Besvärsnämnden: “Förstår om domen väcker känslor”
En dom i disciplinnämnden – en helt annan i besvärsnämnden. Många togs på sängen när Mjällby tilldömdes en 3-0-seger mot Djurgården i går.
– Jag kan förstå om det väcker känslor och om folk tycker att reglerna är felaktiga, så är det med alla regler, säger besvärsnämndens ordförande Lars Nilsson till FotbollDirekt.se.
Från återupptagen match vid ställningen 1-0, till “skrivbordsseger” med 3-0 för Mjällby. Besvärsnämnden gick på en helt annan linje än disciplinnämnden. Djurgårdens evenemangsansvarige Mats Jonsson påtalade i går att beslutet är ett steg tillbaka från de riktlinjer som kom inför fjolårssäsongen – att matcher ska återupptas och slutföras. Detta då besvärsnämndens beslut är prejudicerande, sade Jonsson.
– Det är riktigt att den är prejudicerande, eftersom besvärsnämnden är överinstans, säger besvärsnämndens ordförande Lars Nilsson till FotbollDirekt.se.
– Men sedan kan man allmänt diskutera frågan om prejudikat, eftersom varje ärende är unikt och måste behandlas för sig – nya situationer kan uppstå under nya matcher och det är inte säkert att ett tidigare scenario rakt av bestämmer hur man ska döma vid ett nytt.
Men är det ett steg tillbaka från de ändrade riktlinjerna och mot “skrivbordssegrar”?
– Tanken med de ändrade riktlinjerna var framför allt att man inte ska klippa av direkt – tidigare kunde man avbryta matchen fem minuter efter en händelse. Nu har vi alltid ett matchmöte med domare, matchdelegat, säkerhetsansvariga hos föreningarna och polisrepresentanter. Man ska helt enkelt få mer tid att diskutera och tänka igenom ett beslut, om det går att återuppta matchen.
– Om spelet inte kan återupptas inom 20 minuter får domaren avbryta matchen. Huruvida matchen kan återupptas eller inte är i slutändan upp till domaren att bedöma. Och det blir en subjektiv bedömning – till syvende och sist kan varken du eller jag sätta oss in i hur domaren uppfattar situationen och säkerhetsrisken. Domarna har inget egenintresse av att matcherna inte spelas klart, det får vi ändå förutsätta.
Kan du förstå att folk tycker att det är konstigt att besluten blir så olika i de olika instanserna?
– Disciplinnämnden har en otrolig mängd ärenden att gå igenom, som överklagande instans har vi betydligt färre och då kan bedömningen bli annorlunda. Men hela poängen med att ha en överklagande instans är ju att möjligheten att pröva beslutet på nytt finns – skulle vi per automatik alltid döma likadant som disciplinnämnden blir vår roll ganska meningslös. Du kan jämföra med tingsrätt och hovrätt, det ska finnas en övre instans att överklaga till.
Vissa menar att det var ett förhastat beslut disciplinnämnden kom med?
– Jag vill inte gå in på om det var förhastat eller kommentera disciplinnämnens arbete. Jag representerar överklagande instans, i det här fallet besvärsnämnden.
Var det ett enkelt beslut för er att fatta?
– Det vill jag heller inte gå in på. Men vi lägger samma vikt vid alla beslut, oavsett om det är division 5 eller allsvenskan. Vi prövar ärendena juridiskt utefter de regler som finns.
Lars Nilsson säger att regelverket är tydligt – frågan om det funnits särskilda skäl att återuppta matchen har varit avgörande, och det är där nämndernas beslut skiljer sig. Om reglerna i sig är felaktiga är upp till andra att bedöma och i så fall göra något åt, menar han.
– Jag kan mycket väl förstå att det varit kul för media med rubriker om kastade päron, men utifrån ett juridiskt perspektiv handlar det här inte om “päronmatchen”. Utan domaren har gjort bedömningen att matchen inte kan återupptas, och då ska det icke felande laget tilldömas segern, såvida inte särskilda skäl föreligger. Och det har vi inte kunnat se att det gjort.
– Och jag tror att alla är överens om att vi måste bottna i ett gemensamt regelsystem, annars blir det gungfly av det hela. Med det sagt så kan jag förstå om det väcker känslor och om folk tycker att reglerna är felaktiga, så är det med alla regler. Jag har full respekt för det. Men någonstans får man sätta sig ner och tänka; vi har ett regelsystem, och det har ändå upprättats i demokratisk ordning. Det är upp till fotbollsrörelsen att ändra reglerna om man inte tycker att de är bra.
Den här artikeln handlar om: