Dömer ut ett konstgräsförbud i Sverige: “Ytterst osannolikt”

Konstgräsförbud i Sverige? Frågan väcktes av Malmö FF med en motion till Sef för snart fyra år sedan, med följd att ligaföreningen fick i uppdrag att utreda hybridgräsets förutsättningar. Men ett gemensamt ligabeslut om att förbjuda konstgräs kommer knappast ske i Sverige:
– Det mandatet har inte Sef. Det är klubbarna tillsammans med sina arenaägare som måste driva detta, det är ytterst osannolikt att det blir ett tvingande ligabeslut, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se. 

Malmö FF lyfte frågan redan 2016. MFF ville se ett konstgräsförbud i svensk fotboll, något som sedan blev en motion i Sef som senare utmynnade i en utredning om hybridgräsets möjligheter. 

Utredningen pågår fortsatt, samtidigt som Malmö FF och IFK Göteborg sedan 2016 valt spel på hybridgräs, tillsammans med Östers IF. Att flera klubbar väljer den vägen är en möjlighet, men ett renodlat konstgräsförbud är högst osannolikt. 

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist understryker att utredningen om hybridgräs främst syftar till att ge klubbarna underlag kring fakta och vad som är möjligt. 

– Vi har ett uppdrag att förse klubbarna med ett gediget underlag som tar upp alla tänkbara aspekter om vad en omläggning till hybridgräs skulle innebära. Vi bedriver en utredning som tittar på alla aspekter av det här; miljöfrågor, slitage, växtförhållanden, kostnader, nyttjandegrad, spelbarhet, skaderisker och så vidare. Men det är klubbarna tillsammans med sina arenaägare som måste driva beslut, det är ytterst osannolikt att det blir ett ligabeslut, säger han till FotbollDirekt.se. 

Andra länder lyfts fram som exempel när det kommer till konstgräsförbud, men förutsättningarna är annorlunda här i Sverige. 

– Många hänvisar till Holland, att man gjort så där. Men jag har frågat dem och det är inte så de har gjort. Det är de rikaste klubbarna där som varit ute i Champions League och tjänat stora pengar, de har tagit av sin ersättning därifrån om omfördelat till stöd åt de mindre klubbarna med mindre resurser, för att de ska kunna lägga om till naturgräs eller hybrid. Fortfarande spelar alltså många på konstgräs. Och, klimatet i Holland är ändå rätt mycket gynnsammare än här hemma. 

Om det är realistiskt med något liknande i Sverige? 

– Jag tror så här… en del kanske har någon förväntan att det här blir ett Sef-beslut. Och det kan det teoretiskt sett bli, om alla klubbar är överens. Men jag skulle säga att det är ytterst osannolikt. 

En sak som försvårar för klubbarna är att få av dem äger beslutet själva. Den stora majoriteten av klubbarna i allsvenskan och superettan är hyresgäster på sin arena, och arenaägaren är ofta kommunen.

Detta plus att flera arenor i dag fungerar som multiarenor, med andra evenemang än fotboll, gör det hela svårare och dyrare. Naturgräs eller hybridgräs på en arena där man samtidigt har andra evenemang innebär flera byten av gräsmattan varje år.

 – Däremot är det nog sannolikt är att det blir och mer vanligt med hybridgräs, att det breder ut sig på samma sätt som konstgräset en gång gjorde. Men det är något som det måste beslutas om i varje enskild klubb i samråd med arenaägaren, säger Mats Enquist. 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: