Därför gick polisen in på läktaren i Skånederbyt: “Det är ingen frizon för fansen”
Det var låg toleransnivå som gällde – polisen skulle förhindra bengalbränning i Skånederbyt Malmö FF-Helsingborg i går. Samtidigt uppgavs polisen ha lovat att inte gå in på läktaren för att förhindra bränning. Så skedde ändå – nu hävdar polisen bestämt att man inte gett något sådant löfte.
– Läktaren är ingen frizon, då har man misstolkat mig å det grövsta om man tror det, säger polisens kommenderingschef Patric Heimbrand till FotbollDirekt.se.
Polisen hade lovat tuffa tag mot bengalbränning inför söndagens Skånederby. Låg toleransnivå var utgångspunkten, samtidigt som man var tydlig med att man inte var ute efter att skapa kaos på läktarna.
I andra halvlek så gick ett 20-tal kravallutrustade poliser in på Helsingborgs läktare för att förhindra ett pyroarrangemang. En ovanlig åtgärd, och supportergrupperingen Supras Malmö kom i går med ett officiellt uttalande, där man kraftigt fördömde polisens agerande. Polisen ska ha lovat att inte gå in på läktaren och ingripa – att gå in på läktaren skapar en långt mycket mer hotfull situation, skriver Supras i uttalandet.
Polisens kommenderingschef Patric Heimbrand säger sig inte ha gett några löften inför matchen om att inte gå in på läktarna. Han är nöjd med insatsen i derbyt:
– Vi har sagt lågt tolerans mot bengalbränning. Vi har sagt att vi ska ingripa i den mån det går. Vi har sagt att vi inte skulle storma in, men att vi skulle ha en tydlig närvaro. Vi skulle inte gå in på ett sätt så att folk kommer i kläm eller kom till skada. Och vi stormade inte in, inga människor kom i kläm, säger Heimbrand till FotbollDirekt.se.
– Vi hade två situationer där den ena var att vi gick in och förebyggde en situation genom visitering. Sedan blev det trots allt en bengalbränning en stund senare, mot slutet av matchen. Den gången valde att inte gå in på läktarna, då vi bedömde att det kunde ha blivit stökigt. Då använde vi oss av videodokumentation och lagförde ett antal personer.
Ni hade sagt att ni inte skulle gå in och skapa kaos, känns det som att ni lyckades?
– Målsättningen med insatsen var att ha låg tolerans och att lagföra. Sedan hur vi gör det, det är en bedömningsfråga. Men en sak måste vara tydlig: det finns ingen som helst frizon. En fotbollsmatch är en offentlig tillställning och vi har rätten att avbryta den offentliga tillställningen om det krävs. Läktaren är ingen frizon, då har man misstolkat mig å det grövsta om man tror det.
Varför var direktivet på förhand att det skulle vara låg toleransnivå kring bengaler?
– Direktivet var mitt och det var utifrån cupmatchen i våras. Det var min uppgift var att säkerställa att ingen kom till skada och bengalbränning kan leda till att folk skadas allvarligt. Det var viktigt för mig att vara ärlig och transparent. Det kan bli stora konsekvenser om någon bränner en bengal.
– Det är en grundpelare här, att det är förbjudet att använda bengaler illegalt, och det är för att det kan vara farligt. Inför den här matchen var vi ännu tydligare, just för att det inte skulle bli några överraskningar. Det får aldrig vara något tvivel om att vi måste kunna göra det om det behövs.
Men är ni nöjda med hur ni kommunicerade det inför matchen, man kan tolka det som att ni bröt ett löfte här?
– Med facit i hand hade jag kunnat kommunicera ännu bättre och ha en bättre dialog med supporterföreträdare inför matchen. Vi lyckades få igenom budskapet allmänt men sedan är det alltid bättre med dialog.
Det är första gången ni går in på en läktare på det här sättet?
– Nej, vi gick in i samband med AIK-matchen tidigare i år i någon form av åtgärd. Jag var inte med den gången, men det har hänt förut.
Det är i alla fall ingen vanlig åtgärd hos polisen?
– Jag kan inte svara för hur det ser ut generellt. Jag hade ansvar för den här matchen och direktiven vi hade här var en direkt följd av de allvarliga incidenterna i cupmatchen i våras.
Patric Heimbrand understryker att han var kommenderingschef för just den här matchen och att varje match är unik.
– Diskussionerna kring hur man ska agera och om man ska ha en generell policy, den pågår på riksplanet, hur man ska komma tillrätta med den illegala bengalbränningarna.
– Så jag kan inte säga hur vi kommer agera rent generellt i varje match. Men det finns en strävan mot att komma tillrätta med det här. Vår inställning är att det är ett lagbrott och att det är farligt. Kan man däremot ordna det så att man får till en legal och kontrollerad bengalbränning så står vi givetvis bakom det.
Vad kan man förvänta sig inför Champions League-matchen mot Olympiakos med tanke på det villkorliga straff MFF har på sig efter Salzburg-matchen? Kommer ni vara ändå tuffare inför den matchen?
– Jag har respekt för den diskussionen, och vill inte ge mig in i den. Vi och jag från polisens sida tittar enbart på det säkerhetsmässiga. Det var därför vi hade en låg toleransnivå inför denna matchen, med tanke på cupmatchen i våras. Men det ligger i linje med det vi tycker. Med våra ögon sett så är det här något som vi vill få bort från läktarna då det är ett lagbrott och farligt.
Den här artikeln handlar om: