EXKLUSIVT: Djurgården jagar ett affischnamn för akademin
DIF:s akademi satsar hårt på att på allvar utmana Bajen, AIK och BP.
Medger att det nu är viktigt för Djurgården att få fram en egen ”The Next One” – pekar på flera rekordexempel.
Tidigare i vinter så spelades det årliga Skandinaviska Mästerskapen. En turnering där de främsta akademierna från Norge, Danmark och Sverige tävlar i en P19-miniturnering.
De svenska representanterna var i år IFK Göteborg, IFK Norrköping och Hammarby.
Tidigare har även Malmö FF och AIK varit framträdande i dessa sammanhang.
En akademi vars frånvaro lyst senaste två åren är Djurgårdens.
Akademichef Joel Riddez ser dock inte detta som ett särskilt stort bekymmer och visar nu hur Djurgården vill lyfta sin akademi till toppen i Sverige.
– I år har vi varit väldigt duktiga nationellt. Vi gick till SM-final med P17, P15 och vann allsvenskan med P16. Så det är egentligen bara med P19 men där vann vi cupen istället.
– Så det är väl ingen akademi i Sverige som varit bättre i Sverige i år i ett större perspektiv.
Hur bygger ni vidare på det för att kunna närma er de bästa akademierna i landet?
– Jag tycker att vi har varit duktiga överlag senaste åren. Just varför P19 inte har maxpresterat har handlat om åldersstrukturen. När andra lag kanske har kvar fler sistaårsjuniorer kvar i P19, så är det naturligt att man gör bättre resultat.
– Vi har försökt att ge våra yngre talanger en chans att visa upp sig i tidigare åldrar, då är det också naturligt att det svajar lite då och då. Men det gör ju att de också testas på högre nivå tidigare och ger våra unga större utmaningar.
Han fortsätter.
– Det är en väg som vi har valt att ta och då så blir det inte lika starka resultat. Vi vill främst lägga fokus på individernas utveckling för sig och inte stirra oss blinda på resultatet.
Riddez påpekar även framgångar i blågult där Djurgården växer sig starka allt mer.
– Tittar man på strukturerna i ungdomslandslagen i år så är vi starka där, med 14 spelare som spelat landskamper i 15-19 årsåldrarna, två av dessa i andra länders landslag. Så vi ligger väldigt bra till i det här, enligt mig.
Vad har varit era styrkor, i att trots alla mindre smickrande sammanhang, skörda dessa framgångar med era talanger?
– Det är att vi har vågat ge våra unga spelare chansen i yngre åldrar – att få spela i högre åldersgrupper. Därtill har vi det väldigt tajt mellan åldersgrupperna 16-17 till 19, vilket gör att vi lätt kunnat flytta spelarna mellan miljöerna och få fler att träna tillsammans oftare.
– Ledarna runt lagen har därför ett tajt samarbete, vilket skapar mer ett block av tajta spelare, snarare än flera olika lag.
– Vi pratar väldigt mycket om spelarna och miljöombyten. Det tror jag är ett steg som har varit viktigt för oss i alla fall.
Vad blir konkret nästa steg för att få upp fler i A-lagsverksamheten och på sikt ges mer speltid dessutom?
– Det är en utmaning för oss, absolut. Tittar man på akademicertifieringen, så ligger vi efter främst i antal elitspelare som vi får fram. I år har vi tagit fram tre spelare från akademin till A-laget, vilket är bra. Kan vi ligga där någonstans så kommer det bli väldigt bra över tid.
– Men utmaningen för oss är att vi måste bli tydligare i att kunna säkerställa nästa steg, då helst till Djurgårdens A-lag. Men går inte det så ska vi åtminstone få spelarna att bli elitfotbollsspelare, även om det är någon annanstans.
– Det finns då mycket kvar som behövs förbättras för det, faciliteterna i Stockholm är ju tyvärr ett problem. Som det är nu så är det svårt att ge alla våra unga speltid nog runt omkring i staden. Många har långt att resa och vi försöker nu ta ett grepp för att försöka komma nära individen på ett helt nytt sätt. Då krävs det ju mer resurser för att hitta mer tid till det.
“Vi har inte haft någon Alexander Isak eller en Hugo Larsson – ett glastak vi behöver bryta”
Precis som Riddez är inne på så drar Malmö FF, AIK och BP allt mer ifrån i den årligen återkommande akademicertifieringen. Dessa fick senast sju, respektive sex och fem stjärnor vardera – Djurgården fick fyra stjärnor
Även Hammarby har på senare år tagit steg och klivit förbi antagonisten (fyra stjärnor men högre totalpoäng).
Över tid är ju akademicertifieringen ett viktigt verktyg i ert arbete. Hur ska ni konkret komma ifatt AIK, BP och Malmö FF?
– Akademicertifieringen kan man ju lite tolka lite som man vill. Det farliga om man snöar in för mycket i den, är att man lätt kan gå ifrån det som man själv är bra på inom sin akademi.
– Det som är bra med certifieringen är att man får en bra genomlysning genom hela akademin och en bra rapport som ger en bra överblick över ledningen i akademin.
– Men ser man till vad vi ligger efter AIK, BP och Malmö är just på antalet elitspelarpoäng. Det är ju över en tioårsperiod, där vi har haft väldigt lite poäng jämfört med de tre klubbarna. De har lyckats få fram flera talanger till A-laget, som senare gått till A-landslaget och blivit utlandsproffs.
Joel Riddez fortsätter:
– Vi har inte haft någon Alexander Isak eller en Hugo Larsson eller en Dejan Kulusevski. Det är ett glastaket som vi behöver bryta – få fram någon som verkligen tar sig hela vägen upp.
– Vi har många elitspelare idag, topp-5 i Sverige, men det är mer i division 1 än i Premier League. Så det är det vi måste få fram mycket mer för att klättra i certifieringen.
– I övrigt är det ganska små skillnader i hur vi utbildar våra spelare.
– Sedan kan man ju peka på faciliteterna i Stockholm, som sagt. Vi måste få mer utrymme för att kunna träna ordentligt på vintrarna.
Övergången från U till A är en viktig punkt hos alla klubbarna. Vad har ni för förbättringspotential där?
– Bara i år så har vi haft betydligt många fler möten mellan U och A, vi har haft fler spelare som har tränat i U21-miljön. Men sedan handlar det om att vi måste få spelarna att spela i mellanmiljöer – det vill säga division 1 eller superettan för att steget till A-laget ska bli mindre. De måste få mer seniorerfarenhet, helt enkelt.
– Där kan man ju exempelvis låna ut sistaårs juniorerna till en superettanklubb istället, vilket ger plats åt de yngre tidigare högre upp i vår akademi.
En växande fråga är kvalificerat motstånd för akademierna. Hur stort fokus är det för er?
– Vi tittar på det där hela tiden. Där kan stora kostnader bli ett problem, med resande och allt vad det är.
– Vi, BP, AIK och Hammarby träffas ofta för att diskutera det här i Stockholm. Det är också lite av en fördel i Stockholm, med att vi är fyra stora klubbar som kan erbjuda bra matcher i närområdet.
TV:
Den här artikeln handlar om: