Efter AIK-Djurgården-derbyt – Fansens protest mot polisen i bengalfrågan

Idag går tre AIK-supportrar ut på Aftonbladets debattsida och kritiserar polisens kommunikation kring pyrotekniken på derbyt mellan AIK och Djurgården den 10 augusti.
“Vi efterfrågar en större vetenskaplig saklighet i debatten om pyroteknik. Det inlägg från polisen som hänvisats till är fullt av oriktigheter och argumentationen är, liksom den som förs av polis i frågan i övrigt, av känslostyrd karaktär snarare än faktabaserad”, skriver man bland annat i debattinlägget.

Under derbyt mellan AIK och Djurgården på Friends Arena den 10 augusti använde båda klackarna pyroteknik. Efter matchen kommunicerade polisen i sociala medier bland annat att pyroteknikanvändningen fyllde stadion med fosforrök (efter fyra dygn byttes formuleringen till rök).

Nu får polisen kritik från tre AIK-supportrar, som publicerat ett debattinlägg på Aftonbladets debattsida.

“Efter kontakt med AIK-supportrarnas leverantörer har vi kunnat fastslå att den pyroteknik som används på svenska läktare är EU-certifierad och garanterat inte innehåller fosfor, utan en kombination av kaliumklorat, mjölksocker, färgämne samt bikarbonat för att hålla nere temperaturen. Detta är för övrigt samma sockerrök som konklaven i Vatikanen signalerar med när en ny påve har valts. Rökpjäser baserade på fosfor är extremt giftiga och används, som vi förstått det, bara av militären. Att en myndighet påstår att fotbollssupportrar skulle välja att antända fosforgranater är därför anmärkningsvärt”, skriver man bland annat i inlägget.

Debattörerna menar att polisen överdriver farorna med pyroteknik och kommer med felaktigheter i sin kommunikation. Vidare ifrågasätter man formuleringen att det ska ha förekommit “omfattande fylla och slagsmål” på derbyt, när 16 personer avlägsnades för fylla och inga slagsmål förekom enligt polisens arenabefäl och AIK:s säkerhetsansvarige.

“Vi efterfrågar en större vetenskaplig saklighet i debatten om pyroteknik. Det inlägg från polisen som hänvisats till är fullt av oriktigheter och argumentationen är, liksom den som förs av polis i frågan i övrigt, av känslostyrd karaktär snarare än faktabaserad. Då grundläggande fakta om pyrotekniks hälsopåverkan konsekvent förbises av polis hyser vi oro att hela den nationella handlingsplanen mot pyroteknik är grundad på starka känslor snarare än korrekt tolkad vetenskap”, skriver man.

Läs hela debattinlägget här.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: