Brandchefen om riskerna med bengaler: ”Vänta tio år så får ni se…”

Bengaldebatten är hetare än någonsin i svensk fotboll. Farligt/inte farligt? Stämningsfullt/inte stämningsfullt? Hör till/ska bort? Åsikterna är många. FotbollDirekt.se ringde upp Håkan Dahlbäck, som är operativ chef på Storstockholms brandförsvar och samverkansbefäl under ”högriskmatcher” på Tele 2 Arena, för att få hans syn på den omdebatterade pyrotekniken. Han varnar för hur man för att man i framtiden kan uppleva skador av röken.

Håkan börjar med att beskriva sin roll kring högriskmatcher.
– Om man har ett arrangemang är det arrangören som är ansvarig för riksbedömning, man ska se till att upprätthålla säkerheten. Polisen har ordningsansvaret, men det är arrangören som är ytterst ansvarig i grunden när man arrangerar en fotbollsmatch eller vad det nu är.
– Min del kommer ju egentligen när olyckan sker, det är därför jag är där . Det kan hända någonting och då kan vi sätta in de resurser som behövs.

Hur ser du på bränningarna i derbyt mellan Djurgården och AIK nyligen?
– Man kan väl säga såhär, det är oroväckande med så pass mycket pyroteknik. Min roll är att ta hand om konsekvenserna av det här, jag måste tänka ett steg till. Vad kan det här innebära för risker när man tänder så pass mycket pyroteknik? Om man skulle ha det i ett annat sammanhang måste man söka tillstånd för det.
– Bengaler medför stora risker och ett sånt scenario med mycket bengaler… skulle något ske där ett tifo fattar eld eller liknande så kan det snabbt eskalera och bli värre. Det blir mycket rök och om man måste evakuera så kan utgångar med mera bli blockerade.

Han berättar att minst en person skadades av en bengal i derbyt.
– Personer i närheten kan få brännskador och i det här fallet var det just det som skedde. Sen är röken och brandgaserna som uppstår av brinnande bengalerna förstås inte bra. Tele 2 Arena och Friends Arena är inte byggda för att man ska elda i dem, det blir som ett lock och röken ligger kvar. Polisen gör sina bedömningar och man ska se alla i arenan från ledningshytten, gör man inte det kan man inte tillåta att matchen fortsätter.
– Jag tycker det är tråkigt att det påverkar så mycket. Det finns ju den klicken som tänder på de här och den klicken är liten om man jämför med alla andra, barnfamiljer och så som ska ha en trevlig kväll tillsammans.
– Som jag ser det så att exponeras för en sån rök, det är inte bra, det är inte nyttigt. Det är en arbetsmiljö också, all personal på arenan som går omkring och andas in den röken. Ska man exponeras för sån rök på sitt arbete? Nej, jag tror inte det skulle du vilja ha det på ditt kontor där du jobbar.

Hur stor anser du att brandrisken är när bengaler tänds på en full fotbollsläktare?
– Det är svårt att säga, det beror på hur mycket brännbart material som finns. Men skulle det gå snett och till exempel en sån tifoflagga ta eld så kan det bli omfattande skador.

Men hur ofta rapporteras skador i samband med bengaler?
– En person blev brandskadad under Djurgården-AIK, är inte det allvarligt nog?

Håkan kommer in på röken som bildas av bengalerna.
– Flera har fått i sig rök och de kanske inte känns i dag eller i morgon, men om tio år, då får ni se. Jag ser skadan röken gjort på brandmän som får cancersjukdomar efter att ha exponerats för mycket rök.

SKL (numera NFC) påstår att bengalröken inte är giftig. Vad säger du om det?
– Det är svårt att argumentera om rökens farlighet. Det man kan säga om röken utan att spekulera är att 1. Vi vet fortfarande för lite om eventuella gifter i bengaler 2. vi vet dock från våra (många) övriga insatser att rök ofta är farlig och kan leda till direkt skadliga effekter. Det är skäl nog att vara ytterst försiktig.

Det diskuteras kring att göra legala bränningar. Går det i dina ögon att bränna bengaler under ordnade former helt utan risker?
– Det vet jag inte, men det pågår ju en utredning kring det.

Han avslutar med att påpeka att han inte är någon ”bengalhatare” men att han måste se till riskerna det medför.
– Jag tycker också det ser häftigt och maffigt ut. Jag förstår de som tycker det är stämningsfullt. Men jag måste se till mitt jobb, jag är till för att alla som är där ska ha det så riskfritt som möjligt. Vi ska se till så det är så tryggt och säkert det bara går och bengaler är i dagsläget en risk, så är det.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: