Osynliga handen om väntande stålbad – ”Bara MFF klarar det”

Coronakrisen slår hårt även mot de ekonomiskt välmående klubbarna i allsvenskan.
Senast i raden är BK Häcken som förväntas gå 40 miljoner minus. 
Innebär det minskade kapitalet i de rikaste klubbarna att vi går mot en jämnare allsvenska? Delvis, menar Kristof Vogel, också känd som Osynliga Handen.
– Det blir som ett dragspel som drar ihop sig, fast utan att det skiftar en massa placeringar, säger han till FotbollDirekt.

Den allsvenska kartan har ritats om de senaste åren. Under 00-talet var allsvenskan en av Europas jämnaste ligor med åtta olika segrare från 2000 till 2009.
Sedan dess har storstadsklubbarna med Malmö FF i spetsen börjat ta för sig allt mer och det hela kulminerade under 2019 då Sveriges tre största städer, samt Norrköping, upptog de sju första platserna i tabellen. Dessutom visade sluttabellen på tre tydliga skikt, där avståndet mellan toppen och botten var ovanligt stora.


De sportsliga resultaten hänger ihop med klubbarnas ekonomiska förutsättningar, och där har storstadsklubbarna skaffat sig ett ordentligt försprång under 10-talet – men sedan kom coronakrisen och det kapital storstadsklubbarna byggt upp riskerar nu att raseras. 

Kan detta leda till en sportsligt jämnare allsvenska?
Mycket möjligt menar den fotbollsekonomiska experten Kristof Vogel, också känd som Osynliga Handen – men då krävs det också att de mindre klubbarna överlever krisen.

– Det avstånd vi såg under förra årets allsvenska, med ganska stora poängskillnader mellan de bästa och de sämsta lagen, kan nog minska litegrann. Det blir som ett dragspel som drar ihop sig, fast utan att det skiftar en massa placeringar, säger Kristof Vogel till FotbollDirekt och fortsätter:
– Poänggapet som uppstått, och som kulminerade under 2019, har i stort sett drivits av inflationen på transfermarknaden. De största lagen har sålt spelare för ganska mycket pengar och de mindre lagen har nästan inte sålt någonting. Nu tror jag att transfermarknaden kommer minska i volym de kommande åren och det kan komma att hålla i sig i fem-sex år, vilket skulle kunna innebära att det blir en jämnare allsvenska. Men det förutsätter att de mindre klubbarna överlever också.

Kan vi hamna i ett läge där vi var för tio år sedan, med olika segrare varje år?

– Det tror jag inte, utan det är mer troligt att Malmö FF vinner många guld den närmsta tiden eftersom att de har en så stor buffert. De kan övervintra den här krisen någorlunda bra.

Tror du det ekonomiska glappet mellan superettan och allsvenskan kan komma att minska?

– Jag tror det glappet kommer fortsätta vara ganska stort, men vi får se. Jag är ganska orolig för de mindre klubbarna och hur de ska överleva hösten. Det är många av dem som har mindre än 10 miljoner i eget kapital och ja… vi får se hur det går. Alla klubbar drabbas på olika sätt och mycket handlar såklart om att komma så lindrigt undan som möjligt, vilka klubbar som lyckas med det är fortfarande svårt att säga.


Några allsvenska klubbar har varit tydliga med hur stora intäktsbortfallen riskerar att bli till följd av coronakrisen. Senast ut i raden är BK Häcken som igår aviserade en resultatprognos på minus 40 miljoner kronor. Samtidigt är det också många klubbar som inte varit lika exakta i sina uttalanden. 

– De större klubbarna har ju helt andra resurser till att kunna mäta effekterna eftersom att de har personal som arbetar med ekonomin på daglig basis. De mindre klubbarna har inte lika mycket personal på kontoret och kanske inte ens fått fram några exakta prognoser.

Man har helt enkelt inte lika bra koll på hur illa det faktiskt kan gå?

– Precis, det är som Östersund förra året. De hade ingen kontroll över sin ekonomi och helt plötsligt så kom allt upp till ytan. Jag tror många klubbar kan hamna i en liknande situation till hösten.
– Nu har alla klubbar permitterat sina anställda och spelare, så frågan är hur mycket besparingar det gett och om de mindre klubbarna har koll på de exakta siffrorna. Jag tror att många av de klubbar som inte gått ut med exakta siffror gjort så för att de helt enkelt inte vet exakt själva hur det ser ut. De har ingen prognos att ge helt enkelt.


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: