Dif-talangen talar ut om svåra sviter efter hjärnskakningarna
– Det har verkligen varit en tuff höst. Framförallt mentalt. Man blir påverkad av att gå och lägga sig på kvällen och inte veta hur man ska må dagen därpå. Man blir marginaliserad i sin vardag. Jag känner att jag är på 70 procent av min kapacitet som människa, säger han till FotbollDirekt.se.
I januari presenterade Djurgården den unge målvakten Jacob Widell Zetterström som kom från en imponerande säsong i division 2-klubben IFK Lidingö. En klubb han fortsatte representera under vårsäsongen 2019 med så kallad ”dubbel spelbarhet”.
Doldisen har varit med i skymundan bakom PK Bråtveit och Tommi Vaiho. Men 21-åringen imponerade under våren och flera källor med god insyn i Djurgården har berättat för FD att man ser Widell Zetterström som en stor talang som mycket väl kan vara en framtida förstemålvakt i A-truppen.
Men 2019, som började så bra, blev till en mardröm för det unga målvaktslöftet.
Oturen var först framme i mars när han i en träning fick en hård smäll mot tinningen och en hjärnskakning konstaterades. Men Widell Zetterström kom tillbaka och fortsatte att imponera på Djurgårdens träningar samtidigt som han matchades i IFK Lidingö.
Tyvärr var oturen framme igen. I en division 2-match fick han ytterligare en smäll mot huvudet. Bara ett par månader efter den första skadan konstaterades en ny hjärnskakning. En skada som höll honom borta resten av säsongen - och som fortfarande plågar honom.
Just nu finns ingen prognos för när han kan vara tillbaka för fullt. För FD beskriver nu Widell Zetterström en vardag med trötthet och huvudvärk som är både fysiskt och mentalt påfrestande.
– Det har verkligen varit en tuff höst. Framförallt mentalt. Man blir påverkad av att gå och lägga sig på kvällen och inte veta hur man ska må dagen därpå. Man blir marginaliserad i sin vardag. Jag känner att jag är på 70 procent av min kapacitet som människa. Det är inte som ett benbrott som läker allt eftersom. Man blir nedstämd av att känna av symptomen nästan varje dag, säger han till FotbollDirekt.se.
Träningen går framåt. Men det går sakta. Ibland kan ett steg framåt leda till två steg bakåt. Ovissheten är jobbig att hantera, berättar han.
– Det är det som är så svårt med huvudskador. Alla prognoser är olika beroende på vad det är för skada. Man är alltid känsligare efter en hjärnskakning och nu fick jag tyvärr en till kort tid efter den första. För min del är det svårt att säga när jag kan vara tillbaka.
– Ibland kan jag träna på bra och känna att det går framåt. Sen kan symptomen bli för starka för att fortsätta. Andra gånger kommer det först ett par timmar senare när jag är hemma igen.
Vad är det för symptom du lider av?
– Ofta handlar det om att jag tröttare, hängigare om dagarna. Miljöer med höga ljud kan vara påfrestande. Exempelvis gruppkonversationer eller bara att sitta på en buss. Jag har en huvudvärk och trötthet som gör sig påmind nästan dagligen. Man blir lättretlig och påverkad av saker som normalt inte hade stört mig.
Den fysiska problematiken och smärtan är en sak. Den psykiska är en annan. Han berättar om ett stort stöd för Djurgården och lagkamraterna.
– Hjälpen jag fått från klubben har varit väldigt bra. De är mån om att jag inte ska skynda mig framåt. Jag får den tid jag behöver och det uppskattar jag, säger han och fortsätter:
– Jag har trivts fantastiskt bra under det här året. Vi har haft en otrolig grupp och det speglades i hur säsongen slutade med guld. Jag tycker att min utveckling gick rakt uppåt under våren innan den andra skadan.
© Djurgården Fotboll
Efter säsongen går Widell Zetterströms kontrakt med Djurgården ut. Just nu är det mycket som är oklart vad gäller en fortsättning.
– För tillfället finns det inte så mycket att säga. Klart att det finns samtal kring framtiden men huvudsaken är att komma tillbaka på planen, men framförallt bara att bli frisk från symptom i vardagliga situationer. Det är prio ett. Hur lång tid det tar och vad som händer därefter avvaktas det med för tillfället.
Vågar du hoppas på spel redan när försäsongen drar igång eller är det för nära i tiden?
– Jättesvårt att säga. Klart man vill och hoppas, samtidigt längtar jag främst bara efter att må bra igen. Efter det kan jag börja tänka på fotbollen fullt ut igen.
Stöttningen från nära och kära har varit stor. Samtidigt som alla runt omkring nog inte förstått hur svårt han haft det.
– Den har betytt jättemycket. Från mamma, syskon, min flickvän, vänner och andra delar av familjen. För många man har mindre regelbunden kontakt med är det nog svårt att se hela bilden men de som är runt mig dagligen märker hur jag påverkas och då finns en extra förståelse.
– Det handlar mycket om att man blir nedstämd vilket är vanligt vid huvudskador. Jag visste själv inte att det kunde bli så här illa av en hjärnskakning. Det är väl den här tröttheten och huvudvärken som tär på psyket. Man mår inte helt hundra utanför planen. I slutändan är det ju det viktigaste.
Kommer du att spela med hjälmen när du är tillbaka?
– Som jag fått det förklarat för mig så är risken alltid större att det blir värre när du redan fått en smäll. Precis som det var för mig den andra gången. Jag är mer sårbar för smällar mot huvudet så personligen ser jag ingen anledning att inte ha hjälmen på mig fortsättningsvis.
© Djurgården Fotboll
Den här artikeln handlar om: