FD REPORTAGE: Guldeffekten som slår MFF:s Champions League – stjärnagenten svarar

Hur stor betydelse får Malmö FF:s framgångar för allsvenskans värde och anseende? Kommer skåningarna och klubbar som AIK, IFK Göteborg och Norrköping nu automatiskt tjäna större pengar? Här svarar ett av Sveriges mest erfarna agentnamn.
– MFF har ju skrivit svensk fotbollshistoria men mest tror jag att deras framgångar höjer värdet på deras egna spelare. För hela allsvenskans värde så tror jag EM-guldet i U21 i somras betyder mer, anser Patrick Mörk för FotbollDirekt.se.

Allsvenskan är utanför topp-20 bland Europas största fotbollsligor.
Den dryga tioårsperiod som gick utan svenskt Champions League-deltagande kostade på och gjorde det inte minst avsevärt svårare för allsvenska klubbar att göra de där avgörande större affärerna med utländska klubbar.

Nu kan däremot anseendet vara på väg att svängas uppåt, inte minst genom Malmö FF:s Champions League-spel.
Två svängar i ett av idrottsvärldens största sammanhang och ex-mästarna har på bara lite drygt ett år sålt spelare för inte långt i från 100 miljoner kronor.

Lägg till det hur Elfsborg nyligen sålde en stor talang som Arber Zeneli för närmare 20 miljoner.

Frågan är bara hur stora effekter sådana här framgångar får och hur ihållande en effekt blir – och är det här någonting som gör någonting med hela allsvenskans totala värde? Blir det lättare även för toppkonkurrenter som AIK och Blåvitt att höja prisnivån mot utländska aktörer?
– Till att börja med tror jag inte att utländska klubbar har omvärderat sin syn på allsvenskan efter Malmös framgångar. Utländska klubbar som tittar på allsvenska spelare vet sedan tidigare vad allsvenskan handlar om så det vore lite oseriöst om man ovärderade synen på så kort tid, anser agenten Patrick Mörk för FD.

Han fortsätter med att ringa in andra lågt rankade ligor från andra länder med lågt ansedda ligor – som en jämförelse med svensk klubblagsfotbolls framgångar:
– Man ska ju komma i håg att i Champions Leagues gruppspel finns även klubbar i år från länder som Israel, Vitryssland och Kazakstan och man börjar inte plötsligt att åka till sådana länder bara för att några klubbar därifrån har lyckats.

Den svenske stjärnagenten intar med andra ord en försiktig hållning och ser inte att allsvenskans värde plötsligt dubblas.
Ett av idrotts-Sveriges mest kära varumärken kommer med andra ord inte att skjuta i höjden för det här – det krävs mer än så.

– Nej, vi kommer inte få se en revival. Inte än. Spelares värde styrs av så många olika mekanismer, det handlar om så mycket mer än att som exempelvis spela i Champions League, säger Patrick Mörk och fortsätter:
– Det är klart att i någon mån ökar Champions League-erfarenhet på en spelares värd. Givet så men värdet för allsvenska klubbar i övrigt…jag tror det är mest som exempelvis MFF nu som tjänar på det här, inte allsvenskan i stort.

Hur ser utländska klubbar genomgående på spelare från allsvenskan – din bild där?
– Unga stora talanger är ju alltid intressanta men med tanke på att allsvenskan i ärlighets namn anses hålla låg kvalité så är det kring större talanger alltid viktigt för utländska klubbar att ta sådana spelare så tidigt som möjligt.

Patrick Mörk fortsätter kring den tuffa ekonomiska verklighet som är för allsvenska klubbar, Malmö FF lever ju så att säga sitt eget liv efter över 300 miljoner i från Champions League sedan i fjol.
– Det är klart att det är en väldigt skillnad. När jag förklarar för utländska representanter vad allsvenska spelare tjänar så tror de ju knappt att det är sant. Tittar vi på bara den danska ligan så är ju lönerna de dubbla där, berättar agenten utifrån hur ett allsvenskt lönesnitt på 65 000 kronor/månad.

Ser du automatiskt att det är MFF som har flest spelare från allsvenskan som är som mest internationellt intressanta, bara utifrån Malmös framgångar?

– Nej, inte nödvändigtvis. Finns spännande spelare i de flesta allsvenska lag som följs av utländska klubbar. Men MFF har bäst förutsättning att få riktigt bra betalt för sina spelare, utländska klubbar vet att MFF inte direkt behöver pengar och att det kostar att värva därifrån. Sen finns det ju relativt få svenska spelare i dagens Malmö.

Ett Malmö med exakt dagens trupp med Champions League-erfarenhet – kontra ett MFF med samma namn – men utan CL-erfarenhet. Kan du sätta ord på hur stor värdeskillnaden hade varit…?

– En väldigt stor skillnad, givetvis.

En fråga som ständigt kretsar kring allsvenskan är annars så få allsvenska namn som når de största ligorna och klubbar på över en Europa medelnivå.

Glappet har i många år sett stort ut och har likaledes sett ut att växa.

Men här ser nu Patrick Mörk hur det kan minska och allt mer av öppningar för allsvenska fotbollsspelare.

– Det är svårt att ta steget från allsvenskan till någon av de största ligorna. Det är helt enkelt ett för stort steg för de flesta, sett till allsvenskans nivå. Det gäller att ha en tydlig karriärsplan och för de allra flesta så är det realistiska att gå en mellanväg som exempelvis genom Holland. Jag rekommenderar alltid ett mellansteg. Titta på namn som Simon Tibbling och Simon Thern. Det är starka exempel på namn som växer i rätt miljö.

Patrick Mörk förstärker ytterligare:
– Man ska också komma i håg att det är en allt svårare marknad där ute. Det gör det svårare för allsvenska klubbar att tjäna stora pengar men lättare för svenska spelare att bli aktuella för de större ligorna, anser agenten och förklarar:
– Titta på hur som exempelvis en spelare som Marcus Berg för omkring fem år sedan såldes för över tre miljoner euro (cirka 30 miljoner). I dag hade Groningen som köpte honom då betalat max hälften. Mot det ska ställas hur samma klubb betalade hälften av dessa pengar för en stor talang som Simon Tibbling, berättar Patrick Mörk och fortsätter:

– Man ska också ha klart för sig för att förstå att klubbar på nedre halvan av stora ligor som i Serie A och i La Liga har i dag knappt råd att betala några övergångssummor längre och jag kan ta en egen spelare som ett exempel som Alhaji Kamara och hur en La Liga-klubb, topp-5, var intresserade men inte ens kunde betala vad en klubb i Malaysia betalade för honom som ett lån för en säsong.

Öppningar där alltså för vår svenska spelarelit och ovanpå det vidgar fansen på sitt sätt möjligheter för allsvenskans stjärnor.
Fansen som isbrytare genom hur dessa gör vår högsta serie till en kommersiell produkt som går långt utöver det sportsliga anseendet.
Den fan-bas allsvenskan har skapar något av högt internationellt snitt när det kommer till storklubbarna – en bild som på sätt och vis höjer värdet på allsvenskan för utländska investerare.

– Allsvenskan är ju het så det är klart att en inramning kring som ett exempelvis ett Stockholmsderby hjälper till med ett helhetsintryck när man tar hit utländska klubbrepresentanter. Det kan förstärka intrycket av en spelare, en tät match med en stor inramning.

Dina förväntningar på kommande transferfönster i januari – både för egen del och överhuvudtaget…? Vad ser du?

– Att det ändå ser ganska bra ut för svensk fotboll. För egen del är det fullt upp. Det är mycket spännande som kommer att hända och överhuvudtaget tror jag också att kommer att hända en hel del.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: