FCK-bossen: “AIK borde vara lika stora som oss”
FC Köpenhamn i Champions League-gruppspel för tredje gången – svenska klubbar sneglar avundsjukt över sundet. Men FCK:s sportchef Carsten V Jensen är övertygad om att vi kan få uppleva samma sak:
– En klubb som AIK till exempel, förutsättningarna är jämförbara med oss. De borde kunna bli lika stora, säger Jensen till FotbollDirekt.se.
Real Madrid, Juventus och Galatasaray. Så ser hösten ut för FC Köpenhamn – om knappa två veckor går man in i Champions League-gruppspelet på Parken mot Juventus. För tredje gången är den danska dominanten med i det största av klubblagssammanhang.
Det har gått 13 år sedan ett svenskt lag (Helsingborg) fick vara med och leka – många menar att vi får släppa Champions League-drömmarna för överskådlig framtid och hoppas på Europa League. Är CL möjligt för svenska klubbar? FCK:s sportchef Carsten V Jensen är övertygad:
– Det finns förutsättningar för det, absolut. Klubbar som Malmö FF, AIK, IFK Göteborg och Helsingborg, de har grunderna för det. Hur många bor det i Sverige, nio miljoner människor? I Danmark bor det fem miljoner, säger Jensen till FotbollDirekt.se, och fortsätter:
– En klubb som AIK till exempel, förutsättningarna är jämförbara med oss. De borde vara lika stora. Det är en lika stor stad, man har ett likvärdigt publikunderlag, möjlighet till sponsorer, och så vidare.
Så vad behöver svensk fotboll göra? FCK och dansk fotbolls framgångar går att bryta ned i flera led, menar Jensen. Man har lyckats höja upp ligans Uefa-koefficient så pass att man som FCK nu bara kan gå rakt in i Champions Leagues gruppspel.
Arbetet bakom har pågått länge i ligan som helhet och FCK:s sportchef ser en annan attityd i Danmark till det som ofta kallas “den moderna fotbollen”. Man måste erkänna pengarnas betydelse, säger Jensen.
– Förstå mig rätt, jag är fotbollsman. Jag älskar passionen kring spelet, fansen, allt det där. Men samtidigt måste man bara inse att ekonomin betyder så oändligt mycket. Det är ren fakta.
– Det är ju bevisat att ekonomin är helt avgörande över längre tid – 90 procent av ett lags placering i en liga kan härledas till budgeten. Inte över en enskild säsong, men över en tioårsperiod så kan man se korrelationen mellan budget och prestation.
FC Köpenhamn har draghjälp i det att man äger hemmaarenan Parken, där man får in pengar på fler arrangemang en bara de egna matcherna. Men enligt Carsten V Jensen handlar ligger fler saker bakom framgångarna. “Garantin” med Europaspelet hjälper enormt:
– Ja det är ju självklart så. Vi är ute i Europa varenda år; sedan 2006 är det Champions League-gruppspel tre gånger och Europa League-gruppspel fem gånger.
– Man kan ju räkna i på det i runda tal; det handlar om fasta intäkter på mellan 30-200 miljoner varje år beroende på turnering. I runda slängar har vi i och med detta år gjort 450 miljoner i Champions League och 150 miljoner i Europa League. Under den här perioden har vi sålt spelare för 600 miljoner.
När sådana summor kommer in och de möjligheter det ger – hur tänker ni?
– Det handlar om att vara ambitiös, men samtidigt ansvarsfull med ekonomin. I FCK har vi legat på gränsen hela tiden och investerat något mer än vi haft råd med varje år. Vi har haft en jämn, hög investeringsnivå. Man kan åka på nitar enstaka säsonger – det finns inga garantier för att man vinner jämt – men över längre tid så tjänar man på det.
– Sedan finns det annat utöver ekonomin där vi fått till det. Vi har ett lyckat projekt – en spelstil och en filosofi som genomsyrar arbetet över längre tid. Vi har jobbat efter samma rättesnöre i 13 år och vi har haft en kontinuitet på tränarsidan med relativt få byten och där flera tränare jobbat på liknande sätt; Roy Hodgson, Hasse Backe och Ståle Solbakken. Human resources är absolut en viktig parameter. Vi har haft en fin sportslig modell. Men det här hänger ihop med ekonomin också.
Carsten V Jensen ser också flera enskilda områden där Sverige bör ändra kurs:
* Vurmen för talangutveckling behöver tonas ned:
– Spelare kommer alltid att välja klubbar efter ekonomi. Då kan man ha hur bra talangutveckling som helst, det kommer inte ge något större utslag då spelarna ändå lämnar tidigt för en större klubb med mer pengar någon annanstans. Även om man ska försöka utveckla egna spelare måste man inse att det inte går att luta sig mot.
* Allsvenskan bör bantas ned till samma storlek som i Danmark (12 lag):
– 16 lag är för många – det är inte logiskt att man som i Sverige har blivit sämre ute i Europa efter att ha utökat antal lag. Då är det något man behöver se över. Danmark är för litet för så många lag i högstaligan och det är uppenbart Sverige också.
* Tv-avtalen – pengarna bör fördelas mindre jämlikt:
– Tittar man ute i Europa så är tv-pengarna huvudintäkten. I Danmark fördelas de i tre potter; en grundpott för alla, en utefter tabellplacering och en utefter hur många tv-tittare varje klubb drar. Jag tycker att det är ett fair system, det gynnar dem som satsar och investerar. Om allt fördelas helt jämnt så försörjer ju de klubbar som satsar de andra som inte satsar något alls.
– Jag vet att allt det här kan låta cyniskt, men det går inte att blunda för ekonomins betydelse. Jag tror inte att vi i Danmark för alltid kommer gå rakt in i Champions League-gruppspelet varje år. Inte Sverige heller. Men om man jobbar målmedvetet med en tydlig vilja att investera så ökar man möjligheterna.
Den här artikeln handlar om: