Efter publikbeskedet: “Jag svävar två meter över stolen just nu”
– Jag sitter och svävar ungefär två meter över stolen just nu, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.
Fjolåret började och slutade med tomma läktare. I år var förhoppningen åtminstone en återgång till det normala. Men publik redan i premiären i början på april?
Tongångarna från politiker och FHM-representanter har skruvat ned förväntningarna. Statsepidemiolog Anders Tegnell har nyligen pratat om att det kan dröja med publik.
Men i dag kommer ett besked som därför överraskar. Idrottsminister Amanda Lind (MP) berättar att publik redan till premiären 10-11 april är en möjlighet, såvida inte smittoläget förvärras.
– Jag vet att idrotten och dess arrangörer är väldigt väl förberedda. Det har tagits fram noggranna protokoll för hur man ska genomföra större tävlingar, hur man ska hantera publiken, in- och utsläpp och transport till och från arenorna, säger Amanda Lind till GP.
– De har föreslagit en trappa där man kan anpassa nivån på hur många som kan tas in i en publik, beroende på smittläget. Jag tror att alla ser framför sig att det kommer att bli en stegvis återöppning. Där föreslår Folkhälsomyndigheten att ett första steg ska kunna tas 11 april om smittläget inte försämras.
SEF:s generalsekreterare Mats Enquist jublar över beskedet:
– Jag sitter och svävar ungefär två meter över stolen just nu. Det här har vi jobbat länge och hårt för, det är så kul att vi får en positiv respons. Att regeringen och Amanda Lind bekräftar att vi har gjort ett bra jobb, som gör att vi kan börja diskutera lösningar fram mot april när ligan startar. Och att även Folkhälsomyndigheten krediterar det på samma dag, det är fantastiskt.
Hade ni några föraningar, att det skulle komma i dag eller att det skulle komma överhuvudtaget?
– Nej. Naturligtvis förhoppningar. Vi har arbetat oerhört hårt på det här. Jag är så glad att man lyssnar. Stor eloge till våra politiker som vågar lyssna, även i svåra tider. Så får vi se, nästa steg är att vi har möte med FHM på fredag. Och det är klart att det ökar förutsättningarna för att det ska bli ett bra möte väldigt mycket, de signaler som kom idag. Det vi vill, det är att kunna sitta ner och diskutera. Vad kan vi göra, hur kan vi hantera olika smittolägen mer specifikt. För vi har ju speciella förutsättningar i elitfotbollen med tanke på de resurser våra föreningar och våra arenor har så kan vi göra väldigt säkra evenemang.
– Det här är första gången som vi får en respons på det, att man börjar prata, så att vi inte ska vänta in alla andra verksamheter i landet. Jag önskar dem lycka till också, men det är skillnad på olika verksamheter. Pandemilagen har börjat ta höjd för att man gör olika skyddsåtgärder i olika verksamheter. Det tror jag är klokt, vare sig det är fotboll eller gallerior eller restauranger, att man hittar lösningar.
Amanda Lind nämner den publikplan som ni tog fram i slutet på februari. Tror ni att den kan ha haft effekt?
– Definitivt. Jag måste verkligen ge Amanda Lind kredd, hon har verkligen lyssnat. Hon har fått mycket skit tidigare, jag vet inte varför. Det har varit ett tufft läge för många, men jag upplever inte att det berott på brist på intresse, för hon har verkligen lyssnat. Det gläder jag mig stort åt och är väldigt tacksam för.
– Men det är naturligtvis ett beslut från hela regeringen, inte bara Amanda Lind. Vi hade möte med Amanda Lind och Lena Hallengren förra veckan bland annat. Enormt glädjande att man tagit till sig det här, och ser att vi kan vara en seriös aktör, att det inte bara är en risk att öppna upp, utan att man kan göra det på ett säkert sätt. På fredag börjar diskussionerna med Folkhälsomyndigheten, om vad vi kan göra av det här på ett bra sätt.
Den här artikeln handlar om: