Därför kan det vara chanslöst med allsvenskan 14 juni
Matchfixningen i Sverige är större än vad man trott. SEF:s dolda plan och transfernyheter. FD:s krönikör Patrick Ekwall svarar på fem aktuella frågor kring den allsvenska fotbollen.
I SVT:s granskning av matchfixning uppger 17 av 619 svarande spelare att de blivit kontaktade av någon som velat ha hjälp att fixa en match. 82 spelare tror att de spelat matcher som varit uppgjorda och 73 spelare känner till matcher som fixats utan att det rapporterats om det i media. Vad säger du om det SVT kommit fram till och är du förvånad att problemet är så pass utbrett?
– Tyvärr jag inte särskilt förvånad. Tyvärr anses det “lätt” att påverka spelare i lägre divisioner eftersom de inte har någon större ersättning. I stor utsträckning så handlar det om utländska spelsyndikat som är inblandade och då blir det svårt att reglera i Sverige. oavsett vilka regler vi har hos de spelbolag som är registrerade i Sverige så kan de som vill spela på ett bolag i Indonesien.
Enligt analysföretaget Sportradar är Sverige Europas tredje mest utsatta land när det kommer till matchfixning och professor Declan Hill sågar Sveriges "slappa" strategi för att motverka det hela. Han kallar Sverige för "ett skräckexempel". Tycker du också att SvFF och myndigheterna agerat för sent och för naivt i den här frågan?
– Jag vet inte riktigt vad professorn vill att man ska göra? Hur vill man att SvFF och myndigheter ska agera?
Inte mycket nytt i fredags och i dag säger SEF till FD att man jobbar hårt bakom kulisserna för att allsvenskan ska kunna sparka igång den 14 juni. Vad talar för och vad talar emot att de lyckas?
– Jag vet faktiskt inte vad som talar för, möjligen att man dragit igång i andra länder och kan ta lärdom av hur det fungerar där. Emot talar att FHM styr och att de sannolikt inte kommer ge fotbollen någon gräddfil, samt att deras beslut kan komma så sent att 14 juni är chanslöst.
Enligt FD:s uppgifter har Norrköping ännu inte budat på Sead Haksabanovic vars avtal snart löper ut. Prislappen ska vara en bit över en miljon euro och Haksabanovic själv vill inte bli utlånad ännu en vända. Hur långt bör Peking gå för att behålla honom?
– De bör nog gå ganska långt. För här finns en potential att göra en bra affär. Men med det sagt, vem vill och vågar investera förhållandevis stora pengar i dessa tider? Det är klurigt.
Ola Toivonen nära Malmö FF eller IFK Göteborgs dubbelvärvning av Jakob Johansson och Alexander Farnerud. Vad är mest spännande i dina ögon?
– Hur håller Toivonen efter ett par bra år i Australien? Och kan Jakob komma tillbaka till den fysiska form som gjorde honom till svensk landslagsman? Det är det som blir spännande att ta del av.
Den här artikeln handlar om: