Djurgården etta i talangsatsning – slår AIK, MFF och Bajen: ”Åtta års hårt arbete’

Inte AIK, inte Malmö FF och inte IFK Göteborg. I en ny SEF-rapport har Djurgården 2016 års högst rankade ungdomsverksamhet. Dif vinner närmast före Hammarby och BP. Svenska mästarna MFF först på nionde plats.
– Kul. man blir ju glad. Men om vi är så strukturerade och har jobbat så hårt som vi gjort i åtta års tid så måste det ge resultat, säger Djurgårdens akademichef Tommy Davidsson till FotbollDirekt.se.

RESULTATET I DENNA BETYGSÄTTNING PRESENTERAS AV SEF DELS SOM HELHET KATEGORI A-G, SAMT KAT. H SOM EN SEPARAT DEL. Det är vad FotbollDirekt i denna artikel återger.

Malmö FF må vara svenska mästare och fostra flest elitspelare men i en ny rapport vinner Stockholmsklubbarna mark i juniorfotbollen.

I en undersökning som rankar svenska elitverksamheter i åtta olika kategorier – och den högsta totalpoängen har Djurgården med 946 av 1000 möjliga. Det är en rapport  över 2016 års Tipselitverksamhet som genomförts och nu är klar.

Djurgården anses just nu ha den mest omfattande ungdomsverksamheten i landet före Hammarby, Brommapojkarna och IFK Göteborg – med Malmö FF pikant nog först på en niondeplats.

Rubrikerna som betygsatts är följande:
A) Föreningens mål med akademi.

B) Spelarutveckling.

C) Organisation. Tränare/ledare

D) Faciliteter. Planer/lokaler.

E) Föreningens skolsamverkan.

F) Samarbete med andra klubbar

G) Hur sker rekrytering av spelare och ledare?

———————————————–

Separat finns den enskilt tyngsta kategorin:

H) Akademins sportsliga resultat. Hur många spelare blir elitspelare?

Djurgården alltså etta i SEF:s betygsättning, Hammarby tvåa med 930 poäng, BP 926, AIK 920 och IFK Göteborg 915 och MFF 885.

Från Djurgårdens håll så möts resultatet av mångårige och nu avgående akademichefen Tommy Davidsson:
– Det är så otroligt kul och extra kul för mig som ansvarig som jobbat med detta i åtta års tid. Vi har under den här tiden fått fram 29 spelare som spelar elitfotboll eller debuterat på elitnivå (allsvenskan och superettan). Av de som varit med från akademistarten 2008 är det tre stycken som etablerat sig i vårt a-lag. Elliot Käck spelade här tidigare som junior, och har sedan kommit tillbaka. 14 har debuterat i vårt a-lag och 15 har gjort “Elliot-resan”, det vill säga mellanlandat i andra klubbar före elitsprånget.

– Men vi är ju inte nöjda. Vi vill ännu mer och det ska vi göra. Men det är klart att det här är stort för oss och en kvalitetsstämpel för Djurgården. Ja, det är en kvalitetsstämpel. Vore jag förälder och skulle välja klubb åt min son eller dotter så är det klart att det skulle ha betydelse. Det här tillsammans med att vi numera är en femstjärnig akademi skapar ett ännu större anseende för hela klubben.
– Det är en sak att leverera elitspelare, där är vi inte i topp riktigt ännu men det är lika viktigt, om inte viktigare – att erbjuda den helhetsmässigt bästa verksamheten, därför att det är ju det som är själva grunden för att ta fram tillräckligt många spelare som når elitnivå. Strukturen är nummer ett och där resten följer utifrån det.

Stockholm dominerar stort med de fyra första platserna. Stockholm har haft problem med talangutveckling för 10-15 år sedan. Vad har hänt?
–  Det är jättespännande att se den här utvecklingen. För det första tror jag det handlar om rivaliteten. Den kan många gånger vara negativ och jag har många gånger ondgjort mig över klimatet mellan klubbarna och den hårda tonen men det är samtidigt konkurrensen som har triggat fram det här. Viljan att vara bäst. Vi, AIK, Hammarby och BP. Det har skapat ett klimat på gott och ont.
– Men sedan handlar det också om att det är resursstarka klubbar i Stockholm även om Malmö FF:s resurser förstås står i särklass. Men totalt sett menar jag. Genomgående. Det här är något som på ett avgörande vis driver på arbetet med talangutveckling i Stockholm och i Djurgården.

Kan du ha någon uppfattning vad som skiljer er från konkurrenterna i den här undersökningen?
– Jättesvårt. Svårt att se in i som exempelvis AIK eller Hammarbys verksamheter. Men det är klart att våra träningsfaciliteter spelar in. Vår nya inomhushall, satsningen på Kaknäs och hur det ser ut på Hjorthagen. Och så har vi en stor organisation och högt utbildade ledare som även där placerar oss i topp i landet.

Men den kanske enskilt mest prestigefyllda kategorin den vinns alltså inte av Djurgården. När det handlar om att få fram flest slutprodukter, det vill säga flest namn som når elit – allsvenskan eller superettan, så är våra svenska mästare i klar ledning. Ingen klubb matchar MFF:s 2 683 poäng. Tvåan BP har 2 408 och Elfsborg 1 855. AIK är sexa med 1 478 och Djurgården först på en tiondeplats med 1 078.

Tommy Davidsson:
– Gällande MFF, BP, Elfsborg ooch AIK tror jag det beror på att dessa klubbar haft längre tid på sig, certifieringspoäng H utgår från 2001 och framåt medan vi startade vår akademi först 2008. Samt att dessa klubbar gjort en målmedveten och strategisk satsning för att få fram egna spelare. Det vill säga, det var och är en klubb-policy. För oss handlar det om att framgent utvärdera och se vad som kan bli ännu bättre för att närma oss och på sikt gå förbi.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: