EKONOMI: Nya allsvenskan? Minska till 10 lag – utöka till 40 omgångar?
FOTBOLLDIREKT I SAMARBETE MED IDROTTENS AFFÄRER
Oavsett alla ekonomiska fördelar med en minskning så är fotboll i första hand passion och kärlek och förstör man det i sin strävan att optimera intäkter så har man skjutit sig i foten.
Svensk Elitfotboll har inlett en utredning om hur många lag allsvenskan skall innehålla i framtiden. De 32 klubbar som idag spelar i superettan och allsvenskan skall så småningom kunna fatta ett beslut om antalet lag.
Det är en komplexare fråga än de flesta förstår. Massor med känslor, ekonomi, spelscheman och talangutveckling skall ställas mot varandra.
Det är självfallet så att ingen i förväg vet vad som är bäst för en framtid vi inte känner och man kommer aldrig få reda på om man fattade det bästa beslutet eftersom konsekvenserna av alternativen aldrig kan påvisas.
GUD påverkar, inte i religiös betydelse men akronymen Globalisering, Urbanisering och Digitalisering förändrar förutsättningarna för det mesta i vårt samhälle och det gäller självfallet även fotbollen.
Globaliseringen gör att konkurrensen från utländska ligor och Champions League ökar, spelarmarknaden är global, ökat resande gör att det är flera hundra trogna supporters som är någon annanstans när det är match.
Urbaniseringen minskar BNP i områden som tappar befolkning, det vill säga mindre pengar till elitlag och utslagning av småklubbar. Digitaliseringen gör att vi kan vad vi vill, när vi vill, var vi vill.
Ingen vet vad tv är om fem år (det har jag förmodligen skrivit i fem år nu, men i alla fall).
Och så detta UEFA…
Lägg på att UEFA:s alla regler gör att det är nästan omöjligt att göra ett bra spelschema och lika svårt att utöka antalet omgångar.
Siten ni just nu besöker heter Idrottens Affärer och det ligger i sakens natur att vi ofta väljer ett renodlat ekonomiskt fokus. Ekonomi är dock ingen exakt vetenskap, det lär sig alla som lyssnar på en av storbankernas så kallade rådgivare och framtid går inte att förutsäga.
Allt annat lika skulle en minskning till de åtta lag som har störst publiksnitt både hemma och borta mer än dubblera omsättningen för allsvenskan om man spelade fyra matcher mot respektive lag.
Sverige för litet
Ingen vet om publikintresset skulle bli lika stort så det är ett matematiskt antagande som saknar ett antal okända faktorer.
Fakta är att antalet invånare per allsvenskt lag är lågt i Sverige jämfört med exempelvis Tyskland och England. Antal invånare per kvadratkilometer är väsentligt lägre, det vill säga vi har färre boende inom arenans upptagningsområde.
Fakta är inte det enda viktiga för min generation. Vi är uppväxta med ungdomsböcker vi älskade, i regel skrivna av marxistiska författare som Sven Wernström, Stig Malmberg och Max Lundgren. Min politiska hemvist ligger till höger om kommunismen, men jag älskade också böckerna om Åshöjdens BK. Bagarn, Jorma, HitteJoel, Edvard och Blåbärskungen är de namn jag spontant kommer ihåg så här 40 år senare.
Det är självfallet omöjligt att sätta ett korrekt värde på drömmen om Åshöjden men det är enkelt att slå fast att det finns ett värde och att det är högt. Fotbollen har sitt ursprung i arbetarklassen och visst vore det roligt om den gamla bruksorten Degerfors åter kunde spela i allsvenskan. Därmed inte sagt att det är troligt. Lag som har sin trognaste supporter i Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida får med automatik lite uppförsbacke i verkligheten.
Å ena sidan, å andra sidan
Problemen kan definieras i två punkter:
Kostnaden för spelare styrs inte av någon i detta land utan är något vi måste anpassa oss till. De senaste tio åren har priserna ökat hela tiden och vi ser ingen förändring. Det vill säga; klubbarna måste tjäna mer för att ha råd med samma kvalitet.
Svensk Elitfotboll är för heterogen för att fungera bra. En allsvenska med tio lag som alla omsatt ca 140 miljoner kronor är enklare att utveckla utifrån samhällets förändringar än en allsvenska med 16 lag som omsätter mellan 25 och 300 miljoner kronor eftersom man har mer liknande förutsättningar.
För att då vara mycket tydlig. Jag kan inte tvärsäkert säga att den eller den modellen är bäst för allsvenskan framåt. Det innebär att ingenting i denna krönika skall tolkas som att jag föredrar den ena eller andra modellen. Drar vi ut baslinjen har vi ideell fotboll med spelare som inte uppbär lön längst ut på ena axeln och superlagen i Champions Leagues kvartsfinaler längst ut på den andra.
Ett år av lycka, inte tio
Ingen älskar IFK Göteborg mer för att omsättningen går upp. Ingen älskar IFK Göteborg mer för att de vinner, det är bara roligare att älska IFK Göteborg när de vinner. Skall IFK Göteborg få intäkter måste många älska klubben nog för att betala för att se matcherna och här är det så att även om inte kärleken har minskat så har viljan att betala gjort det.
Min slutsats utifrån att ha lusläst otaliga publikundersökningar är att det inte handlar om minskad kärlek till laget utan att den publik som inte är hard core har ökade kvalitetskrav och fler alternativa sysselsättningar. Skall Glenn, Glenn och Glenn få uppleva glädjen över nya SM-guld så ökar chansen om IFK ökar sin omsättning.
På en tioårsperiod är korrelationen tabellplacering och omsättning 93 procent. För ett enda år kan lag som Mjällby, Åtvidaberg, Gefle med flera prestera långt över sina ekonomiska förutsättningar men på tio år så går inte det.
Behövs ett tak i flera bemärkelser
En minskad allsvenska skulle förmodligen få följande konsekvenser:
Tv-intäkterna per lag ökar (fakta).
Publikintäkterna ökar (dock inte säkert att de ökar till sin matematiska nivå).
Spelarlönerna sjunker för dagens kvalitetsgenomsnitt (ökad omsättning innebär att man höjer snittet, det vill säga vi får ”bättre” fotboll).
För mig har en ökning från 30 till 40 omgångar, dvs 20 dagar med intäkter istället för 15 varit det viktiga. Det är +30 procent ökade intäkter utan större ökning av kostnaderna.
Det är förmodligen ingen framkomlig väg om vi inte har krav på tak norr om Skåne och kan lägga om till höst-vår.
Det går spela fotboll i snöstorm så det är inte problemet. Problemet är att ingen betalar för att titta på fotboll i snöstorm. Jag vet inte ens om det skulle gå att få ut 40 omgångar mellan april och november med UEFA:s alla begränsningar, semestrar och annat som stör.
En anledning att minska antalet lag är att ökar vi omsättningen i allsvenskan så är det nästan naturlag på att superettan följer med. Relationen Svenska Hockeyligan (SHL) och hockeyallsvenskan (känns inte bra att skriva HA) när det gäller omsättning är i stort sett konstant. Ökar SHL 10 procent så gör hockeyallsvenskan det också.
Då skjuter man sig i foten
En minskad allsvenska till tio eller tolv lag och en superettan med lika många skulle allt annat lika höja omsättningen och med mycket stor sannolikhet höja rankingen för svensk fotboll.
Det vi primärt behöver är att MFF får sällskap av tre lag till som omsätter +200 miljoner och det skulle vi uppnå med en minskning.
Mot har vi utöver Åshöjden och kärlek till klubbar som inte skulle klara sig dels en risk för talangutveckling och problem med spelscheman.
Men oavsett alla ekonomiska fördelar med en minskning så är fotboll i första hand passion och kärlek och förstör man det i sin strävan att optimera intäkter så har man skjutit sig i foten.
SEF lär göra ett gediget arbete, jag tror vi får en minskning till tolv lag, jag tror det är bra för allsvenskan. Men säker kan jag inte vara.
DAN PERSSON
Den här artikeln handlar om: