Djurgårdens vd talar ut – akut ekonomisk kris borta
Så sent som i somras var Djurgårdens ekonomiska situation mycket svår.
Så svår så att nye sportchefen Bosse Andersson beordrades att sälja spelare. Nu några veckor efter säsongsslutet är Dif:s ekonomi räddad.
– Vi var tvingade att sälja spelare, det var en order till Bosse och han har gjort ett kanonjobb, säger i dag vd Henrik Berggren till FotbollDirekt.se.
En flera år ond ekonomisk spiral satte i år Djurgårdens nya ledning under något som liknar akut press.
En kort blick bakåt mot förra året visar hur Dif bara då gick tiotals miljoner kronor back. Då räddades Djurgården av pengar utifrån på i storleksordningen 15 miljoner kronor.
Men när situationen på nytt eskalerade i år genom de höga driftskostnader den nya ledningen fått ta över fanns ingen extern hjälp att vänta.
Den nya ledningen, ytterst med vd Henrik Berggren tvingades inse att man kortsiktigt behövde göra sig av med sina största namn.
Först såldes Daniel Amartey för omkring 15 miljoner kronor och helt nyligen Erton Fejzuallahu slutgiltigen till Kina för totalt cirka 14 000 000.
Nu är det här inte pengar som fullt ut går in i Djurgårdens verksamhet med tanke på flera olika avräkningar – men totalt sett är det affärer som skapat nya säkerhetsmarginaler i en så många år ekonomiskt orolig klubb. En bild som vd:n nu bekräftar för FotbollDirekt.se.
– Det är ingen hemlighet att vår ekonomi har varit hårt ansträngd och att ordern till Bosse har varit att vi måste sälja spelare. I dag är vi väldigt nöjda med de affärer vi har gjort, säger Henrik Berggren till FD och förtydligar:
– Ja, ekonomin är förbättrad. Totalt sett har vi fått in nödvändiga pengar. Vi har marginaler och går in i 2015 med ekonomin i balans. Men trygg känner jag ju mig aldrig, reflekterar Henrik Berggren när han svarar på just den frågan:
– Det går aldrig att vara lugn. Inte så stora pengar som krävs för att driva en allsvensk fotbollsklubb i dag. Det är en ständig kamp att utveckla ekonomin. Jag tittar hela tiden framåt. Jag kostar inte på mig annat. Det är väl egentligen bara MFF som kan ha ett annat lugn med tanke på Champions League.
Stora intäkter alltså till Djurgården genom ovan nämnda transfers till FC Köpenhamn och Beijing FC. Men det är också ett Djurgården som i dag har en avsevärt lättare lönebörda än tidigare. Erton hade en månadslön i 100 000-kronorsklassen, liksom Aleksandar Prijovic.
Exakt hur mycket procentuellt lättare Dif blivit är oklart men dessa bitar har starkt bidragit till en uppstabilsering som kommit med de senaste månadernas finansiella utveckling.
– Det stämmer att vi har en annan lönebild i dag. Ja, det är mer än bara marginellt. 2015 handlar om en betydligt lägre nivå än tidigare. Det är klart att det betyder mycket och ger oss en större rörelsefrihet än tidigare.
– Vi har jobbat hårt på att få ner driftskostnaderna för vår trupp och har lyckats.
Jämte finns ännu en dimension av det frätande bad Djurgårdens organisation gått igenom. Det hur så många obekväma beslut inte kortsiktigt påverkat sportsligt.
Att sälja av stjärnor brukar vara svårt gå omärkt igenom på det viset. Här har Djurgården klarat sig med ännu en sjundeplats, samma resultat som i fjol.
– Nu går det ju aldrig att slappna av men det är klart att det är otroligt skönt att se hur vi har klarat oss sportsligt trots att vi tagit bort flera tongivande spelare. Det är ett mycket bra arbete från vår sportsliga ledning som ligger bakom, menar Djurgårdens vd.
Hur resurserna nu ser ut för kommande nyförvärv återstår att se. Några siffror för hur stor budget som hamnar på Bosse Andersson aktar sig Berggren för att tala om.
Men det ser inte ut att stanna vid nysignade Kevin Walker, Elliot Käck, Tim Björkström och Omar Colley.
– Vi vill ju mer som storklubb. Vi vill skapa ännu större resurser. Nej, några siffror får du inte av mig. Men Bosse Andersson vet exakt vad han har att röra sig med. Vi sitter i samma rum och pratar med varandra varje dag.
– Ett som är säkert är i alla fall att resurser alltid ska finnas innan vi köper nytt.
– Det enda jag kan säga ganska säkert är att han (Bosse Andersson) inte ska behöva ägna all tid åt att sälja spelare under 2015 för att rädda vår ekonomi.
Frågan är nu hur förtroendet är från näringslivet och om riskkapital kan bli aktuellt? I somras när krisen var som värst fanns inget externt kapital att räkna med. Förtroendet var så att säga då förbrukat.
Klart är hur som helst att Djurgården startat upp två nya större samarbeten under året med företag som Prioritet Finans och Mellanösternbaserade Al Shaeen Group.
– Det hoppas jag att intresset finns för oss. Men hur vi tänker där tänker jag inte skapa några rubriker kring. Men det är klart att vi upplever ett stort förtroende för Djurgården.
Den här artikeln handlar om: