Certfieringsfiasko för Elfsborg – men vägrar vika från mjukare linje

FotbollDirekts bevakning och uppföljning av den senaste akademicertifieringen fortsätter här med Elfsborg tunga resultat – ett Elfsborg som inspirerade AIK för några år sedan att avvika från tidig selektering. 
– Vi har bestämt oss för att inte jaga stjärnor.

Akademicertifieringen 2024 släpptes förra veckan. Det mest anmärkningsvärda var att Elfsborg endast samlade på sig tre av sju möjliga stjärnor.

Det är uppseendeväckande för att boråsklubben över lång tid har haft en av Sveriges främsta ungdomsverksamheter. Det visar sig inte minst på hur många egna talanger som genom åren tagit sig till A-laget och senare vidare ut i Europa.
Namn såsom Anders Svensson, Samuel Holmén och Arber Zeneli är sprungna ur Elfsborgs akademi.

I dagens trupp finns inte minst Johan Larsson och Simon Hedlund som återvänt hem efter fina utlandskarriärer.

Förra året så kom ett stort erkännande kring Elfsborgs ungdomsarbete.

Enligt fotbollsinstitutet CIES var Elfsborgs ungdomsverksamhet 13:e bäst i världen (femma i Europa).

”Rankingen visar speltiden i procent av den totala matchningen i den inhemska ligan för egentränade spelare”, baserades sammanställningen på.

Boråsarna visade då upp ett resultat på 50.5% speltid för sina fem egentränade spelare.

Nu berättar akademichef Tony Lundqvist om hans reaktion på den senaste akademicertifieringen.

– Vi har bestämt oss för att inte jaga de här stjärnorna som delas ut i akademicertifieringen, inleder han.

Och fortsätter:
– För oss är det viktigare att utgå från vår mall, det har ingenting resultat att göra – alltså sportsliga resultat. Det är inte så att vi sitter och ändrar i vår strategi, selektera tidigare till exempel, för att få fler stjärnor.
– Vi är stolta över vår modell i Elfsborg.

Lundqvist uppskattar likväl arbetet bakom hela certifieringen.
– Jag vill betona här att jag tycker att Tomas Hasselgren har gjort ett fantastiskt jobb med certifieringen. Engagemanget och kunnigheten har varit jättebra, tycker jag. Det är bara själva utformningen på kriterierna som inte passar för just Elfsborgs arbetssätt.

Reagerade du på någonting specifikt?
– Nej.

Vad är det som varit nycklar i att Elfsborg över lång tid haft en av Sveriges främsta akademier?
– Det som har gjort oss så bra har varit kontinuitet med folk som har jobbat här i många, många år. Vi har haft en tydlig utbildningsplan som vi jobbat efter slaviskt.

Elfsborg och kontinuitet har en tydlig samhörighet numera.
Stefan Andreasson har varit i klubben länge och Jimmy Thelin har givits stort förtroende även när det blåst som mest, med avgångskrav från supportrar.
Detsamma syns i ungdomsverksamheten, som är i topp i Europa som tidigare nämnt.

– Jag och Stefan har jobbat i olika roller i föreningen under 25 års tid eller så. Vi har haft en modell över tid som utgår mycket ur att inte selektera barn. Alla barn ska vara med och det har vi stått för.
– Det är det som gör lite att det funkar. Vi har ingen akademi…vi har en ungdomsverksamhet. Det ordet är vi jättestolta över – akademi är ett utländskt ord och ingenting som vi vill kalla det.
– Vi har ungdomlig elitverksamhet och ungdomlig verksamhet. Då är det en ungdomsverksamhet mellan 8-14 års ålder där alla spelar lika mycket och åker till samma cuper och så vidare. Då blir det inga internationella matcher, men det vet vi om.
– Vi tycker det är viktigare att varje barn mår bra.

AIK har valt en liknande väg med akademi först vid 13 års ålder. Tror du att det här kan bli en ny väg som fler föreningar kommer att gå?
– Svårt att säga, men vi tror på det här.
– När AIK drog igång detta, så ringde “Leffe” (Leif) Karlsson oss för att fråga hur vi jobbade och så vidare. Så jag tror att vi var med i den processen litegrann och bidrog till struktureringen på något sätt. Det tycker jag var bra av AIK.
– Men det har blivit så att om man inte gör så här så blir det få poäng (i akademicertifieringen), då har vi hellre tre stjärnor där och fortsätter med vår modell.

Det är ju flera områden som ”betygsätts”, vilket anser du som extra viktigt?
– Faciliteter tycker jag är viktigt. Det bygger mycket på att vi får förutsättningar med planer att kunna bedriva verksamheten.
– Kunskap på tränarna, bra utbildning på tränarna är också otroligt viktigt. Litegrann också kring rollerna på allihopa inom klubben: Utbildningschef, sportchef ungdom, akademichef och tränaren. Det är väldigt viktigt, för det handlar om glöden i föreningen – kittet i det hela.

Avslutningsvis, vilket område/kategori vill du förbättra mest under det kommande året?
– Fortsätta att förbättra de bitarna som vi trycker på mest. Det handlar om att få fram ungdomsspelare till A-truppen. Jag har alltid trott på kunskap på ledarna och utveckla det – öka utbildningen på ledarna är alltid ett fokus.
– Sedan finns det ju såklart (i akademicertifieringen) delar som gör att det här är en hjälp som driver oss att få mer spetskunskap i olika roller.
– Samtidigt handlar det mycket om att jobba med människan. Visst, man kan peka på hur man ska peka på hur spelarna ska peka tårna när man ska slå till bollen.
– Men det är viktigt att barnen efter träningarna säger till mamma och pappa i bilen att; “Jag tycker det här var roligt, jag vill åka tillbaka”. Det är det jag tror på.

TV: Elfsborgs Jeppe Okkels om 100 första matcherna i Allsvenskan


 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: