SEF-basen avundsjukt om allsvenskan jämfört med Danmark
Anders Tegnell sade igår att risken för smittspridning är alldeles för stor.
I Danmark kan publiken komma tillbaka inom kort – där har fotbollen getts en plats i den s k Ekspertgruppen som diskuterar en öppning av samhället. Inklusive fotbollen.
– Det är klart att vi tittar väldigt avundsjukt på Danmark, som verkar ha en betydligt mer rationell och klok hantering av pandemin, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.
”Med den omfattande smittspridning som vi har nu så finns det inget säkert sätt att hantera stora mängder människor på ett ställe. Så man kan inte ha fotbollsmatcher just nu, risken för smittspridning är då alldeles för stor”.
Det var Anders Tegnells svar till Expressen i går gällande publiköppning i allsvenskan. Pressad med frågor kring varför Skansen fått öppna för 5 000 besökare medan man får ta in max åtta personer på fotbollsmatcher, så svarade han att det var ”risk för trängsel” på exempelvis Friends Arena.
I Danmark tas samtidigt stora steg mot publiköppning.
Grannlandet började ta in begränsad publik i fjol men när smittspridningen ökade så togs publik bort igen i vintras.
Men i dag kommer rapporter om att den snabbt kan vara på väg tillbaka.
I Danmark upprättades ett samtalande råd för frågor som rör evenemang och publik under pandemin; Ekspertgruppen.
Kulturministern leder samtalen tillsammans med handels- och industriministern och i gruppen finns representanter för motsvarigheten till FHM. Men också Dansk Teater, Roskildefestivalen och danska fotbollförbundet, DBU.
Nu finns inte SEF:s motsvarighet Divisionsforeningen med. Men genom DBU har fotbollen ändå en röst.
Och i dag rapporterar nyhetsbyrån Ritzau att en publiköppning är på gång. "Öppningsfasen" av samhället är planerad till 21 april, alltså om en vecka.
SEF:s generalsekreterare Mats Enquist konstaterar att politikerna i Danmark genomfört vad fotbollsrörelsen i Sverige velat få till i ett år.
– Det är precis det sätt vi har föreslagit att man ska arbeta på. Att man sätter sig ner, att man gör en expert- eller återstartskommitté. Är det så då att det slutar med att vi inte får ha publik, då har jag full respekt för det. Men då får vi komma fram till det tillsammans. Men inte baserat på okunskap och killgissningar, säger Enquist och fortsätter:
– Den här återstartsgruppen, den kan på ett på ett professionellt sätt väga in de risker som finns, vad som är viktigt i smittskyddshänseende. Och så gör man tillsammans utifrån det en plan. Och då är jag helt säker på att siffran åtta, som det är nu, det kommer inte bli svaret. Det är jag helt säker på, om man agerar professionellt i den här frågan.
Att man fortfarande inte bjuds in till diskussion mer än ett år in i pandemin är frustrerande:
– Det blir orimligt. Vi är en jätteverksamhet herregud. Ibland upplever jag att Tegnell tycker att "ja, det är några som kickar lite boll där borta, det är inte så viktigt". Det är också en respektlöshet och ett fördomsfullt perspektiv som jag tycker blir allt mer graverande, att man säger "vi vill inte prata med er", även om "det är många som håller på med fotboll", det har man fått höra många gånger.
– Och så vill de prata med idrotten gemensamt. Och då blir det Riksidrottsförbundet. Och det har också varit en fälla under den här tiden. RF pratar hellre andra frågor. Då blir inte våra frågor lyfta överhuvudtaget. Och RF kan ju ingenting om våra arrangemang. Den danska modellen är klockren. Då hittar man konstruktiva lösningar.
Mats Enquist sitter med i europeiska ligaorganisationen European Leagues styrelse, och får därigenom ständig input kring hur frågan hanteras i andra europeiska länder.
Han konstaterar att Sverige är tämligen ensamt i det att fotbollen inte får diskutera publikfrågan med makthavare och myndigheter.
– Det är det vi ser i stora delar av Europa; en saklig och nyanserad dialog om vad man kan göra när smittskyddsläkare och respektive evenemangsansvariga och idrottsansvariga samlas. Då kan man bygga en plan som bygger på fakta och inte gissningar. Och det är det problemet vi har i dag, och det har blivit alldeles fel.
Hur känner du som svensk representant kring det du hör i diskussionerna med europeiska kollegor?
– Jag har vuxit upp i en värld där man var van vid att svenska myndigheter, svensk politik och svensk samhällsstruktur var det mest pålitligaste man hade. Man var alltid ett steg före, man var alltid professionell och man var väldigt saklig.
– Tyvärr upplever jag nu i land efter land jag pratar med... visst, många är frustrerade över pandemins effekter. Men Sverige är ett av de få länder som är fullständigt befriade från den här typen av dialog.
Så det är klart att vi tittar väldigt avundsjukt på Danmark, som verkar ha en betydligt mer rationell och klok hantering av pandemin.
Den här artikeln handlar om: