FD LÅNGLÄSNING: ”Hammarby har ingen tradition att vara vägledande men…!”

Nanne Bergstrands första säsong som allsvensk tränare i Hammarby är över. Här summerar Nanne 2015 med Bajen i en Långintervju med FD:s Magnus Österberg. Det blir ett långt samtal där Nanne presenterar begrepp som forming–storming–norming–performing, citerar tyska filosofer och slalomåkare från Österrike. Och siar om framtidens fotboll i Hammarby:

– Hammarby har ju ingen tradition av att vara en av de svenska klubbar som varit vägledande spelmässigt i svensk fotboll, långt därifrån. Men det finns saker som tyder på att det kan komma att bli så, säger Bergstrand till FotbollDirekt.se.

Det är dags för en sammanfattning av Hammarbys säsong 2015. Den långa väntan på allsvenskt spel var äntligen över efter fem långa och svåra år i Superettan. Nanne Bergstrand har sedan den första dagen pratat sig varm för ord som tålamod, manual och process.

FD:s Magnus Österberg träffade Bergstrand efter Bajens sista fotbollspass för året på Årsta IP. Dels för att avrunda säsongen 2015 men också för att blicka framåt mot nästa säsong.

Nu är första allsvenska säsongen färdigspelad och klar, hur vill du sammanfatta säsongen vi börjar med den första delen, den som innefattar Svenska cupen och de första omgångarna i Allsvenskan?

– Det fanns en hel del kollektivt självförtroende i laget från uppflyttningen från Superettan och det sättet vi avslutade förra säsongen på. Vi hade stor nytta av det inledningsvis. Matchen mot AIK var ju det första derbyt på många, många år som var väldigt upphaussat. Det var en bra erfarenhet att få ner alla “måsten” som är kring ett derby. Här märker man tydligt vilka spelare som har spelat matcher av den här digniteten förut. Vi hade stor nytta av det senare under säsongen, säger han och fortsätter:

– Starten på allsvenskan var resultatmässigt bra men egentligen är det bara andra halvlek mot Djurgården som var riktigt bra, där vi vänder 0-1 till seger 2-1.

Vad var det som inte var bra i de övriga matcherna menar du?

– Vi fick slita väldigt hårt för att få bra struktur i vårt spel, vårt passningsspel har inte varit tillräckligt bra under hela året vilket har gjort att vi har åkt på en hel del kontringar i och med att vi spelar med ett så pass högt utgångsläge i försvarsspelet. Vi har blivit väldigt mycket mer straffade i allsvenskan än vad som var fallet i Superettan.

Kände ni efter den här starten att förväntningarna byggdes upp utifrån till något som blev lite för mycket för er?

– Jag vet inte, förväntningarna byggdes upp så klart, men om det blev för mycket vet jag inte. Kanske var det bara att sanningen kom ikapp, det kanske var en kombination. Flera av de matcherna vi förlorar är ändå med uddamålet och vi är inte så mycket efter i dessa matcher men tillräckligt för att inte vara stabila.

En sak som kändes tydlig under den långa perioden med dåliga resultat var att det framgångsrika, aggressiva försvarsspelet försvann. Berodde det på fysiska eller psykiska orsaker?

– Det är helt klart både och, det är det ju ofta. Dels påverkade det täta matchprogrammet oss. Hela våren och starten av allsvenskan bjöd på tät matchning. Sen beror det säkert på mentala saker också.

Här väljer Nanne att hämta ett citat från en österrikisk slalomåkare, Klaus Heidegger:

”Det är inte vinster som ger mig bra självförtroende, jag vinner för att jag har bra självförtroende”.

– Det är väl så det är i fotbollen också, man skulle behöva mer av det kollektiva självförtroendet när man behöver vinna som mest, inte tvärtom. Här är nog vägen fram till det lite tuffare i en storstadsklubb där trycket är så stort. Prestationstrycket blir för stort i vissa sammanhang.

Hur ska ni hantera det fortsättningsvis?

– Det här är en utbildningsfråga i att lära sig den mentala processen, att lära sig hur spelarna fungerar. Jag tycker att det är en sak som vi behöver lägga mycket tid på inom fotbollen. Vi är bra på att träna spelarna från axlarna och neråt, men att träna det som styr maskinen är vi inte särskilt bra på. Det här är något vi jobbar med mycket i Hammarby för att klara av det. Det här är också en process och den ”försenas” lite när det kommer in nya spelare. Man vet inte riktigt hur spelare fungerar förrän man hamnar i motgång.

Vad tar det sig för uttryck tycker du?

– Det syns ofta tydligt på kroppsspråket, osäkerhet och ångest lyser igenom. Man kanske lämnar över bollen till någon annan, man vill inte riskera att misslyckas. Det är väldigt mycket psykologi i fotboll.

Under den här svackan som ni befann er i resultatmässigt, gick ändå ”den långsiktiga processen” vidare, eller stannade den också upp?

– Vi försökte, och lyckades ganska bra med att bibehålla det spel vi pratat om och fortsätta utvecklingen av det i våra träningar. Det tar ju egentligen 18 matcher innan vi verkligen förändrar sättet att spela. Fram till dess avvek vi inte från det förutbestämda.

Vad var det som till slut fick er att lägga undan manualen lite?

– Till slut kommer man ju till en punkt som tränare: ska jag tänka långsiktigt eller kortsiktigt? För att det långsiktiga över huvud taget ska överleva så måste du gå in och tänka kortsiktigt. Vi fick skruva lite i manualen. Vi fick ändra lite positioner för att få lite mer trygghet i det. Man behöver det kollektiva självförtroendet, och i fotboll innebär det att man måste vinna matcher. Vi hade 1 poäng i snitt (18 matcher/18 poäng). Sen kom det en bättre resultatmässig period efter det och höjde poängsnittet lite.

När hade ni enligt dig den bästa perioden spelmässigt?

– Den kom direkt efter uppehållet där vi spelade väldigt bra. Under Nahirs (Besara) sista tid i Hammarby, när Erik (Israelsson) fick spela ”tia” med Johan Persson och Philip Haglund som balansspelare. Då fick vi en väldigt bra balans. Det är Häcken borta (3-3), vi slår Falkenberg hemma (3-0) och spelar 1-1 i Gefle. Den perioden är nog spelmässigt det bästa vi har under säsongen.

Derbymatcherna då?

– (Skrattar). Det är nog många som tycker att de är det bästa såklart, men alla matcher är ju värda tre poäng i tabellen. Sett som period är det jag nämnde innan den som kändes bäst över fler än en match.

När ni nu väl bestämde er för att göra spelmässiga ändringar, att spela ”en mer cynisk fotboll”, hur togs det beslutet?

– Som ledare får man sälja in detta, först till de andra ledarna och sedan till spelarna. Ibland kan ju sådant här komma från spelarna också, men inte den här gången. Det var däremot inga problem att sälja in det och få med sig spelarna på detta men det gäller ju också att man säljer in det på rätt sätt. Det är viktigt att vi behåller vår vision över tid.

– Vi har mycket jobb att göra, vi måste se till att vara där kunskaps- och kompetensmässigt först. Det är det jag har sagt förut, jag är här för att hjälpa Hammarby, att gå den här vägen. Först var det att ta sig upp i Allsvenskan, nu är vi där. Nästa steg är nu när vi är inne i en etableringsfas. Nästa steg är ju att titta högre upp i tabellen. Så småningom finns det möjligheter att det blir så. Hur snabbt den resan kan gå är det nog ingen som kan svara på.

Känner du att förutsättningarna för det är bra just nu?

– Det håller på att skapas bra förutsättningar för detta inom Hammarby, om man samordnar alla resurser kan man bli ett av de här laget som kan driva svensk fotboll framåt.

Vi har hört dig säga flera gånger att Hammarby går mot en ljus framtid, vad är det främst du tänker på?

– Om vi tittar på de senaste två åren så har klubben bytt till en ny arena, höjt sitt publiksnitt något enormt. När vi började det här 2014 fanns där tre miljoner på banken, det här en process som tar tid även ekonomiskt. Det är inte med automatik allt kommer att gå fortsatt bra, alla inom Hammarby Fotboll måste dra åt samma håll. Det har väl funnits tider där det inte varit så utan varit en hel del maktkamper, sådant måste vi undvika. Just nu är harmonin väldigt bra och kan vi använda den harmonin och resurserna på rätt sätt kan det bli riktigt bra. Det är dock läge att nämna igen att spelarmarknaden är svår just nu, det finns inte hur mycket kvalitet som helst där ute.

– Hammarby har ju ingen tradition av att vara en av de svenska klubbar som varit vägledande spelmässigt i svensk fotboll, långt därifrån. Men det finns saker som tyder på att det kan komma att bli så. Det handlar inte bara om fotboll, snacket om det ljusa framtiden är mer omfattande än så.

– Det var till stor del som jag fastnade för när jag träffade Hammarby första gången, man höll på med ett arbete som var långsiktigt mycket mer än det som synts i media initialt.

När du nämner media, det här med att samtliga spelare låtit i stort sett likadant… pratat om manual, process, bygga ett hållbart spel och långsiktighet, har ni mantrat in det hos spelarna?

– (Skratt). Nej, inte alls. Vi har varit tydliga med att spelarna har frihet att säga vad de vill. Vi försöker sälja in våra värderingar, vad vi står för, det är väldigt viktigt. Det vi har pratat om lite är att försöka få spelarna, kanske framförallt de nya, att inte bara nämna att Hammarby har en fantastisk publik. Vi har en fantastisk publik men vi vill att spelare i första hand ska komma hit för sin utvecklings skull. Det är ju jättekul om det upplevs som att alla är samstämmiga!

Du pratar ofta om att Hammarby ska spela en ”tempostark fotboll”, kan du utveckla det lite?

– Ja, vi gick väl en lite annorlunda väg när vi kom. Tidigare när jag har varit i föreningar brukar man ju alltid börja med att sätta försvarsspelet först och sedan anfallsspelet. Vi började med anfallsspelet i stället, vi kände att det var mer relevant i superettan, vi ville kunna driva upp tempot och ansåg att det var rätt väg att vandra.

– Det är nog så att vi dolde lite av försvarsbristerna under tiden i superettan, något som avslöjades nu när vi spelade i allsvenskan. Vi blev mycket hårdare straffade. Men vi är inne i den fasen nu när vi måste höja kompetensen i vårt försvarsspel.

Vad är den enskilt viktigaste pusselbiten nu, för att ta nästa steg mot att klara av att spela det spelet då?

– Det är att utveckla den taktiska skickligheten, att bli bättre och tryggare för att kunna lägga ännu mer fokus på det offensiva spelet. Det är alltså en offensiv tanke bakom detta, trots att vi utgår från ett bättre försvarsspel. Det blir en viktig del i vår försäsong nästa år, att bli skickligare här. En annan del är ju också beslutsfattandet hos spelarna. Jag uppfattar att spelarna generellt kan väldigt mycket om fotboll, men inte alls så mycket om strategispelet fotboll. Ska vi kunna utvecklas och gå vidare måste vi hjälpa spelarna att förstå fotboll ännu bättre, där sitter nog den stora utmaningen, hur gör vi detta?

Nanne drar fram ett nytt citat, nu från den danske filosofen Sören Kirkegaard:

”Du måste möta dem där de är”.

– Det är det jobbet jag försöker lära mig, att möta spelarna där de är för att kunna hjälpa dem vidare, det ser jag som en stor utmaning, att lära ut ännu mer fotboll.

Nanne pratar vidare, entusiastiskt:

– Jag är övertygad om att om man tittar på fotbollen i ett större perspektiv, fotbollen är ju så konservativ… att vi inte sett alla spelsystem ännu. Vi drivs ju av övertygelse och föreställningar väldigt mycket, vissa är vetenskapligt baserade, andra inte. Det kommer att finnas ett annat sätt att tänka och spela fotboll än vad vi ser idag. Svensk fotboll är ju väldigt taktisk, väldigt cynisk, eller vi kan kalla det riskminimerande. Vi klarar oss väldigt bra på det och får stora framgångar.

Har du någon speciell föregångare eller förebild som du tittar på?

– Just nu tycker jag att de tyska fotbollen har varit världsledande och man märker att den har påverkat många länder i sitt sätt att spela. Men den är ju inte på något sätt ”taket” i hur man kan spela fotboll. Tempobiten är hämtad därifrån, höghastighetslöpningarna framförallt. Det löps mycket mer idag än vad det gjorde för tio år sedan och inget tyder ju på att det ska minska.

Hur ser det ut om fem-tio år?

– Det kommer att bli allt viktigare att kunna utnyttja när motståndarna är i obalans, att kontra men att ändå ha en possession (bollinnehav) i detta. Att kunna värdera och välja vad som passar bäst i olika positioner.

Jag menar ju att för att en tempostark fotboll ska kunna spelas så behövs tempostarka, det vill säga snabba spelare. Hur tänker ni här?

– Här måste man ju ta hänsyn till spelarmarknaden, den ger inte så speciellt många möjligheter att påskynda den processen. Därför måste vi acceptera att det är som det är. Vi måste se till att vi klarar av alla delar av spelet, inte bara just omställningar och snabba kontringar. De spelare som har dessa egenskaper har en tendens att försvinna utomlands väldigt snabbt.

Ja, och de som är snabba och blir kvar är inte tillräckligt bra kanske?

– Precis, om du är väldigt snabb och alltid har varit det i unga år, då har man ofta inte behövt lita på annat än just sin snabbhet och det kan finnas brister i exempelvis spelförståelsen. Andra spelare som varit fysiskt starka på annat sätt har också missat viktiga delar av utbildningen som krävs. Spelförståelsen är nog en av de största nycklarna att få in i laget nu. Vi pratar ju igen om taktisk skicklighet här.

Vad tror du ligger bakom detta?

– De generationer som växer upp nu har ju exempelvis inte lika mycket spontanfotboll som det var förut och det får två effekter: Det ena är ju hållfastheten, att bygga upp senor och muskler och det andra är spelförståelsen, man spelar helt enkelt mindre fotboll.

Samtalet kommer in på den trupp som Hammarby har haft 2015, om bland annat att ett antal nya spelare anslöt under säsongen.

Det hände en hel del i truppen under sommaren, var det positivt med tanke på den svaga perioden som laget hade när dessa kom in?

– Man vet aldrig, det blir ju en process här som man kallar “forming-storming-norming-performing” (Bruce Tuckman, grupp-psykolog). Den har drabbat många lag som har tappat bort guld och annat när man har fått göra stora förändringar i truppen under sommaren.

– För oss var det ju både kort- och långsiktiga förändringar. Khalili långsiktig och Jakob (Orlov) kortsiktig. Effekten fortsatte vara bra, här gjorde de informella ledarna ett bra jobb och gruppen växte ihop på ett bra sätt. Det är ju väldigt viktigt att det blir så.

– Det största problemet är dock inte det utan att man är olika tränade, Khalili till exempel hade först 1,5 år utan uppehåll, sedan sex veckor ledigt innan han kom till oss. Han var inte alls i fas, inte alls tränad att spela fotboll i allsvenskan. Han blir ett nyförvärv för 2016!

Medelåldern i Hammarbys A-trupp är förhållandevis hög och många av de spelare som i dagens trupp ses som viktiga stöttespelare lär inte vara på allsvensk toppnivå om tre år (sista året på den femårsplan som finns). Samtidigt finns där den egna akademin som man hoppas ska generera spelare.

Nanne Bergstrand gjorde, främst under åren i Kalmar, ett väldigt bra arbete med att lyfta upp och förädla klubbens egenfostrade talanger. Vad krävs för att samma sak ska ske i Hammarby?

Fem år i superettan (och ett i allsvenskan) har genererat ett antal ”truppspelare” där ingen numera är kvar i klubben… med tanke på att ribban hela tiden höjs för A-truppen blir väl även steget för de yngre spelarna svårare att ta, vad är din syn på det?

– Det blir nog svårare för akademin, i det korta perspektivet, att hänga med i utvecklingen när vi jobbar så hårt med att lyfta A-laget till nästa nivå. Hammarbys akademi är ju lite yngre, lite nyare, än flera av konkurrenternas och man pratar ju ofta om tioårsgränsen innan man ser resultat.

Vad säger du om nuläget gällande unga spelare i Hammarby?

– Några tonåringar fick ju debutera i allsvenskan i år och jag hoppas att det blir flera. Egentligen ska ju inte åldern spela någon roll alls men vi är lite åldersfixerade i det här landet. Det kommer ålderskullar som är riktigt bra underifrån men det är ingen garanti för att det blir allsvenska spelare av dessa, den matematiken är svårare än så.

Isac Lidberg och Dusan Jajic fick göra debut och även Joseph Aidoo, tror du att U21-matchning ”räcker” för att kunna slå sig in i laget på allvar eller är utlåning ett alternativ?

– Om utlåningen är på en tillräckligt hög nivå kan man ju utgå ifrån att matcherna också är det. Antagligen blir ju dock träningsmiljön för spelaren sämre än den han skulle ha fått i Hammarby. Man ska komma ihåg att den allra mesta tiden tillbringas i träning, inte i match. Vi jobbar ju väldigt mycket med spelmodellen och spel elva mot elva så för dessa unga spelare är träningsmiljön i Hammarby absolut väldigt utvecklande. Men ja, jag skulle önska att U21 var en bättre matchserie, den är fortfarande lite väl ojämn.

Kan det här vara en lagdelsfråga, det vill säga att det är enklare att ”kasta in” en offensiv spelare för att ge honom några minuters erfarenhet?

– Ja så är det ju absolut, ju längre bak i banan desto mer bygger det på igenkänningstecken. Det blir mer viktigt med samspelhet också.

Med ett års allsvenskt spel i bagaget, vad blir nu det viktigaste att bygga vidare på?

– Försvarsspelet som jag har sagt, det måste absolut bli bättre så att vi kan av det få ett bättre anfallsspel. Sen är det naturligtvis passningsspelet som vi behöver utveckla mer. Vi lägger mycket tid på det men jag känner inte att vi har fått så bra betalt för det sett i relation till hur mycket vi har tränat på det. Det är en reflektion, absolut.

Kan det vara så här att ni behöver flytta om lite positioner på de spelare som finns i truppen eller är det rekrytering vi pratar om?

– Det kan absolut vara både och. Den taktiska flexibiliteten kan göra att vi flyttar en spelare framåt eller bakåt. Det är lite svårt att säga idag när vi inte vet hur truppen exakt kommer att se ut nästa år. Det är ju så att vi måste anpassa oss till de spelare vi har. Vi måste utnyttja den spetskompetens som finns.

Om jag säger att det centrala mittfältet har varit ifrågasatt, att de som spelat där varit väldigt lika i sitt spelsätt och egenskaper…?

– Det har nog varit väldigt viktigt för oss för att kunna släppa lös alla de andra, de har varit viktiga för balansens skull. På sikt är det troligt att detta kommer att förskjutas lite i rollerna och att kompetenskraven förändras lite.

Ett medvetet val att ha väldigt defensiva spelartyper där alltså?

– Ja, vi fördelar försvarsuppgifterna på ett visst sätt. De centrala mittfältarna har först och främst varit bollvinnare.

Om vi tittar vidare lite grann på framtiden igen, på några års sikt. När man tittar på åldersstrukturen i truppen får man en känsla av att det är många som inte kommer att vara med om säg tre år. Medelåldern i truppen är förhållandevis hög. Kan du beskriva lite hur tankarna går?

– Vi pratar fram och tillbaka väldigt mycket. Vi har pratat mycket om att jämställa det med att bygga ett hus. Väggarna måste vara stabila och då står de erfarna spelarna för det. Det som sedan ska hänga på väggarna, ja det är ju också sådant man byter ut oftare än väggarna. När man rekryterar måste man ju också väga in att rörligheten bland spelarna idag är väldigt stor, att plocka in en yngre spelare innebär ju inte att per automatik att han stannar över flera säsonger ändå. Så även det här är en balansgång. Spelarna är påverkade av den tidsålder de lever i och har sällan själva så mycket tålamod. Men, helt klar här att vi även här söker en bättre balans rent åldersmässigt sett över tid. Truppen ska föryngras men det måste ske i rätt ordning, vi måste först etablera oss i allsvenskan.

Rekryteringen har ju följt ett ganska tydligt mönster hittills. Kalmar, Norge, spelare som du och sportchef Jingblad har haft under era vingar tidigare samt några islänningar..

– Man måste titta tillbaka här på hur det såg ut när vi kom hit inför 2014. Med tre miljoner på banken så fick vi ju starta bygget med Bosman-spelare. I det läget vill man gärna plocka in de spelare man redan känner till. Över tid hoppas vi ju såklart kunna locka till oss även sådana som står under kontrakt. Man ska veta att det är väldigt dyrt att värva inom Sverige, ja inom Norden över huvud taget. Vi hoppas givetvis att vi kan få avkastning på den egna akademin också, det skulle underlätta ekonomin mycket. Jag kan garantera att det ventileras och diskuteras väldigt mycket. Idag finns det inga billiga lösningar där ute, det är snarare bara Malmö FF som har plånbok till den marknaden. Islänningarna har varit väldigt lyckade, både Birkir och Ögmundur har gjort det bra och nu väntar ett EM för deras del, en stor händelse för Island som nation. Vi måste se till att deras fina prestationer fortsätter i samma riktning som hittills.

Sista frågan Nanne, vad blir den stora förändringen med Hammarby 2016?

– Vi ska bli ett mycket stabilare lag, kort och gott!

En timmes samtal med Nanne Bergstrand lider mot sitt slut där citat och ordspråk från österrikiska skidåkare, danska och tyska filosofer och många långa utläggningar av honom själv ramar in en tränare som verkligen försöker se helheten. Processen fortsätter och att följa den vidare utvecklingen ska bli väldigt intressant. Nanne får själv avsluta den här intervjun på sitt karaktäristiska sätt med några citat:

”Det är så viktigt att få ordning på sina tankar, vi kan inte ställa de rätta frågorna till oss själva om vi har problem, vi har ofta svaren inom oss själva”.

”Egot är stort och vi söker ofta felen hos någon annan, har du kommit längre i livet och kan ta ett steg bakåt och titta på det får du ett annat perspektiv”.

”Feedback är så viktigt, men det får inte komma i ett skede där egot är påkopplat”.

MISSA INTE!

Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Hammarby-sida
Talangens val – lämnar Hammarby för Djurgården: här förklarar han
Överlever Petter Anderssons det här? 
Miljonkrav på Hammarby – dyrt att förhandla med storklubben

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: