Bajenfans vill se nya samtal med polisen: ”Finns bara förlorare”
Den svåra och så låsta situationen fortsätter mellan klubbar, supportrar och polisen.
Polismyndigheten aviserar genom ett nytt dokument en fortsatt hård linje kring den så kallade villkorstrappan.
Nu visar bland annat Hammarbys supportrar oro över utvecklingen och väljer att organisera sig ytterligare. Det stora målet är en återupptagen dialog med polisen.
– Som det är nu finns bara förlorare, säger Bajenfans-representanten Kalle Strandberg.
Ett år må ha passerat utan publik på våra allsvenska fotbollsarenor, men den infekterade situationen finns i högsta grad kvar kring polisens omtalade villkorstrappa.
Förra hösten så skedde en omorganisation hos polisen och Noa (Nationella Operativa Avdelningen) tog över ansvaret för idrottsfrågor och med det villkorstrappan kring den allsvenska fotbollen.
”Under drygt fem år har polisregion Stockholm arbetat med utveckling av strategi, metoder och samverkansformer kopplat till idrott. Nu behöver vi fokusera mer på att utveckla nationell samverkan med bland annat en gemensam lägesbild över ordnings- och säkerhetsläget”, menade polismyndigheten i en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter.
Så lät det då.
Nyligen kom så nya uppgifter genom Fotboll Sthlm och ett dokument man fått ta del av. Där framgår att polisens hårda linje kvarstår och kan komma att hårdna - det vill säga den linje som sedan länge består av publikneddragningar, maskeringsförbud, förbud mot pyroteknik och stora tygstycken, så kallade OH-flaggor.
Ordningsmaktens linje har inte mildrats under detta publikfria år och en vidare effekt kan nu bland annat bli att upp till 25 procent av publikkapaciteten omgående kan plockas bort vid en ordningsstörning.
Men inte nog med det: polisen planerar även att ge ansvarig arrangörer utökade möjligheter att ingripa vid störningar. Klubbarna förväntas då ta ett ännu större ansvar - och om en arrangör inte lever upp till den nivå som förväntas så väntar straff.
Om allt detta står att läsa i den handlingsplan som polisen nu har satt på pränt och som visar hur polisen under 2021 vill jobba med publika evenemang.
Nu vill Hammarbys Bajenfans till varje pris se en återupptagen dialog med polisen.
Representanten Kalle Strandberg ger här sin syn på nyhetsutvecklingen i denna fråga:
- Vi känner förstås en enorm låsning. Det är supportrar mot polis - och klubbar mot polis och det har inte blivit bättre direkt, säger han och betonar:
- Det måste gå att hitta ett samförstånd. Som det ser ut just nu så är alla förlorare. Det här är inte vägen framåt. Inte när dokument de senaste dagarna visar att polisen är beredda att avancera ytterligare. Vi måste hitta en lösning som är applicerad mot verkligheten och det är inte villkorstrappan.
Kalle Strandberg igen:
- Att börja med att nu meddela efter så lång tystnad att större inskränkningar är på gång när säsongen väl börjar - om det blir publik - det är direkt provokativt. Det borde ha funnits så mycket tid under året för att inbjuda till samtal och komma framåt med frågan. Det har inte gjorts, men måste till. Vi måste ges möjlighet till en dialog. Vi vill vara en motpart.
Hur ser kontakten med polismyndigheten ut just nu?
- Det finns ju inte. Den är ju död sedan ett bra tag. Men jag har ju personligen förstått att människor från berörd myndighet som ska jobba med dessa frågor inte heller tycker att villkorstrappan är bra utformad. Det måste gå att hitta en lösning som fungerar för båda parter.
- Den här situationen gagnar vare sig poliser som operativt ska jobba med det här eller supportrar. Det är en situation som inte gagnar någon.
Hur ser era kontaktförsök nu ut?
- Tanken är att försöka på så många vis vi kan för att hitta en dialog. Vi vill visa att vi vill komma in i ett mer vuxet rum men tyvärr ser vi just nu inga sådana tecken från polisen.
Vidare visar det sig nu att det inte bara är polisen som omorganiserar.
Det gör även Bajenfans som framgent kommer att ha en större apparat bakom sig för att ännu mer än tidigare framstå som en motpart att räkna med; att i större utsträckning agera med större politisk finess - och med det en mindre aggressiv retorik.
- Vi kommer att behöva nya metoder för att nå fram. Ett verktyg är att väcka frågan och bearbeta frågorna är genom media, säger han och pekar på interna förändringar som är på gång:
- Ett annat sätt att arbeta politiskt. Vi har samlat ihop ganska stor grupp av människor i allt från politiker till jurister och även skribenter.
Hur mycket arbete räknar i själva att lägga på det här under 2021?
- Vi växlar upp rejält. Jag uppskattar det till gånger tio jämfört med för ett år sedan. Det handlar förmodligen om totalt 100 till 150 arbetstimmar i veckan för alla våra inblandade.
Hur ser dialogen ut med supportrar från AIK och Djurgården?
- Det fanns en sådan under tidiga våren 2019. En bra dialog med AIK och Djurgården genom SFSU, men det har tyvärr stannat av.
- Vi hoppas på sikt på nya gemensamma aktioner. Ibland måste man prata med varandra, precis som supportrar och polis och människor i stort i samhället - som normalt kanske inte gör det. Det krävs dialog i alla sammanhang, så nu också.
- Men inledningsvis så gör vi det här själva. Vi börjar internt med att se vad vi kan göra.
FOTNOT: Polisen antog 2016 sina nationella riktlinjer vid idrottsevenemang - det som senare kom att beskrivas den så kallade villkorstrappan.
Den här artikeln handlar om: