick dem i juni, så det är ganska färskt. Men vi hoppas kunna nå fram med något.
Allsvenskan helt utan konstgräs säsongen 2020, känns det realistiskt att nå ett sådant mål?
– Absolut, vi är hoppfulla. I Frankrike tog man nyligen beslut om förbud mot konstgräs i Ligue 1. Varför skulle vi inte kunna nå fram till samma sak här? Som jag förstått det så kom det beslutet ganska snabbt. Vi har några år på oss. Utan målsättningar kommer man ingen vart, så visst, det här är något vi står för till hundra procent. Jag menar: Om vi använder något som alla vet är dåligt, varför ska vi fortsätta med det?
MISSA INTE!
– Allt om Allsvenskan – Gå till FotblllDirekts Allsvenskan-sida
– Allt om Superetten – Gå till FotbollDirekts Superettan-sida
FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM
ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll
Den här artikeln handlar om: