Cupkvartar och allsvensk premiär kan vara i fara – vill träffa Tegnell

Det har gått ett par veckor sedan en allsvensk premiär sattes till den 14 juni, samt cupen den 1 juni.
Men redan kan det knaka i fogarna efter ett nytt uttalande från Anders Tegnell.
SEF-basen Lars-Christer Olsson har nu tagit del av utspelet.
– Jag förstår det inte riktigt. Vi tycker att vi har en strategi och plan som är tillräcklig och det vill vi visa när vi inom kort hoppas få ett möte med Folkhälsomyndigheten, säger Olsson till FotbollDirekt.se.

Svenska cupen den 1 juni. Allsvenskan 13 dagar senare, samt damallsvenskan den 31 maj.
Där en rad viktiga premiärdatum som väckt hopp igen för allsvenska klubbar i en mycket svår samhällshällssituation.
Fotbollens makthavare har de senaste veckorna försökt ta initiativet för att kyla av den stora oro och ovisshet som finns.
Bara så sent som i fredags så varnade Hammarby att man i ett första skede med spel inför tomma läktare riskerar att gå miste om 25-30 miljoner.

Stor stress i fotbolls-Sverige.
Frågan är nu om förbundet gått för snabbt fram? Kan det vara beslut som nästan direkt visar sig för optimistiskt tagna?


Statsepidemiolog Anders Tegnell delar hur som helst inte alls Svenska Fotbollsförbundets övertygelse kring så väl cupkvartsfinaler som allsvensk premiär.
- Nej, det har jag svårt att se framför mig. Framför allt inte på högre nivåer som innebär en massa resande, säger han till SVT angående svenska cupenstarten den 1 juni.

– Sporten och närkontakten i sig är inte största problemet utan det är resandet och att många nya kontakter skapas. Det kommer att bli en risk att nya smittkedjor etablerar sig.

För FotbollDirekt så bemöter nu SEF-basen Lars-Christer Olsson Tegnells nya uttalanden och han gör det utifrån det som tidigare är statuerat från SvFF-håll, det att FHM:s råd ska vara grundläggande för alla beslut som förbundet tar.
- Vi har stor respekt för Folkhälsomyndigheten. Det är en stor apparat som följer runt i kring, men vi anser oss ha en god bild av hur det ska genomföras. Vi är medvetna om att det inte bara handlar om själva matcher och spel inför tomma läktare. Vi är starkt medvetna om att det krävs en stark idé kring själva resandet vad det medför, säger SEF:s Lars Christer Olsson till FotbollDirekt.se.

- Vi hoppas få träffa Folkhälsomyndigheten inom kort och visa hur vi tänker. Vi tror mycket på den plan vi vill presentera kring resandet.
Ge oss en del av den bilden?
Att samtliga spelare, hela trupper ska testas från match till match. Att spelare transporteras i bussar från punkt a till punkt b. Strikt leds in i arenan, strikt därifrån.
- Det här är saker som vi vill visa Folkhälsomyndigheten. Därför är det så viktigt att få träffas. Nej, vi har inte träffats ännu, men vi hoppas på att få göra det inom kort.
- Vi har stor respekt för Folkhälsomyndighetens beslut och hälsoaspekten är viktigast. Vi ser inte resandet som ett problem, inte om det sker på det vis som vi föreslår.

Hur ser du på Tegnells uttalande för SVT?
- Att han förmodligen inte sett hela vårt scenario.
Har ni tagit för snabba beslut kring dessa datum?
- Nej, jag tycker inte det. Vi måste ju planera för och efter bästa förmåga hitta vägar för att starta en säsong - och genomföra en hel säsong.
- Det har krävts tid för oss (för förbundet) för att skaffa oss kunskaper och vi har nog behövt tid på oss fram till i mitten av maj och där är vi ju nu. Det är det här jag hoppas att vi ska kunna visa Folkhälsomyndigheten.
När räknar ni med ett första möte?
- Jag är osäker på det, men snart. Förbundsstyrelsen ska ha ett möte längre fram denna vecka och där framförallt cupstarten ska diskuteras. Nej, det blir nog ingen från Folkhälsomyndigheten då.

I fotbollens Premier League och basketens NBA har det exempelvis diskuterats att spela alla matcher i en stad på ett enda ställe. Kan det vara en möjlighet att över tid kalla alla allsvenska klubbar till ett enda ställe i Sverige?
- Jag tror ärligt det finns bättre lösningar. Det är inte en svensk modell. Jag vet att det har diskuterats i andra länder, men jag tror inte det är realistiskt och ingenting vi jobbar med som en möjlig lösning.

Det är lätt att bli gråhårig, hur känner du med så lång erfarenhet av den så totalt ovissa situation som råder?
- Tycker ändå att vi har en nykter hantering. Det är ett trauma för människor. Det är först och främst. Där är fotbollen liten. Men jag måste säga att vi försöker hantera detta så bra som det bara är möjligt. Jag tycker nog att vi inom förbundet i våra internationella kontakter uppträder på samma vis och samma stil som våra politiker. 


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: