Djurgården tilldelas en miljon: ”Vi ska finnas i hela Stockholm”
”Djurgårdsandan” får nästan en miljon kronor av Idrottsförvaltning för att fortsätta driva ”drive in-fotboll” i några av Stockholms förorter.
– Djurgården kallas Stockholms stolthet, det är många spelare i A-laget som har Stockholmskoppling och vi ska finnas i hela Stockholm, i alla stadsdelar, på ett eller annat sätt. Fotboll är det vi kan och att sprida den på det här sättet, i Djurgårdsandan, är en viktig del av vår verksamhet, säger sportchefen Bosse Andersson till FotbollDirekt.se.
Djurgårdens IF bedriver i ”Djurgårdsandans” namn drive in-fotboll (organiserad spontanfotboll) sedan 2006. Nu står det klart att det blir en fortsättning på verksamheten som bedrivs i Kista, Rinkeby, Tensta, Spånga, Alby, Sollentuna och Upplands Väsby.
Idrottsförvaltningen beviljar nämligen klubbens ansökan på 983 000 kronor till verksamheten, skriver Stockholmdirekt.se. Det enda som kan stoppa pengarna är om politikerna inte godkänner det hela under Idrottsnämndens möte den 15 mars, men allt talar för att de gör det.
Runt 600 ungdomar kommer till samlingarna varje vecka och beslutet är förstås glädjande för Djurgården.
– Förutsatt att allting går igenom även vid Idrottsnämdens möte, så är det förstås en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta med ”drive in-fotbollen” och så har det varit från första början. Vi gör den här ansökan varje år och det är alltid ett lite osäkert moment. Förra året var det maktskifte och vi visste inte riktigt hur det skulle gå, vilket alltid är lite jobbigt. Men vi tror stenhårt på det här och vi försöker skapa förutsättningar på alla sätt vi kan. Men för att kunna göra det är vi som sagt beroende av de här pengarna för att kunna betala ledararvoden och ha access till hallarna, säger Filip Lundberg, talesperson för Djurgårdsandan som är Djurgårdens IF:s plattform för samhällsengagemang, till FotbollDirekt.se.
– Men det är ett samverkansprojekt där näringsliv, idrottsförening och kommun ingår. Vi jobbar hela tiden på att utveckla det, koppla ihop det mer med ungdomsfotbollen i föreningen och få upp en större kännedom bland supportrarna. Vi vill utveckla relationen till olika partners kring det projekt för att få det att växa.
Vad betyder den här verksamheten med ”drive in-fotboll” för er?
– Den är väldigt viktigt, vi har bedrivit den sedan 2006 och för oss är det att betrakta som en del av kärnverksamheten. Det är otroligt viktigt att vi lyckas hålla de mötesplatser vi redan har, säger Filip Lundberg.
Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till FotbollDirekt:
– Djurgården kallas Stockholms stolthet, det är många spelare i A-laget som har Stockholmskoppling och vi ska finnas i hela Stockholm, i alla stadsdelar, på ett eller annat sätt. Fotboll är det vi kan och att sprida den på det här sättet, i Djurgårdsandan, är en viktig del av vår verksamhet.
Den här artikeln handlar om: