PÅ FD: Blåvitt i Göteborgs nya superarena – priset: 800 miljoner
Göteborgs Nya Arena har kostat 800 miljoner kronor att bygga – men den är redan ekonomiskt i hamn med hyresintäkter på 60 miljoner om året. En satsning Blåvitt kommer att ta plats i.
Fullstor inomhusplan för fotboll, skidspår inomhus, sporthallar för basket, handboll, volleyboll, innebandy och badminton, gym, restauranger, hotell med 121 rum, kontor, butik, konferens, skolor…
Något utöver det vanliga
Göteborgs Nya Arena är en multisportarena utöver det vanliga.
Arbetet är inne i sin slutfas när Idrottens Affärer får en exklusiv rundvandring, tillsammans med Dagens Nyheter.
Den 9 juli är det VIP-invigning och den 5 september officiell invigning.
– Vi ligger bra till i tidplanen, berättar vår ciceron Ulrika Sandford, marknadsansvarig för Göteborgs Nya Arena och ser lika lugn ut som målvakten i svenska bandylandslaget i en match mot Japan i VM.
Dubbelt så stor
Idén till Göteborgs Nya Arena började med diskussioner mellan Ola Serneke, vd på Serneke Group, och Roger Gustafsson, ansvarig för IFK Göteborgs fotbollsakademi. Tanken var att skapa en unik skola med egna träningslokaler för att ge ungdomar chansen att spela fotboll i en modern fotbollshall om 23 000 kvadratmeter.
Det slutade med en multisportarena om 45 000 kvadratmeter i sju våningar, stor som sju fullstora fotbollsplaner.
Prioritet Finans är huvudägare i arenan med 50 procent. Serneke Group, vars byggbolag Serneke Bygg bygger arenan, har 40 procent. Den sista delen, tio procent, innehas av Lommen Holding, som är mest kända för att ha ägt Santa Maria sedan det grundades.
– Vi tror att många av besökarna komma att vara destinationsbesökare som kommer till Göteborg en helg för att bo, uppleva hallen och träna, lag som spelar cuper eller är på träningsläger och medföljande föräldrar, men också konferenser med idrottsinriktning, säger Ola Serneke, ägare av Serneke Group, till Idrottens Affärer.
Idrott inget nytt
800 miljoner kronor exklusive marken kostar Göteborgs Nya Arena att få på plats i Kviberg, på regementet LV6 gamla område i de östra delarna av Göteborg, strax bakom SKF.
Idrott i den här delen av Göteborg är inget nytt. Här finns 30 fotbollsplaner av varierande storlek med gräs eller konstgräs.
Om Heden är hjärtat i Gothia Cup, så är Kviberg lungorna.
Ekonomiskt är Göteborgs Nya Arena redan i hamn tack vare garanterade hyresintäkter på 60 miljoner kronor om året från hyresgästerna Aspero Idrottsgymnasium, Intersport, IFK Göteborgs Fotbollsakademi, Blåvitts delägda skola, Änglagårdsskolan (årskurs 4-9), restaurang- och hotelloperatören Sodexo, Nordic Wellness, Göteborgs stad (Idrott&Förening), Grunden Bois, IFK-Kliniken Rehab och Aktivitus testklinik.
Grädde på moset
– Övrig verksamhet bör dra in runt fem miljoner kronor. Det blir grädde på moset, säger Ola Serneke som sover gott om nätterna:
– Ja, någon risk att vi inte får ihop ekonomin finns inte. Risken har försvunnit från det att vi skrev det första hyreskontraktet till att vi skrev det sista.
Frågan är då om någon annan i Sverige, eller Skandinavien med för den delen, kan inspireras till att bygga något liknande.
– Det skulle vara vi själva i så fall! Nu vet vi ju hur det går till att göra det och få ihop det, säger Ola Serneke som känner stor stolthet när han kliver in i arenan:
– Det är klart, jag har ju varit med från första penndraget och sett hela projektet växa fram till att det nu är verklighet. Det är som min egen baby.
Plats för 3 400 åskådare
Idrottshallarna har plats för 500 sittande åskådare som kan se basket, handboll, innebandy, volleyboll och badminton.
Fotbollsplanen är fullstor för att klara av både nationella och internationella matcher. Tittar vi ned ser vi att underlaget är den senaste generationen konstgräs. Tittar vi upp ser vi att det cirka 20 meter till taket. Upp till 3 400 personer får plats på läktaren.
Till vardags blir det bland annat IFK Göteborgs ungdomsakademi som tränar här, under överinseende av akademiansvarige Roger Gustafsson som även kommer att ha kontor i arenan tillsammans med övriga medarbetare.
Snart snö inomhus
Det mest spektakulära ligger i undre delen av arenan: skidspår – inomhus!
Sammanlagt 1,2 kilometer slingrar sig spåret, som även begåvats med en liten uppförsbacke – kanske inte som Faluns ”Mördarbacken” men ändå – och snart täckt med snö.
Snömaskinen, som senast användes i OS i Sotji och köptes in för 17 miljoner kronor, är på plats sedan några dagar och ska snart börja produceras snö som bildar ett lager på 40 centimeter.
Intresse och affär
Det korta svaret på varför det blev skidspår inomhus är att Ola Serneke är hängiven längdskidåkare med bland annat fyra Vasalopp på sin meritlista.
Det lite längre svaret är att det finns cirka 17 000 Vasaloppsåkare inom 15 mils radie från Göteborgs Nya Arena. Dessa har hittills varit hänvisade till skidtunneln i Torsby, Värmland för att träna milda vintrar – när de tröttnat på rullskidor.
Marknaden är stor. Det vet männen bakom Göteborgs Nya Arena. Den lär inte bli mindre av att du kan hyra skidor och åka en sväng i arenan vare sig du är elitåkare, motionär, konferensdeltagare eller ung och nyfiken – och vill göra något annat än att spela TV-spel.
Kännedomen om vad som håller på att växa fram i Göteborgs östra stadsdelar är än så länge ganska låg, men när väl invigningen är avklarad är det ingen vild gissning att grupper av idrottsledare kommer att vallfärda hit för att få en rundvandring av Ulrika Sandford.
Förutom alla aktiva som vill uppleva en multisportarena utöver det vanliga.
THOMAS BJÖRN
MISSA INTE!
– Allt om IFK Göteborg – Gå till FotbollDireks Blåvitt-sida
– ”Kommer att ta väldigt lång tid”
– Blåvitt har tröttnat på ryktena om den uppmärksammade planen
FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETER OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM
ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll
Den här artikeln handlar om: