Om Tele2 Arenas nya “Matrix-konstgräs”: “Skaderisken blir mindre”

Konstgräset på Tele2 Arena byts ut under EM-uppehållet – det blev officiellt i dag.
En ny typ av konstgräs ger främst två saker som är annorlunda – det säger Arto Näätsaari från företaget Unisport-Saltex som tagit fram konstgräset:
– Bollstudsen blir lägre, och skaderisken mindre, säger han till FotbollDirekt.se.

Konstgräset på Tele2 Arena har fått mängder av kritik, och både Djurgården och Hammarby har jobbat för att få till stånd ett byte av konstgräsmattan. Det har stått klart sedan en tid, men nu har arenabolaget gått med det hela – underlaget byts under EM-uppehållet.

Det nya konstgräset kallas ”Drop MTRX” och kommer från företaget Unisport-Saltex. Det finns skillnader mot det konstgräs som ligger på Tele2 Arena nu, säger Arto Näätsaari från företaget.

Det handlar främst om hur man sätter upp fibrerna, konstgräsets “grässtrån” – det görs på ett sätt som gör att det påminner mer om hur grässtrån växer på en naturgräsmatta.

– Det kallas för MTRX som är en förkortning för Matrix. Och Matrix betyder i det här sammanhanget naturgräsliknande fiberpositionering. Det som varit fallet tidigare med standardtillverkade konstgräsmattor, det är att man syr i rader… ungefär som när du odlar potatis, det ska vara ett visst avstånd mellan varje rad och lyckas du få till rätt avstånd så blir potatisåkern grön, säger Arto Näätsaari till FotbollDirekt.se.

– Skillnaden här är att fibrerna sätts med ett avstånd i alla riktningar. Man kan ge en annan bild; det ser inte ut som Moskvas gatusystem med raka gator, utan mer som New York, det är tvärgator hela tiden. Det är öppet åt fyra håll mellan fibrerna. Det gör också att den granulat (de små kornen som ligger som ifyllnadsmaterial runt konstgräs, och ska stötta “grässtråna” så att de står upp) lägger sig åt alla håll runt fibrerna.

Det ger främst två effekter, hävdar han.

– Att det är öppet åt fyra håll runt fibrerna, det gör att bollstudsen blir lägre. Det blir en jämnare bollrörelse i alla riktningar. Det man kan se på ett dåligt konstgräs, det är att bollen studsar i princip hur högt som helst.

– Och sedan är det att granulatsanden inte bara ligger åt höger och vänster utan åt alla håll, vilket ger bättre fiberstöd. Och det gör att vridmotståndet, alltså när du sätter ned foten mot gräset, det blir klart lägre. Det minskar skaderisken.

Även om det låter high-tech och det allra senaste, så är MTRX-struktur på konstgräs numera ganska väl använt i Sverige.

– Det finns varianter av det här konstgräset på flera arenor i Sverige. I Norrköping, Sundsvall, Östersund, Södertälje, Eskilstuna, de har det på Grimsta också… de har konstgräs med Matrix-fiberpositionering.

MISSA INTE!

Allt om Djurgården – Gå till FotbollDirekts Djurgården-sida
Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Hammarby-sida
Kallade Tele2:s konstgräs ”katastrof – men här försvaras mattan av expert
De vill gå i bräschen med hybridgräs: ”Skulle vara en kul grej”  

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM
ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: