Talar ut för FD om Tele2:s nya säkerhet – det väntar Dif och Bajen
Kaoset bröt bokstavligen lös mellan Djurgården och Union Berlin. Svåra scener inne på Tele2 skakade om fotbolls-Sverige. I dag talar arenans säkerhetschef ut om det nya säkerhetsprogram som är på gång.
Det har gått drygt en månad sedan larmet på Tele2 arena. Huliganer skapade kaos i en träningsmatch mellan Djurgården och Union Berlin.
Pyroteknik briserade och polis och säkerhetsfolk hamnade maktlösa i en situation som efteråt framstår som en av de värsta läktarskandaler svensk fotboll drabbats av under senare år.
Direkt efter Union Berlin-matchen riktade Djurgården kritik mot säkerheten i en arena som kosta över 2,5 miljarder att bygga.
– Arenan behöver till viss del byggas om, sade Djurgårdens evenemangsansvarige, Tomas af Geijerstam till Sportbladet.
I dag har FotbollDirekt fått en intervju med Michael Englund, säkerhetsansvarig från SGA som driver Stockholm Globe arenas.
Efter upprepade möten med Djurgården, Hammarby, och berörda myndigheter så börjar nu det nya säkerhetsprogrammet formas.
Kraftfulla åtgärder väntar.
– Det finns ett drev av goda krafter som en gång för alla vill ha bort den promille som förstör, börjar Michael Englund för FD och fortsätter:
– Det finns människor vi måste ha bort och det ska vi lyckas med. Det här är en fråga som tas på största allvar från alla inblandade parter.
Flera initiativ är nu på gång efter bland annat fyra möten med Djurgården. Där finns vissa inslag som tar mer plats än annat.
Michael Englund listar:
– Delvis kommer det att bli en mer stängd arena men inte utan att en vänlig atmosfär försvinner. Men det kommer också att handla om ett ännu större underrättelseutbyte än tidigare.
– Det har varit bra som det har varit men vi vill göra, och kommer att göra, ännu mer.
Han drygar ut bilden ytterligare när vi kommer in på intrång.
Planivasionsproblematiken:
– Det kommer att finnas staketering. Nej, inte på ett konstant vis. Vi vill inte ta bort den öppna arenakänslan men det blir ännu tydligare avspärrningar, både inne och utanför.
Ännu en effekt blir att säkerheten skärps kring icke stämplade högriskmatcher.
– Det är så vi tänker. Högriskmatcher har fram till Union Berlin-matchen alltid varit hög. Men det är klart att det som hände får till följd att säkerheten kommer att höjas kring matcher som på förhand inte ses som högrisk.
Flera tillsynes negativa effekter på gång alltså. Så ser det ut på pappret.
Den vanlige åskådarens upplevelse inskränks – allt för att komma tillrätta med huliganproblematiken.
Men SGA:s säkerhetschef vill ändå vrida bilden bort från det negativa.
– Visst drabbas lite den vanlige åskådaren. Men det här handlar ju om att vi vill ge våra åskådare ännu högre säkerhet. En bättre upplevelse. Men för oss handlar det om att säkerheten ändå ska synas så lite som möjligt. För åskådaren kommer det att handla om att komma tidigare till arenan innan match.
Hur ser du på Djurgården-Union Berlin så här i efterhand?
– Det var ett riktigt övergrepp. En fruktansvärd händelse. Det här måste vi ha bort. Det ska bort och det kommer vi att lyckas med. Vi, tillsammans med Djurgården, Hammarby och myndigheter, Stockholm stad, har ett mycket starkt samarbete.
– Det finns en stark vilja från högsta nivå att komma tillrätta med det här, anser säkerhetschefen och syftar till en allt starkare politisk vilja i frågan.
Den här artikeln handlar om: