“Det han gjort betraktas som arbetsvägran”
Daniel Majstorovic framtid i AIK är osäker – frågan är snarast vilken uppgörelse han och AIK kan nå, för klubben kan inte göra sig av med mittbacken utan att betala.
– Utifrån det jag har läst så är det här inte skäl nog för att avskeda honom, säger juristen och spelaragenten Martin Klette till FotbollDirekt.se.
Daniel Majstorovic gör sig skyldig till arbetsvägran, men mittbacksveteranen måste missköta sig betydligt mer än så för att få sparken från AIK. Det säger juristen och spelaragenten Martin Klette.
– Utifrån det jag har läst så är det här inte skäl nog för att avskeda honom. Däremot kan det han gjort rent juridiskt betraktas som arbetsvägran och det är i sig ett kontraktsbrott. Så han får en skriftlig varning, och skulle han stå för upprepade förseelser av det här slaget så kan det vara grund för avskedan, säger Klette till FotbollDirekt.se och fortsätter:
– Då gör man en samlad bedömning, det är inte så att en gång är ingen gång, medan två gånger per definition är grund för avskedan, utan man lägger allt samman.
– Allt det här faller ju vanlig arbetsrätt, många tror att idrotten är skyddad från vanliga regler men det här går under LAS (Lagen om om anställningsskydd). Det står i LAS § 18 att man måste grovt åsidosätta sina skyldigheter som arbetstagare för att kunna bli avskedad.
Nu vill ju bägge parter samma sak – gå skilda vägar?
– Ja, och om jag nu får spekulera så kommer det sluta med att man förlikar. Om han nu har 18 månader kvar på kontraktet så… det blir ju inte noll månadslöner, men inte 18 heller. Man brukar mötas någonstans på mitten och skriva en ny överenskommelse som ersätter den gamla. Han får X antal månadslöner mot att han är fri att skriva ett nytt kontrakt där den nya lönen inte räknas av.
Så överens bägge parter är om att bryta upp så lär det inte behövas någon rättslig prövning – synd, tycker Martin Klette.
– Ja, det hade varit intressant att pröva ett sådant här fall. Det skulle hamna i förbundets skiljenämnd, det står i spelarens standardavtal att tvister inte ska avgöras i tingsrätten utan i skiljenämnden. Det kan bara gå så långt om både AIK och Majstorovic är överens om att ta det till i tingsrätt och sedan arbetsdomstol som är nästa instans.
– Men ett sådant här fall har mig veterligen aldrig prövats, och det skulle i så fall bli prejudikat. Nu lär det som sagt inte hända, utan de kommer göra upp i godo.
Den här artikeln handlar om: