FHM med noll anmärkningar på fotbollens publikplan

Svensk fotboll hade fått ett efterlängtat möte med Folkhälsomyndigheten. Idag pratade SvFF och SEF med biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.
Myndigheten har tagit till sig fotbollens omskrivna publikplan – och man ser positivt på den. 
– Jag ställde frågan upprepade gånger, finns det någonting i vår plan från ett smittskyddsperspektiv som ni känner inte håller eller vill ändra på. Och jag fick inte ett enda negativt svar, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.

På tisdagen gav idrottsminister Amanda Lind (MP) beskedet att det kan bli publik redan i allsvenska premiären. 11 april var satt som ett startdatum för begränsad publik, och beskedet mottogs med jubel när det kom på eftermiddagen.


Några timmar senare tog emellertid statsepidemiolog Anders Tegnell ner förhoppningar i en intervju med SVT.
– Jag tror man har övertolkat ett svar vi gett en remiss när det gäller hur man ska kunna ha mer publik på läktaren i evenemang över huvudtaget. Då har vi delat upp det hela i en trappa med olika steg. Och förutsatt att smittspridningen går ner ordentligt kan man under vissa omständigheter tänka sig att ha publik. Men i första hand vill vi se att smittspridningen sjunker ordentligt innan vi kommer dit, sade Tegnell i SVT:s Corona special.

Och blir det publik så blir det i mycket små nummer var budskapet. Folkhälsomyndigheten har förslagit en trestegstrappa där vi i nuläget befinner oss i steg 1 i Sverige. Och då är maxantalet för arrangemang i en utomhusarena 100 personer.

På fredagen hade SEF ett inplanerat videomöte med biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten från FHM. Publiköppning var temat. En plan för hur man ska kunna ta in publik finns sedan tidigare på plats och den har FHM fått titta på. Men några klara besked kring publik kom inte från myndigheten.

SEF:s generalsekreterare Mats Enquist fick dock bekräftat att man läst fotbollens publikplan, och att man tycker den var bra.
– Jag ställde frågan upprepade gånger, finns det någonting i vår plan från ett smittskyddsperspektiv som ni känner inte håller eller vill ändra på. Och jag fick inte ett enda negativt svar. Det var inte "det är folkmassor". Ingenting sådant. Utan de tyckte det var en väldigt bra plan, säger Enquist.

– De tycker vi har gjort ett seriöst arbete på hög nivå. Vi hoppas det kan ligga till grund för fortsatt samarbete.

Men från myndighetens sida tycks det inte vara smittskyddsläget som avgör, utan det verkar handla om juridik, säger Enquist.
– Först menade man på att det var ordningslagen som man tillämpade, med effekten att publikevenemang singlades ut. Och det argumentet lyftes även i dag på mötet. Men som vi påpekade, nu är det en pandemilag som finns, då är det väl hög tid att vi får en normalisering. Från juridiskt håll pratar man om att det ska vara lika för alla, men det är inte heller rimligt. Det är klart att det inte är lika för alla. Även i affärer har man begränsningar med en kombination av tak och yta och volym etc. En restaurang med fler bord kan ha fler personer, man ska bara tillämpa distansering och så vidare.

– Och på samma sätt tycker vi det är rimligt att de tittar på vår plan, hur kan vi ta emot publik på ett smittsäkert sätt. Det fick vi bra bekräftelse på. De har sett den, de har läst den. De förstår att vi kan det som professionell arrangör med de resurser vi har. Vi tycker att det är hög tid att de tar tillvara den möjligheten att de kan samverka med oss, att vi tillsammans kan hitta lösningar och att vi kan vara ett föredöme. För det tror jag vi kan vara.

Men den frågan hänger fortfarande i luften.
– Det fick vi inget svar på idag, men vi fick chansen att prata om det. I ett svårt smittskyddsläge så är det svårt att diskutera någon typ av lättnad, och det har jag viss förståelse för. Samtidigt har de stängt oss väldigt hårt. När andra får hårda restriktioner i ett tufft läge så skulle vi vara oerhört glada för att få de restriktionerna. Vi har varit mycket mer drabbade av restriktioner under hela året.

– Jag hoppas att det var starten på en dialog. Att man ändå tar till sig att prata med oss om hur man kan göra lösningar, för det ansvaret är vi beredda att ta.

I nuläget finns inga nya möten bokade, men dialogen ska fortsätta, säger Enquist.
– Vårt förslag är väl egentligen, ta chansen, jobba med oss. Det kommer skicka en väldigt bra signal ut till väldigt många människor. Och när man väl kommer besöka fotbollsevenemang. Så det kan vara en bra resa för både Folkhälsomyndigheten och fotbollen, att visa hur man gör säkra verksamheter och så får man ett bra exempel utifrån det.  


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: