Förbundet om “Banderoll-gate”: “Frågan vart gränsen går”

Malmö FF:s styrelse förbjöd initialt fansens banderoll mot nazism – enligt förbundets regelverk så är det förbjudet med politiska budskap på arenorna. och många frågar sig nu – är banderoll-texten ”MFF-familjen står enade mot nazism” ett politiskt budskap?
– Spontant kan jag känna att det där mer är ett humanitärt budskap än en politisk manifestation, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager till FotbollDirekt.se. 

I samband med eftermiddagens cupmatch mot Hammarby hade MFF:s fans tänkt visa upp en banderoll. Detta till stöd för den supporter som knivskars av nazister förra lördagen.

Först förbud mot banderollen från MFF-håll, sedan bara timmarna innan matchstart: en kovändning – banderollen får visas upp på Malmö Stadions läktare.

Att MFF-styrelsen vacklat i frågan och inledningsvis förbjudit banderollen ska ha att göra med fotbollförbundets regelverk. I kapitel 5, paragraf 18 i förbundets tävlingsbestämmelser står följande:

“Exponering av politiska budskap på arenareklam eller i matchprogram får endast förekomma i form av politiska partiers namn och/eller kännetecken. Andra former av politiska budskap är förbjudna, t. ex politiska anföranden och manifestationer liksom liknande aktiviteter oavsett framställningsform (text, ljud, bild eller annat). I fall där tvekan uppstår huruvida en aktivitet innefattar ett politiskt budskap beslutar Förbundsstyrelsen i frågan.

Detta är alltså det som finns att gå på regelmässigt kring politiska budskap på svenska fotbollsarenor. MFF har valt att föregå och förbjuda banderollen, men frågan är om man hade straffats för den, och i så fall hur? Tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager tycker följande när han får höra vad som skulle stå på banderollen:

– Spontant kan jag känna att det där mer är ett humanitärt budskap än en politisk manifestation. Att man vänder sig mot nazism… alla sunt tänkande människor skulle väl hålla med om det som står på den banderollen, säger han till FD.

– Men visst är det en svår gränsdragning, när det är ett politiskt budskap och inte. Men gången för ett eventuellt straff för ett politiskt budskap på match är att matchdelegat och domare i så fall får anmäla det och om de skulle göra det så går det till disciplinnämnden. Vad det skulle dömas ut för straff kan jag inte uttala mig om, det är en fråga för disciplinnämnden.

Ett exempel från 2009 finns hos Örgryte, där en supporterbanderoll till stöd för den fängslade journalisten Dawit Isaak först gav klubben 10 000 kronor i böter – böter som sedan drogs tillbaka.

– Det tycker jag personligen också var ett humanitärt budskap, men det anmäldes alltså. Det blev ingen bestraffning där, men det gjorde att vi skärpte beskrivningen av vad som är ett politiskt budskap och gjorde texten i den paragrafen tydligare.

Nu kanske ni får anledning att tydliggöra det ytterligare? 

– Vi kan aldrig hitta en exakt formulering som når en perfekt gränsdragning, utan det finns alltid gråskalor. Man kan säga att alla typer av politiska manifestationer är förbjudna, sedan är frågan var gränsen går för vad som är en politisk manifestation.

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: