Giffarna backar sju miljoner – elitlicensen hotas: “Vi har misslyckats”
GIF Sundsvalls elitlicens är i fara. Det står klart efter att klubben presenterat nära sju miljoner i förlust 2017 och ett negativt kapital. Nu vädjar man till förbundet om extra tid.
– Vi har skickat ett brev dit och förklarat att det skulle vara mycket bra att få två år på sig, vilket egentligen går emot regelverket, säger ordföranden Johan Nikula till Sundsvalls Tidning.
I höstas var GIF Sundsvall inne i en likviditetskris och rubrikerna var mörka. Den gången löste klubben problemet genom att låna fem miljoner kronor från lokala företagare.
Under torsdagskvällen presenterade Giffarna sitt ekonomiska resultat för 2017 – och det var ingen rolig läsning för alla supportrar. Klubben backade inte mindre än 6,9 miljoner kronor och det egna kapitalet uppgick vid årsskiftet till minus 6,3 miljoner kronor.
För att få förnyad elitlicens måste föreningar uppvisa positivt eget kapital i årsredovisningen per den 31 december. Om klubben uppvisar negativt kapital måste en handlingsplan in till licensnämnden in senast den 31 mars året efter.
GIF Sundsvalls ordförande Johan Nikula.
– På intäktssidan misslyckades vi med ökningen av intäkterna, ganska ordentligt. Både sponsor- och publikintäkter sänktes och vi lyckades inte sälja arenanamnet, säger han till Sundsvalls Tidning.
Ordföranden berättar att de har en tvåårig plan för att få klubben på fötter igen. Problemet är att licensnämnden normalt kräver en handlingsplan för att eliminera skulderna innan nästa årsskifte.
– Vi har en tvåårig plan för återställande av vårt eget kapital, med ett frågetecken efter. Varför ett frågetecken? För vi äger inte frågan själva. Det är elitlicensnämnden som gör det. Vi har skickat ett brev dit och förklarat att det skulle vara mycket bra att få två år på sig, vilket egentligen går emot regelverket. Vi har inte fått svar än och lär få det ganska omgående efter 15 mars då alla räkenskaper ska vara inne hos förbundet, säger Nikula till Sundsvalls Tidning, enligt Fotbollskanalen, och fortsätter:
– Varför? Dels för att möjliggöra det här. Det är ju avsevärt lättare att skrapa ihop sju miljoner på två år än ett år. Sen är det ju så att när 2018 och 2019 är avklarade så kommer det nya tv-avtalet till 2020, och då fördubblas tv-intäkterna som Svensk Elitfotboll förhandlat fram. Istället för tolv miljoner brutto är det 24 miljoner brutto som vi får in. Det är precis de pengarna vi behöver.
Den här artikeln handlar om: