FD TALANG: Uniteds talangscout i Sverige – rekryterades av Sir Alex på fiskrestaurang
HALMSTAD. Till vardags är Tommy Söderström sportchef för Brommapojkarnas ungdomsfotboll. Men inte nog med det. Sen 1999 är han Manchester Uniteds talangscout i Sverige och han rekryterades av självaste Sir Alex Ferguson – på en fiskrestaurang i Stockholm.
– Jag tror ingen hade kunnat ana Victor Nilsson Lindelöfs utveckling när han var 15-16 år gammal, säger han till FotbollDirekt.se.
Sportfältet Halmstad arena är ingen ny företeelse för Tommy Söderström. I 27 raka år han varit här och följt Sveriges mest lovande 15-åringar (födda 2002) under det som fram tills i år kallades för elitpojklägret, numera utvecklingslägret.
I hela 40 års tid har Söderström tjänstgjort för en av Sveriges allra mest framgångsrika plantskolor Brommapojkarna – och i 18 års tid har han scoutat svenska spelare åt Manchester United.
– Det började med att vi sålde Bojan Djordjic till United 1999. Då var jag och Sir Alex Ferguson ute och käkade på en fiskrestaurang när han frågade mig om jag ville scouta åt United i Sverige och litegrann i Finland. När han frågar så tackar man så klart ja, säger han till FotbollDirekt.se.
– Jag hade kunnat göra det gratis bara för att få ett visitkort.
Trots att managers har bytts ut har Söderströms deltidstjänst varit orubbad. Mycket på grund av hans enorma överblick på svenska fotbollstalanger.
– Så fort en manager byts ut brukar en helt ny stab komma in ungefär som i en regering. Först var det David Moyes, sen Louis van Gaal och nu är det José Mourinho. Men jag är kvar i klubben än så länge.
– Eftersom jag sitter i BP så har jag koll på spelarna väldigt tidigt. Innan Halmstad så har jag redan koll på de flesta. Men jag kan inte direkt säga att jag brandskattat svensk fotboll på talanger. United har ju inte tagit någon spelare från kullarna 1983 och fram till 2001.
Varför vill United ändå ha en scout på plats om utfallet varit så litet?
– En stor punkt är att det finns så många agenter. De ringer United och frågar om de får komma över med den och den spelaren. I stället för att United ska skicka över någon och ordna med flyg och hotell för att stanna några dagar, så kan de bara ringa mig. De litar på mitt omdöme och sparar massa tid. Jag brukar säga att det är ganska svårt att få jobbet, men det är ganska lätt att ha det. Det är bara säga att spelaren inte platsar i United, ha ha.
Hur gör du när du hittar en talang som du tycker United ska kolla på?
– Ser jag någon bra spelare så skickar jag ett meddelande direkt. Det har jag faktiskt gjort om en spelare här nere nu. Sen följer klubben upp det helt enkelt. Och i den här ålder på 14-15 år så brukar vi bjuda över spelaren en weekend torsdag till söndag för träning och spel i en träningsmatch. Är spelaren sen tillräckligt bra för att bli aktuell så tar United över kontakten centralt.
Hur ofta skickar du över spelare på provspel i Manchester?
– Jag har åkt över med en spelare per år senaste tre kullarna (99, 00, 01). Men ingen från varken 97 eller 98 innan dess.
Vad betyder utvecklingslägret i Halmstad för dig i din roll?
– Det här är ju 27:e året i rad jag är här och för mig är det ett fantastiskt skådespel för alla som jobbar inom fotbollen. Domare, ledare och spelare utbildas och redan första gången jag var här tyckte jag det var fantastiskt. Då hängde jag med på det första landslagslägret på Åland bara av rent intresse. Jag minns att det var IFK Göteborgs talangscout och jag på plats. Då fanns inte agenter eller scouter på samma sätt. Nu har det exploderat på gott och ont, men jag tror ändå det oftast hålls på bra nivå.
För första gången har distrikt hoppat av. Skåne och Halland är inte här.
– Frågar du mig personligen så tycker jag att förbundet ska bestämma att antingen kör vi eller så kör vi inte. Och bestämmer vi att lägret ska vara kvar så ska alla distrikt finnas representerade. Jag tror jag såg Avesta som hade sju-åtta ledare på plats. Det här är ett otroligt utbildningstillfälle och en belöning för ungdomsledare som får komma hit och förkovra sig.
Du har varit här i 27 år. Hur jämför du kvaliteten på spelarna?
– På det här lägret tror jag definitivt att den sämsta spelaren är bättre än för 10-15 år sen.
Är konstgräset en del av utvecklingen?
– Ja, det tror jag. Speciellt i Stockholm. Backa 20 år i tiden och spelarna fick gå på gräs först den 1 maj. Nu har en klubb som BP uppvärmt konstgräs året runt och en 9-mannahall bredvid. Spelarna kan träna året runt och på bra underlag.
Victor Nilsson Lindelöf såldes nyligen till United. Hade du något finger med i spelet där?
– Jag har så klart meddelat att det finns en bra svensk i Benfica i ett tidigt skede. Men när spelarna blir 22-23 finns en seniorscouting i klubben. Och Mourinho har nog haft god hjälp av sitt kontaktnät i Portugal.
Var han med på elitpojklägret?
– Ja, han var här. Han var bra då men inte så här bra. Den utvecklingen hade ingen kunnat ana tror jag. Han hade ju lite flyt som ens fick spela U21-EM för två år sen, när han kom in som reserv. Den utvecklingen är otrolig och jag håller tummarna för att det ska gå bra för honom.
Vad säger det om talangutveckling?
– Att man aldrig kan vara riktigt säker med talanger. Det kan komma ett fynd senare och det är fantastiskt roligt. Jag tror inte många hade kunnat ana Zlatans succé när han var 15-16 år heller.
– Nu har vi en svensk till i United och det är jättekul. Jag brukade skämta lite förra året och säga att United har två svenskar på lönelistan. Det är Zlatan och så är det jag. Det är bara att bort ett ex antal nollor i lönekuvertet. Nu kommer Nilsson Lindelöf och det skiljer nog några nollor mellan oss också, ha ha.
* Enligt gällande EU-lagstiftning får utländska klubbar inte värva spelare under 16 år om det inte finns särskilda skäl.
LENNART SANDAHL
[email protected]
Den här artikeln handlar om: