Tomma läktare i allsvenskan oroar honom allt mer
Ingen vet när publiken får komma tillbaka till fotbollsarenorna igen. Svensk fotboll går på knäna ekonomiskt, men några samtal om en publiköppning existerar inte – det säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.
– Jag känner en stor oro över situationen som råder, över att det inte visas någon vilja att ta fram en gemensam plan för hur vi ska kunna ta den här frågan vidare. För mig är det en ödesfråga som jag hoppas alla inser allvaret i, säger Sjöstrand.
Diskussioner finns om ett öppnande för publik igen i svensk idrott. Det sade RF:s generalsekretrare Stefan Bergh till FotbollDirekt igår. Hur långt bort ett besked är går dock inte att säga. Diskussionerna med Folkhälsomyndigheten pågår och ska intensifieras framöver lovar Bergh.
Hans kollega på SvFF visar nu stor oro. Håkan Sjöstrand bekräftar att fotbollen inte fått sitta med i några möten alls kring frågan om publiköppning.
Den dialog som funnits gällande publikfrågan har enligt Stefan Bergh fungerat så att han från RF:s sida ger dig och er inom fotbollen information om hur processen fortskrider. Ni har inte suttit med i några möten. Stämmer det?
– Så ser det ut. Det är RF som har dialogen med FHM. Vi har varit med under våren vid tre tillfällen, och då handlade mötena om att få igång fotbollen igen. Där vi fick vara väldigt aktiva och driva på för att fotbollen skulle komma igång på ett ansvarsfullt och säkert sätt. Så vi har varit med vid tre tillfällen och då har inte publikfrågan varit på bordet, senaste gången var i maj.
– När vi ser hur det fungerar i dag när fotbollen kommit igång igen, från elit till bredd, så kan vi se att det fungerar väldigt bra. En viktig del i det arbete som gjorts inom fotbollen är att vi har en samsyn mellan förbund, SEF och EFD.
Stefan berättade att en diskussion om publikfrågan började komma igång i maj, i samband med att man pratade om att komma igång med idrotten igen. Är det er uppfattning också?
– Min uppfattning är att själva publikfrågan inte har adresserats och diskuterats på de möten som varit. Vi tycker däremot att det är en rimlig förväntan att politiker och myndigheter lyssnar på oss och att det borde finnas en dialog om det. Det behöver etableras en gemensam plan mellan regering, myndigheter och idrotten för att successivt få tillbaka publiken. Det krävs en bättre och mer aktiv dialog för att få till det. Det tycker vi är rimligt.
– Givet den situation som råder så finns det också en skyldighet och ett ansvar att titta på de förordningar och restriktioner som finns för att minimera konsekvenserna av Corona. Hur kan vi successivt komma tillbaka till en mer normal situation? Det gäller fotbollen men också all annan idrott. Det förutsätter att man utarbetar en gemensam plan som ändå kan behöva anpassas för olika idrotter förutsättningar, möjligheter och begränsningar. Och att man praktiskt testar olika initiativ, men det kräver både vilja och engagemang från beslutsfattare. Den aktiva dialogen behöver förbättras väsentligt.
Från fotbollens sida är man beredd på dialog och att aktivt arbeta tillsammans med myndigheter och politiker, säger Sjöstrand. Men än så länge är det tyst. I våra grannländer och många länder i övriga Europa så har man nått fram till diskussioner med makthavare - svensk fotboll kan se på länder som Danmark med avund:
– Ser vi hur man hanterar det i andra länder, där finns det ett engagemang och en vilja att försöka, man pratar aktivt med varandra i de här frågorna.
– Jag har kontakter via Uefa, och även med med mina kollegor i de nordiska förbunden. Där har man kunnat hitta lösningar i samråd med makthavare. Och vi har ju dessutom haft en strategi i Sverige som gått ut på att medborgare ska ta ett stort personligt ansvar. Det borde ju gälla idrotten också. Men logik och politik hänger inte alltid ihop.
– Man kan inte se fotbollen med den digniteten vi har, som en enda stor massa. Om vi tar en landskamp på Friends Arena, så kan vi säkert ta in ett par tusen personer på ett säkert och ansvarsfullt sätt idag. Som skiljer sig avsevärt mot mindre arenor; idag kan det stå 40-50 pers utanför arenorna på en mindre plats tätt inpå varandra. De personerna hade vi kunnat ta in på arenan och låtit de sprida ut sig på ett säkert sätt istället. De förordningar och regelverk som finns idag är på så sätt kontraproduktiva för idrotten.
Polismyndigheten finns med i dialogen med FHM. Vad tycker ni om det, att de är inbjudna?
– Det är bra då det finns olika saker vi behöver förhålla oss till. Men övergripande behöver politiken titta på de förordningar som finns och anpassa dem istället för att det som nu mer skylls på de som finns nu. Det är viktigt att vi löpande informerar varandra och anpassar utifrån hur situationen ser ut. Men det krävs en betydligt mer aktiv vilja och engagemang från olika instanser om hur man kan hjälpa fotbollen. Eller om det är så att man inte tycker att idrotten är viktig, ja då får man säga det isåfall. Det måste finnas en mottagare också som visar en vilja att lyssna och att vara med och hitta lösningar.
Skulle du säga att den ordning som finns nu, att RF är nästan som en mellanhand, är den optimal?
– Vi får förhålla oss till det. Sedan har ju RF ansvar att driva frågor även för andra idrotter som vi har gemensamma utmaningar med men sedan har varje idrott också specifika utmaningar. Där behöver fotbollen delta för att hantera sina utmaningar precis som andra idrotter sina utmaningar som speedway och friidrott, till exempel. Vårt gemensamma uppdrag är dock att driva på och visa; hur vi kan jobba för att få publik på ett ansvarsfullt sätt. Men det kräver också att man för en dialog om det ska göras på ett seriöst sätt då vi är experter på olika områden.
– För det går inte att lägga ihop allting och kalla det sommaraktiviteter, som man gjorde i våras. Att "nu ska vi se över det här", och så tar man in fotbollen och blandar ihop det med att grilla eller åka till sommarstugan. Det är så specifika skillnader på förutsättningar för olika idrotter och även inom fotbollen; en landskamp skiljer sig naturligtvis jättemycket från en allsvensk match eller en match i division 4. Och vissa har fotbollen som yrke medan det är en hobby för andra. Vi är beredda att anpassa oss, att skapa och testa olika lösningar. Utifrån de olika förutsättningar och även begränsningar som finns.
I den kontakt du har med fotbollsklubbarna om deras situation... hur ansträngt är läget för dem skulle du säga?
– Läget är väldigt ansträngt redan nu. Den situation som råder slår stenhårt mot fotbollen. Ser vi på de medel regeringen avsatte till idrotten tidigare i år, det handlade om 500 miljoner men för hela idrotten hade det behövts över en miljard. En stor del av de pengarna som kommit har ju gått till att täcka uteblivna intäkter för publikbortfall. Kan vi hitta lösningar i publikfrågan så skulle de medel som regeringen avsatt kunna gå till andra saker, så det blir en positiv effekt för väldigt många andra istället.
– Jag känner en stor oro över situationen som råder, över att det inte visas någon vilja att ta fram en gemensam plan för hur vi ska kunna ta den här frågan vidare. För mig är det en ödesfråga som jag hoppas alla inser allvaret i.
Den här artikeln handlar om: